Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Denne kafeen har kuttet matsvinnet med 69 prosent på et år

KUTT Gourmet gjør overskuddsmat til gourmetlunsj for studentene. Foto: Hanne E. Holst / SiO

Tre spisesteder på Universitetet på Blindern har redusert matsvinnet betraktelig, blant dem gourmetrestauranten som lager deilige retter av «restemat».

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

BLINDERN: Studentspisestedene KUTT Gourmet, Tacoteket og Deiglig Frederikke på Universitetet på Blindern, er blant serveringsstedene som har oppnådd særlig gode resultater når det gjelder matsvinn, ifølge en ny rapport. KUTT Gourmet har redusert matsvinnet med 69 prosent, Tacoteket med 40 prosent og Deiglig Frederikke med 36 prosent det siste året. Det melder SiO Mat og drikke, som driver cirka 40 serveringssteder på utdanningsinstitusjoner i Oslo og Akershus.

– SiO-stedene KUTT Gourmet, Tacoteket og Deiglig utmerker seg med gode resultater og bærekraftige løsninger. Unge under 26 år er blant dem som kaster mest, og bevisstgjøring om matsvinn av studentene er viktig, sier Anne Marie Schrøder i Matvett om resultatene.

KUTT Gourmet gjør overskuddsmat til gourmetlunsj for studentene. Foto: Hanne E. Holst / SiO

Lansert i 2015

Kafékonseptet KUTT Gourmet ble etablert på Universitetet i Oslo på Blindern tilbake i 2015 som et pop up-konset, for å sette fokus på - og bidra til å redusere - matsvinn. Senere samme år ble restauranten et permanent tilbud på Frederikkeplassen. Konseptet er å lage rimelig gourmetlunsj av overskuddsmatvarer levert fra dagligvarebransjen, som ellers ville ha blitt kastet.

Det siste året har SiO også jobbet med hvordan de kan utnytte matressursene enda bedre, for eksempel gjennom å bruke hele dyret i matlagingen.

SÅ MYE KASTER VI: 46 kg. mat kaster hver og en av oss i året. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Den nye rapporten fra Østfoldforskning er utarbeidet på vegne av Matvett, som er matbransjens selskap for å forebygge og redusere matsvinn i Norge, og er et samarbeid mellom næringsliv, myndigheter og forskningsmiljøer. Rapporten viser at mange serveringssteder i Norge allerede har nådd målet om 20 prosent reduksjon av matsvinn innen 2020, deriblant de tre SiO-stedene. Matsvinn globalt representerer 8 prosent av klimagassutslippene, iføgle Matvett.

Steffen H. Greff, direktør for SiO Mat og Drikke. Foto: Unni Irmelin Kvam / SiO

– De gode resultatene viser at bevisstgjøringsarbeidet nytter. Det gleder meg ekstra å se tallene fra KUTT Gourmet, Tacoteket og Deiglig Frederikke. Alle stedene har medarbeidere med sterkt engasjement rundt matsvinn, sier Steffen H. Greff, administrerende direktør for SiO Mat og Drikke.

– Hver eneste dag starter med en utfordring! Råvarer til KUTT Gourmet får jeg gjennom hele uka og så bruker jeg dagene på å tenke meg til hva jeg skal servere på Blindern. Noen ganger vet jeg hvilke overskuddsvarer jeg får fra Bama, Vestfoldfugl, Verdimat, ASKO eller andre. Andre ganger er råvarene en stor overraskelse. Uansett hva jeg får, skal jeg komponere et gourmetmåltid av overskuddsvarer – mat som ellers ville blitt kastet, skrev SiO-kokk Even Rosted i et innlegg fra 2018.

KUTT Gourmet på Blindern. Foto: Hanne E. Holst / SiO

Skal halvere dagens matsvinn

– Vi merker at studentene er mer opptatt av bærekraft og etikk, og jeg tror det bare vil øke de neste årene. Derfor deltar vi i bransjeprosjektet Kutt Matsvinn 2020 og har tilsluttet oss "Bransjeavtalen om redusert matsvinn" mellom hele matbransjen og myndighetene der målet er å halvere matsvinnet i Norge innen 2030, i tråd med FNs bærekraftmål, sier Greff.

SiO Mat og Drikke var med å utvikle konseptet "Kutt Matsvinn 2020", som NorgesGruppen tok initiativ til, sammen med hotellkjedene Scandic og Nordic Choice Hotels, leverandørene ASKO Servering og Unilever og Matvett. I dag deltar 2200 serveringssteder med på konsepter.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...