Denne banen har førstepri i oslofotballen. Politikerne er uenige

Kunstgressbane 2 (KGB2) på Kringsjå, ved Lyns klubbhus. Denne banen haster det mest å rehabilitere i Oslo, mener fotballkretsen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)
– Dette er kritisk for hele breddefotballen i Lyn, sier styreleder i SFK Lyn, Benedikte Stiff. Hun mener byrådet overprøver idrettens egne prioriteringer, når de ser bort fra Oslo fotballkrets' prioriteringsliste, der kunstgressbanen på Kringsjå ligger på topp.
Publisert: 11.12.2019 kl 15:00
Sist oppdatert: 11.12.2019 kl 15:04
KRINGSJÅ: Onsdag 11. desember vedtar bystyret Oslobudsjettet for 2020. Under punktet for idrett skal det settes av penger til oppgradering av fire kunstgressbaner.
Opprinnelig var det bare to – Frogner Stadion kunstgress og Manglerud kunstgress m/undervarme – men etter at byrådspartiene inngikk budsjettforlik med Rødt i november, kom ytterligere to baner til: Veitvet kunstgress og Kjelsåsmyra kunstgress, slik Nordre Aker Budstikke omtalte i forrige uke.
Det skal i 2020 ikke bygges noen nye kunstgressbaner. I byrådets budsjettforslag står det at «Ved nybygging og rehabilitering av kunstgressbaner blir det gjennomført tiltak for å hindre at gummigranulat kommer på avveie. Innen utgangen av 2020 er det et mål om at 25 % av kunstgressbanene som blir forvaltet av Bymiljøetaten enten skal være baner uten gummigranulat eller baner hvor det er etablert tiltak for å hindre at gummigranulat kommer på avveie.»
Prioriteringsliste
I Lyn reageres det kraftig på prioriteringen av baner som skal rehabiliteres. Oslo fotballkrets, av Norges Fotballforbund, har nemlig spilt inn følgende prioriteringsliste over baner de mener det haster mest å rehabilitere eller bygge ut:
NFF Oslos prioritering:
1. Kringsjå KG 2, Lyn (rehabilitering)
2. Manglerud KG, Manglerud Star (rehabilitering/ny)
3. Veitvet KG, Veitvet (rehabilitering)
4. Liabanen, Holmlia (ny)
5. Bjøråsen KG (rehabilitering)
6. Kjelsåsmyra KG (rehabilitering
7. Kringsjå KG 4, Lyn (ny)
Likevel blir det ingen rehabilitering på Kringsjå neste år, selv om kunstgressbane 2 ligger på toppen av fotballkretsens liste. Og det til tross for at Lyn også har toppet NFFs liste over klubber med dårlig banekapasitet i Oslo i mange år.
– Med vår medlemsmasse i dag trenger vi fire helt nye fotballbaner på Kringsjå for å dekke opp det faktiske behovet i klubben, sier Benedikte Stiff, som er styreleder i SFK Lyn.
– Her blir det sagt at man legger vekt på anbefalingene fra fotballen selv, men så står resultatet i grell kontrast. Hvorfor ser byrådet helt bort fra anbefalingene fra fotballkretsen?

