Denne kafeen har kuttet matsvinnet med 69 prosent på et år
KUTT Gourmet gjør overskuddsmat til gourmetlunsj for studentene. Foto: Hanne E. Holst / SiO
Tre spisesteder på Universitetet på Blindern har redusert matsvinnet betraktelig, blant dem gourmetrestauranten som lager deilige retter av «restemat».
BLINDERN: Studentspisestedene KUTT Gourmet, Tacoteket og Deiglig Frederikke på Universitetet på Blindern, er blant serveringsstedene som har oppnådd særlig gode resultater når det gjelder matsvinn, ifølge en ny rapport. KUTT Gourmet har redusert matsvinnet med 69 prosent, Tacoteket med 40 prosent og Deiglig Frederikke med 36 prosent det siste året. Det melder SiO Mat og drikke, som driver cirka 40 serveringssteder på utdanningsinstitusjoner i Oslo og Akershus.
– SiO-stedene KUTT Gourmet, Tacoteket og Deiglig utmerker seg med gode resultater og bærekraftige løsninger. Unge under 26 år er blant dem som kaster mest, og bevisstgjøring om matsvinn av studentene er viktig, sier Anne Marie Schrøder i Matvett om resultatene.
KUTT Gourmet gjør overskuddsmat til gourmetlunsj for studentene. Foto: Hanne E. Holst / SiO
Det siste året har SiO også jobbet med hvordan de kan utnytte matressursene enda bedre, for eksempel gjennom å bruke hele dyret i matlagingen.
SÅ MYE KASTER VI: 46 kg. mat kaster hver og en av oss i året. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP
Den nye rapporten fra Østfoldforskning er utarbeidet på vegne av Matvett, som er matbransjens selskap for å forebygge og redusere matsvinn i Norge, og er et samarbeid mellom næringsliv, myndigheter og forskningsmiljøer. Rapporten viser at mange serveringssteder i Norge allerede har nådd målet om 20 prosent reduksjon av matsvinn innen 2020, deriblant de tre SiO-stedene. Matsvinn globalt representerer 8 prosent av klimagassutslippene, iføgle Matvett.
Steffen H. Greff, direktør for SiO Mat og Drikke. Foto: Unni Irmelin Kvam / SiO
– De gode resultatene viser at bevisstgjøringsarbeidet nytter. Det gleder meg ekstra å se tallene fra KUTT Gourmet, Tacoteket og Deiglig Frederikke. Alle stedene har medarbeidere med sterkt engasjement rundt matsvinn, sier Steffen H. Greff, administrerende direktør for SiO Mat og Drikke.
– Hver eneste dag starter med en utfordring! Råvarer til KUTT Gourmet får jeg gjennom hele uka og så bruker jeg dagene på å tenke meg til hva jeg skal servere på Blindern. Noen ganger vet jeg hvilke overskuddsvarer jeg får fra Bama, Vestfoldfugl, Verdimat, ASKO eller andre. Andre ganger er råvarene en stor overraskelse. Uansett hva jeg får, skal jeg komponere et gourmetmåltid av overskuddsvarer – mat som ellers ville blitt kastet, skrev SiO-kokk Even Rosted i et innlegg fra 2018.
KUTT Gourmet på Blindern. Foto: Hanne E. Holst / SiO
Skal halvere dagens matsvinn
– Vi merker at studentene er mer opptatt av bærekraft og etikk, og jeg tror det bare vil øke de neste årene. Derfor deltar vi i bransjeprosjektet Kutt Matsvinn 2020 og har tilsluttet oss "Bransjeavtalen om redusert matsvinn" mellom hele matbransjen og myndighetene der målet er å halvere matsvinnet i Norge innen 2030, i tråd med FNs bærekraftmål, sier Greff.
SiO Mat og Drikke var med å utvikle konseptet "Kutt Matsvinn 2020", som NorgesGruppen tok initiativ til, sammen med hotellkjedene Scandic og Nordic Choice Hotels, leverandørene ASKO Servering og Unilever og Matvett. I dag deltar 2200 serveringssteder med på konsepter.
En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.
Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.
Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.
To eksempler fra de mange funksjonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme nettleser som du bruker nå.
Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.
Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.
Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.
Dette nettstedet lagrer informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:
Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, noen personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.
Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskapsler
levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.
Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.
Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.
Teknisk info
Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster
en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.
Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.
Brukerinformasjon
Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen
vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.
Hvem lagrer vi data om?
Vanlige besøkende/lesere:
Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:
Noe teknisk informasjon som IP-adresse og nettleser lagres i webserveren sine logger. Denne tekniske informasjonen spares i 180 dager, og er nødvendig for at tjenesten skal fungere og for å ivareta sikkerheten.
Disse dataene utleveres aldri til hverken avisens ansatte eller tredjeparter.
Google Analytics teller sidevisninger for å opprettholde en besøksstatistikk. Denne informasjonen er anonymisert og kan ikke brukes for å spore deg.
Enkelte tredjepartstjenester som nedlastede skrifttyper og script kan logge din IP-adresse og annen informasjon på eksterne servere.
En informasjonskapsel settes for å identifisere deg som bruker mens du surfer på nettsidene. Denne slettes når du lukker nettleseren din, eller senest etter 360 minutter med inaktivitet.
Innloggede brukere og abonnenter:
Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:
Navn, adresse og annen kontaktinformasjon du selv oppgir i registreringsprosessen. Disse data er lagret frem til du sletter din brukerkonto.
Informasjon om abonnementet ditt, f.eks. når det ble kjøpt, hvordan det ble betalt, noen få sifre fra ditt kredittkort, abonnementets varighet og hvilket abonnement du har. Disse data lagres frem til brukerontoen slettes.
Enkle data om hvilke artikler du har lest og hvor mye av artiklene du leser. Dette brukes til å kunne forbedre vårt innhold og slettes hvis du sletter din brukerkonto.
NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive
feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.
Dine rettigheter:
Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.
Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.
Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.
Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg,
samt lese mange gode tips til hvordan du kan tilpasse hvilke annonser som vises. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.
NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.
Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke,
slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.
Vi tar ditt personvern på alvor
Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.
Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.