Denne gravemaskinen er helt spesiell, og det er bra for naboene
Det mener Vann- og avløpsetaten, som har tatt i bruk en av de første elektriske gravemaksinene i verden i Myrerskogveien.
Publisert: 31.01.2020 kl 07:37
KJELSÅS: Kanskje har du sett den, men ikke helt tenkt over at det er noe annerledes med den delvis grønne gravemaskinen på 26 tonn, som står på byggeplassen i Myrerskogveien, mellom Grefsenveien og Kjelsåsveien.
Men kanskje har du hørt at det er noe som er forandret?
Elektrisk
Den er nemlig helelektrisk. Det er entreprenørfirmaet Hagen Maskin AS som har tatt i bruk den batterielektriske CAT gravemaskinen for å gjøre anleggsarbeidet mer miljøvennlig. Og det er en av de første slike maskinene i Norge, og i verden.
Den elektriske gravemaskinen er nå satt i drift på Vann- og avløpsetatens anlegg i Myrerskogveien på Kjelsås. Gravemaskinen er bygget om fra dieseldrevet til batterielektrisk drift av norske Pon Equipment AS. Det koster litt mer, men Hagen Maskin AS sier de må være villige til å investere for å nå målet om lavere utslipp. Og de mener dette er fremtiden for byggebransjen, særlig i byprosjekter.
Valget med å ta i bruk elektrisk gravemaskin ble initiert av både entreprenøren Hagen Maskin AS og Vann- og avløpsetaten som er byggherre.
– For Hagen Maskin AS er dette bakgrunn for et av hovedpunktene i vår Mål og handlingsplan for Miljø. I anbudet overleverte vi planen med følgende tekst til Vann- og avløpsetaten: «Vi skal søke etter miljøvennlige alternativer hos våre leverandører, og ellers la miljøhensyn være førende for arbeidet, et av tiltakene er å anbefale de mest miljøvennlige produktene for byggherre/tiltakshaver». På anlegget i Myrerskogveien har vi i tillegg til el-gravemaskin gjennomført andre tiltak som lavkarbonbetong, gjenbruk av masser og knust betong. Tiltakene er miljøvennlige løsninger som har blitt godt mottatt av Vann- og avløpsetaten. Sammen har vi funnet gode løsninger i Myrerskogveien, sier Steffen Brevig i Hagen Maskin AS.
Politiske føringer
I byrådsplattformen 2019-23 har byrådspartiene Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne og SV satt et ambisiøst mål: «Oslo skal bli verdens første utslippsfrie storby i 2030. Klimatiltak skal ikke gjennomføres et annet sted, til en annen tid, og av noen andre, men av oss her og nå».
Alle bygge- og anleggsprosjekter i Oslo kommune har nå tatt i bruk miljøkrav i anskaffelser, som fører til at entreprenørene må konkurrere på klimavennlige løsninger.
Internt i Vann og avløpsetaten følges målsettingen opp i dokumentet «Hovedplan Vann og avløp 2020-2040». Prosjektledelsen i Vann- og avløpsetaten fremhever blant annet at etaten selv har sett konkrete klimaendringer, som flommer og skader av dette i sitt daglige arbeid over lengre tid, og ser viktigheten av å bli «grønnere raskt».
– Noen må alltid gå foran å «tråkke løypa», derfor er det viktig at retningen er satt, så vi vet hvor og når vi absolutt må være fremme.
Lokal gevinst

Gjengen fra VAV og Hagen Maskin, og 26 tonn elektrisk gravemaskin, på byggeplassen. Foto: Synne Sidenius
For beboerne i området der el-gravemaskinen jobber, gir den mindre maskinstøy (dieselmotorstøy bortfaller) og bedre luftkvalitet (diesellukt og partikler blir borte), forteller Vann- og avløpsetaten. Maskinen er helt utslippsfri.
Maskinen er planlagt brukt videre på Kjelsås i mange smågater, avhengig av tilgang til strømnettet (trafo). Utskiftning fra dieselmaskiner til el-gravemaskiner går i takt med utskiftningen i markedet. Dette kan ikke Vann- og avløpsetaten kontrollere direkte, men ved at hele Oslo kommune gir insentiver satser de på at utskiftningen går fortere enn det ellers ville ha gjort.
Lading
Hafslund Nett har lagt til rette for provisorisk strøm via et mobilt ladeskap som kan plasseres i umiddelbar nærhet til anleggsplassen på Kjelsås. Batteriet til gravemaskinen lades med kabel. Det er strømkapasiteten på trafoen som avgjør hvor raskt maskinen lader.
Ved 400 V og 125 A (gir 50 kW) tar det 6 timer å fullade et 300 kWh batteri som denne maskinen har. Når gravemaskinen har fulladet batteri kan den arbeide i ca. 6-7 timer før den må lades igjen.
Det krever derfor litt planlegging å jobbe med kun elektriske maskiner ifølge entreprenøren.
Samarbeid mellom store aktører og veien videre
El-gravemaskinen er nå tatt i bruk på anlegget i Myrerskogveien og er et samarbeidsprosjekt mellom Hagen Maskin og Vann- og avløpsetaten. Prosjektledere i Vann- og avløpsetaten har tett samarbeid med Hagen Maskin og Hafslund Nett, samt alle samarbeidsparter både i oppstartsfasen og videre i anleggsperioden.
Vann- og avløpsetaten ønsker å dokumentere prosessen slik at de kan gjøre det enklere for neste prosjekt internt som vil ta i bruk elektriske anleggsmaskiner.
– Vi ønsker også å dele våre erfaringer med private og offentlige virksomheter, sier prosjektleder Lotte Baksaas.
Ikke første gang i Nordre Aker
Dette er imidlertid ikke første gang de norskutviklede gravemaskinene fra Pon Equipment AS brukes i Nordre Aker. For ett år siden viste Veidekke fram en slik på byggeplassen til Nyegaardskvartalet på Storo, som det første selskapet i verden til å ta disse i bruk.
Og i juni i fjor tok entreprenøren Hent, på vegne av byggherre Statsbygg, i bruk en tilsvarende maskin på byggeplassen til det nye Livsvitenskapsbygget i Gaustadbekkdalen.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!