Styreleder Benedikte Stiff og daglig leder Sjur Skridshol i SFK Lyn. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)
Økonomisk uføre
Lyn Fotball står i en svært krevende økonomisk situasjon, mye på grunn av at hovedbanene på Kringsjå, KGB1, har vært ute av drift store deler av året. Den sto ferdig rehabilitert i 2016, men på grunn av en reklamasjonssak som følge av dårlig arbeid, ble banen tatt opp igjen i våres, og skulle vært ferdig i sommer. Først i slutten av november var banen klar til bruk igjen.
– Det har utløst en økonomisk situasjon som er kritisk for hele breddefotballen i Lyn, og som rammer veldig mange barn og unge i Nordre Aker, sier Stiff.
Det ser per nå ut til at rehabiliteringsarbeidet som ble utført i høst, fortsatt ikke er bra nok, at ytterligere forbedringer av underlaget må gjøres til våren dersom Lyns damelag i Toppserien skal kunne spille der neste sesong.
Stiff understreker at rehabilitering av KGB2 alene ikke vil gjøre alt bra for Lyn, men at det vil hjelpe å få i stand en bane som i utgangspunktet er altfor dårlig, slik den er i dag.
Utløser spillemidler i 2021
Bystyrerepresentant Espen Andreas Hasle fra KrF ba byrådet om en begrunnelse for hvorfor prioriteringslista fra Oslo fotballkrets ikke har blitt fulgt. Nordre Aker Budstikke har også bedt om dette, og i et skriftlig svar til Hasle 11. desember, skriver idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) dette:
«Kringsjå KG 2: Banen ble rehabilitert i 2011 og kan derfor først motta spillemidler til
rehabilitering etter 10 år, dvs. 2021. Det er også gjort en vurdering av at Veitvet og Kjelsåsmyra er mer slitt enn Kringsjå KG2.»
– At KG 2 først utløser spillemidler i 2021, har de visst lenge. Men likevel sier altså fotballkretsen at denne banen har høyest prioritet. Vi har hatt møter med byråden, og dette er en bane som ble konstruert feil, og som ikke er i forskriftsmessig stand, sier Stiff. Hun mener KGB2 ikke burde regnes som er ordinær rehabiliteringssak i et tiårsperspektiv, men som en feilkonstruert bane.
Espen Andreas Hasle er heller ikke fornøyd med svaret fra byrådet.
– Jeg stiller meg undrende til at byrådet har bedre innsikt i fotballens behov enn det fotballkretsen selv melder om og har spilt inn. At de overser det er altfor dårlig, sier han.
Han er også skuffet over at det kun legges inn rehabilitering av fire kunstgressbaner, i utgangspunktet bare to – før budsjettenigheten med Rødt, der Kjelsåsmyra og Veitvet kom til. Dette burde i alle fall vært ti baner, mener han.
– I vårt alternative budsjett har KrF lagt inn 100 millioner kroner til flere kunstgressbaner. Er det vilje til å satse på idrettsbaner, må det også penger til, sier han.
Byråden mener behovet er større andre steder
– Oslo har et stort etterslep på idrettsanlegg og det skal mye til for å ta igjen manglene, selv om vi skal investere 6 milliarder i nye anlegg og rehabilitering de neste fire årene, sier idrettsbyråd Rina Mariann Hansen.
– Siden 2016 har vi bygget 10 nye og rehabilitert 26 fotballbaner. Neste år bygger vi en ny på Manglerud samtidig med at vi rehabiliterer den gamle. Vi skal også rehabilitere banen på Frogner stadion. Når bystyret nå har funnet rom til å rehabilitere to baner til har vi foreslått Veitvet og Kjelsåsmyra. Veitvet har vært moden for rehabilitering siden 2016.
Hun sier at idrettens egne prioriteringer er viktige, men at kommunen må ta flere hensyn enn det.
– Vi må se på kommunens økonomi og følger derfor som regel spillemiddelordningen som gir midler til rehabilitering etter ti år. Vi ser også an dekningsgraden i byen, og tilstanden på banene. Vi ligger noenlunde ajour nå med at baner blir rehabilitert etter 10 år, etter at vi fikk tatt et realt jafs i 2016 og 17. Veitvet og Kjelsåsmyra er i dårligere stand enn Kringsjå. Når det er sagt så vet jeg vi har baner som er i dårlig stand selv om det ikke er gått ti år ennå, og slitasjen på banene i Oslo er mange steder veldig stor. Den 10-årsregelen slår ikke alltid heldig ut, men samlet sett gir det mer penger til idrett når vi venter. Vi har foreslått å endre spillemiddelreglene, men ikke fått særlig gehør, sier Hansen.

Rina Mariann Hansen på besøk på Kringsjå i mai 2018. Daglig leder i SFK Lyn, Sjur Skridshol til høyre. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)
Hun mener Lyn har vært uheldige med at det var gjort dårlig arbeid på Kringsjå 1.
– Så jeg skjønner det er en kjedelig situasjon for dem. Heldigvis er banen nå klar for bruk igjen, selv om det fortsatt er noen avvik som vi må få rettet til våren.
– Lyn mener også KGB2 er feilkonstruert, og dermed ikke burde ses på i et tiårsperspektiv. Hvorfor blir den likevel utsatt i påvente av spillemidler?
– Jeg ser ikke bort fra at Kringsjå 2 er feilkonstruert, for vi finner litt av hvert når vi rehabiliterer gamle baner, men nå virker det fornuftig å vente ett år til, da får kommunen refundert 1 million fra staten, sier Hansen.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!