Nordre Aker Budstikke

Denne gravemaskinen er helt spesiell, og det er bra for naboene

Utslippsfri og med mye mindre støy enn en dieseldrevet gravemaskin. Foto: Roar Tryggan

Det mener Vann- og avløpsetaten, som har tatt i bruk en av de første elektriske gravemaksinene i verden i Myrerskogveien.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

KJELSÅS: Kanskje har du sett den, men ikke helt tenkt over at det er noe annerledes med den delvis grønne gravemaskinen på 26 tonn, som står på byggeplassen i Myrerskogveien, mellom Grefsenveien og Kjelsåsveien.

Men kanskje har du hørt at det er noe som er forandret?

Elektrisk

Den er nemlig helelektrisk. Det er entreprenørfirmaet Hagen Maskin AS som har tatt i bruk den batterielektriske CAT gravemaskinen for å gjøre anleggsarbeidet mer miljøvennlig. Og det er en av de første slike maskinene i Norge, og i verden.

Gravemaskinfører fra Hagen Maskin. Foto: Synne Sidenius

Den elektriske gravemaskinen er nå satt i drift på Vann- og avløpsetatens anlegg i Myrerskogveien på Kjelsås. Gravemaskinen er bygget om fra dieseldrevet til batterielektrisk drift av norske Pon Equipment AS. Det koster litt mer, men Hagen Maskin AS sier de må være villige til å investere for å nå målet om lavere utslipp. Og de mener dette er fremtiden for byggebransjen, særlig i byprosjekter.


Valget med å ta i bruk elektrisk gravemaskin ble initiert av både entreprenøren Hagen Maskin AS og Vann- og avløpsetaten som er byggherre.

– For Hagen Maskin AS er dette bakgrunn for et av hovedpunktene i vår Mål og handlingsplan for Miljø. I anbudet overleverte vi planen med følgende tekst til Vann- og avløpsetaten: «Vi skal søke etter miljøvennlige alternativer hos våre leverandører, og ellers la miljøhensyn være førende for arbeidet, et av tiltakene er å anbefale de mest miljøvennlige produktene for byggherre/tiltakshaver». På anlegget i Myrerskogveien har vi i tillegg til el-gravemaskin gjennomført andre tiltak som lavkarbonbetong, gjenbruk av masser og knust betong. Tiltakene er miljøvennlige løsninger som har blitt godt mottatt av Vann- og avløpsetaten. Sammen har vi funnet gode løsninger i Myrerskogveien, sier Steffen Brevig i Hagen Maskin AS.

Politiske føringer

Bjørn Vessia i VAV og den grønne gravemaskinen. Foto: Synne Sidenius

I byrådsplattformen 2019-23 har byrådspartiene Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne og SV satt et ambisiøst mål: «Oslo skal bli verdens første utslippsfrie storby i 2030. Klimatiltak skal ikke gjennomføres et annet sted, til en annen tid, og av noen andre, men av oss her og nå».

Alle bygge- og anleggsprosjekter i Oslo kommune har nå tatt i bruk miljøkrav i anskaffelser, som fører til at entreprenørene må konkurrere på klimavennlige løsninger.


Internt i Vann og avløpsetaten følges målsettingen opp i dokumentet «Hovedplan Vann og avløp 2020-2040». Prosjektledelsen i Vann- og avløpsetaten fremhever blant annet at etaten selv har sett konkrete klimaendringer, som flommer og skader av dette i sitt daglige arbeid over lengre tid, og ser viktigheten av å bli «grønnere raskt».

– Noen må alltid gå foran å «tråkke løypa», derfor er det viktig at retningen er satt, så vi vet hvor og når vi absolutt må være fremme.

Lokal gevinst

Gjengen fra VAV og Hagen Maskin, og 26 tonn elektrisk gravemaskin, på byggeplassen. Foto: Synne Sidenius

For beboerne i området der el-gravemaskinen jobber, gir den mindre maskinstøy (dieselmotorstøy bortfaller) og bedre luftkvalitet (diesellukt og partikler blir borte), forteller Vann- og avløpsetaten. Maskinen er helt utslippsfri.

Maskinen er planlagt brukt videre på Kjelsås i mange smågater, avhengig av tilgang til strømnettet (trafo). Utskiftning fra dieselmaskiner til el-gravemaskiner går i takt med utskiftningen i markedet. Dette kan ikke Vann- og avløpsetaten kontrollere direkte, men ved at hele Oslo kommune gir insentiver satser de på at utskiftningen går fortere enn det ellers ville ha gjort.

Lading

Hafslund Nett har lagt til rette for provisorisk strøm via et mobilt ladeskap som kan plasseres i umiddelbar nærhet til anleggsplassen på Kjelsås. Batteriet til gravemaskinen lades med kabel. Det er strømkapasiteten på trafoen som avgjør hvor raskt maskinen lader.

Mobilt ladeskap fra Hafslund Nett. Foto: Synne Sidenius

Ved 400 V og 125 A (gir 50 kW) tar det 6 timer å fullade et 300 kWh batteri som denne maskinen har. Når gravemaskinen har fulladet batteri kan den arbeide i ca. 6-7 timer før den må lades igjen.

Det krever derfor litt planlegging å jobbe med kun elektriske maskiner ifølge entreprenøren.

Samarbeid mellom store aktører og veien videre

El-gravemaskinen er nå tatt i bruk på anlegget i Myrerskogveien og er et samarbeidsprosjekt mellom Hagen Maskin og Vann- og avløpsetaten. Prosjektledere i Vann- og avløpsetaten har tett samarbeid med Hagen Maskin og Hafslund Nett, samt alle samarbeidsparter både i oppstartsfasen og videre i anleggsperioden.

Vann- og avløpsetaten ønsker å dokumentere prosessen slik at de kan gjøre det enklere for neste prosjekt internt som vil ta i bruk elektriske anleggsmaskiner.

– Vi ønsker også å dele våre erfaringer med private og offentlige virksomheter, sier prosjektleder Lotte Baksaas.

Prosjektleder Lotte Baksaas. Foto: Synne Sidenius

Ikke første gang i Nordre Aker

Dette er imidlertid ikke første gang de norskutviklede gravemaskinene fra Pon Equipment AS brukes i Nordre Aker. For ett år siden viste Veidekke fram en slik på byggeplassen til Nyegaardskvartalet på Storo, som det første selskapet i verden til å ta disse i bruk.

Og i juni i fjor tok entreprenøren Hent, på vegne av byggherre Statsbygg, i bruk en tilsvarende maskin på byggeplassen til det nye Livsvitenskapsbygget i Gaustadbekkdalen.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...