Nordre Aker Budstikke

Denne stasjonen skal oppgraderes

De nye Flirt-togene krever lengre plattformer på flere stasjoner, deriblant Movatn stasjon. Foto: Elias Horsfjord Glomnes

Movatn stasjon skal få lengre plattformer, og bedre og tryggere ferdsel mellom plattformene, med universell utforming.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

MOVATN: Movatn ligger i Oslo, grensende til Nittedal kommune. Movatn togstasjon er blant annet flittig brukt av turfolk og skientusiaster, og som tar toget til for å få et turugangspunkt som er lenger inn i Marka.

Movatn stasjon i dag. Foto: Elias Horsfjord Glomnes

Universell utforming

Bane NOR planlegger å regulere Movatn stasjon for å få lengre plattformer og bedre og sikrere bevegelse mellom plattformene, med universell utforming. Det foreslås blant annet en broovergang, plassert på et sted hvor det er minst påvirkning på «de åpne landskapsbilder». Planoverganger skal sikres med bom og lys, og en ny gangvei skal anlegges som alternativ til dagens planovergang for å komme til turveiene.

Planforslaget er nå offentliggjort, og ligger ute på Plan- og bygningsetatens nettsider med uttalelsesfrist 15. mars 2019. Merknader må sendes skriftlig.

Slik ser man for seg at Movatn stasjon kan bli. Illustrasjon: Bane NOR/Sweco


Plan - og bygningsetaten anbefaler at forslaget videreføres. Viktige temaer er beskyttelse av drikkevannskilden, minimering av terreng- og naturinngrep, tilpasning til landskapet og konsekvenser i anleggsperioden.

Etter innfasingen av de nye Flirt-togene, som nå trafikkerer Gjøvikbanen, har det blitt behov for lenger plattformer. Avhengig av om det skal kjøres ett eller to togsett er det dermed behov for henholdsvis 110 meter eller 220 meter lange plattformer. På Movatn stasjon ønsker forslagsstiller å regulere to plattformer på 220 meter, men det skal kun bygges 110 meter i første omgang.

Forslag til avgrensning av planområdet.

Planområdet er på ca. 26,4 daa, hvor ca. 1,2 daa ligger i Nittedal kommune. Berørte eiendommer i planforslaget er gnr/bnr 67/1, 67/21 og 68/1, i Nittedal kommune brøreres følgende eiendommer: gnr/bnr 13/1 og 13/14. Eiendommene er i dag uregulert.

Beboere og turfolk

Bydelsutvalget uttalte seg om planene i desember 2018. Vedtaket fra Nordre Aker lyder:


«Bydelsutvalget ser positivt på bygging av nye perronger på Movatn stasjon slik at nye togsett kan benyttes optimalt for beboere, og andre brukere som benytter stasjonen som utgangspunkt for bruk av marka. Bydelsutvalget ønsker en løsning som gir planskilt kryssing av toglinjen for gående/syklende og en planovergang sikret med bom og lys.
Stasjonsområdet bør utformes med tanke på at stasjonen fungerer som en inngangsport til marka og inneholde elementer som sykkelparkering, skur med benker og toalett. Bydelsutvalget forutsetter at det blir tatt nødvendige forholdsregler for å sikre at tiltaket ikke får negative konsekvenser for drikkevannet.»

Det er potensial for å trygge overgangene mellom plattformene. Foto: Elias Horsfjord Glomnes

Om den planlagte gangveien langs sporområdet som leder nordover mot Nittedal kommune, skriver Bymiljøetaten at de ønsker at gangforbindelsen skal kunne brukes av ferdende med barnevogn og sykkel.

«Denne gangforbindelsen vil sikre adkomst til turveinettet inn mot Lillomarka. Vi forutsetter at gangforbindelsen ikke vil medføre utfylling i Movatn, samt at det gjøres en naturkartlegging av området,» skriver etaten.

Også Vann- og avløpsetaten forutsetter at det tas forholdsregler med hensyn til drikkevannet. «Planen må utredes mot kravene i drikkevannsforskriften samt veileder fra Mattilsynet,» skriver de.


Movatn stasjon. Foto: Elias Horsfjord Glomnes

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...