Nordre Aker Budstikke

Dennne hytteboka har du aldri sett maken til!

Gamlestua på Blankvannsbråten i 1925.

ALLE HYTTEBØKERS MOR? En hyttebok fra Nordmarka tar oss med på en 40 år lang historie som skildrer alt fra dagligliv til krigshandlinger, og 1920-talls kjendiseri. Alt ført i pennen av «Malermesteren». Sigmund Hov Moen forteller.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.02.2019 kl 16:41

NORDMARKA: Jeg hadde ikke så store forventninger til resultatet av sykkelturen innover i Marka denne sensommersøndagen. Men uansett, været var strålende og jeg koste meg sammen flokker av andre marka-elskere; til fots og på sykkel.

En hyttebok kunne da umulig være så interessant? Ta med deg den største sekken du har. Det var den eneste beskjeden jeg hadde fått. Sammen med en grov beskrivelse av hvor stedet lå.

Ved en tilfeldighet hadde jeg blitt kjent med eieren av ei hytte midt i hjertet av Nordmarka. På skiturer og til fots har jeg av og til kommet forbi slike, og alltid lurt på hvem som har eid dem. At det er flere som lurt på det samme fikk jeg bevis for da jeg stoppa kort ved Skjærsjødammen, og ved hjelp av mobiltelefonen, bad om en litt mer detaljert veibeskrivelse. Jeg kom nemlig i farten i skade for å feilsende SMS’en. Svaret kom omgående: Hytte midt i Nordmarka? Ja, det hadde gjort seg!

Jeg må parkere sykkelen og gå den siste kilometeren. På trappa blir jeg tatt i mot av en vennlig vertinne. Med kaffekoppen i hånda kan jeg fra verandaen, beskue marka fra Fjellsjøhøgda i nord til Tryvannshøgda i sør. Fra Paradishøgda i øst til Oppkuven i vest. Før jeg blir geleida inn i stua der klenodiet ligger ferdig oppslått.

Hyttebøkene sammenlignet med artikkelforfatterens puslerier.


Krøniken begynner det året hytta ble bygd, i 1924. Vi regner oss sjøl som en rimelig dreven dagbokskriver, men vi skjønner straks at her har vi møtt vår overmann. Et raskt gjennomsyn viser at det dreier seg om et uhyre velskrevet dokument, i grenselandet mellom den private sfære og stoff av almen interesse. Helt unikt er det at forfatteren sper opp fortellingen med tegninger både i svart hvitt og i farger, tegnet og malt rett i boka! Og her er det ikke snakk om hjelpeløse skriblerier som er ganske vanlig i hyttebøker vi tidligere har bladd i, men kunstferdige tegninger. Alltid signert med pseudonymet «Malermesteren».

Det med sekken skulle vise seg å være et godt råd. Det var så vidt jeg fikk med meg de 3 svære bindene tilbake til Kjelsås. Kjøkkenvekta viser 14.5 kilogram!

Et par uker tidligere hadde jeg besøkt årets Høstutstilling. Og dratt mellomfornøyd derfra. Etter å ha gjort meg bedre kjent med denne hyttebokas mange små og store kunstverker blir vi lettere til sinns. En marsdag i 1928 blir eksempelvis en «skinn og benfri himmel» billedgjort slik:

Skinn og benfri himmel. Noe for høstutstillingen?

Jeg skal nå ta dere med på den 40 år lange turen som fører oss både gjennom Nordmarka og gjennom samtida; fra 1924 til slutten av 40-årene. Sammen med guiden vår, «Malermesteren»:


Malermesterens eventyrslott midt i Nordmarka.

Turen begynner sjølsagt på den nybygde hytta, og fortsetter med det han ser når han kviler ut på trappa.

Utsyn vestover.

Og vi blir med på utallige besøk hos nære og fjernere marka-naboer. Om du er kjent her har du garantert hørt om Blankvannsbråten, Sørbråten, Slaktern, og Nordmarkskapellet. Hvordan så disse stedene ut på 1920-tallet?

Gamlestua på Blankvannsbråten i 1925.


Innmarks-stua i 1926 i Malermesterens strek.

Nordmarkskapellet 1927.

Slaktern 1928.

Innomhus kunne det og være trivelig. Malermesteren var en vert av klasse. Det viser menyen for herremiddagen 22.januar 1927. Spesielt var han stolt av ovnen i stua som han kalte «Goliat».

Interiør fra peisestua med Goliat til høyre.


Meny for en bedre middag.

Av og til lar skribenten oss få et innblikk i mer og mindre dramatiske hendelser i samtida, den nære og den litt fjernere. Vi tar med et par eksempler. Som da «en politimann og 6 civile skiløbere gjorde et kup». Det dreier seg om arrestasjonen av en bande som har spesialisert seg på hytteinnbrudd. Og brannen i klubbhuset til klubben Snøgg.

Hytteinnbrudd.

​Og hyttebrann.

Vi har tidligere skrevet om orkanen som herjet marka høsten 1930. Den la store skogområder flate. Det var denne stormen som sparte Tryvannsgrana og som gav den et avgjørende forsprang på resten av skogen i denne lia.

Stormen høsten 1930.

Både jernbanen og bankene hadde problemer den gang som nå. Spesielt er det interessant å studere bankkirkegårdkartet. I de harde 30-åra gikk det også hardt for seg.

Banker gikk konkurs i 30-åra​​.

Dovregubben var her også konkurs (av sporet).

Kronikøren er tydeligvis politisk interessert. Han tar oss med til Frimurerlogen der opptellinga etter valget i 1928 foregår.

Interiør fra Losjen under opptelling av stemmer.

Helt uinteressert i kongelige affærer er han heller ikke. Han har for eksempel tatt vare på avisartikkelen som skildrer da den engelske kongen Georg VI abdiserte. Lite ante han at denne tildragelse skulle bli skildret i en mye omtalt og Oscar-belønnet film 64 år senere.

Og han lar dronning Mauds død få stor plass i hytteboka.

Dronning Maud dør.

Kong George VI abdiserer.

Og det er et godt stykke fra Midt i Nordmarka til «hjemmebanen» til filmdivaen Gloria Swanson. Men Malermesteren tar også henne med i hytteboka. I filmens barndom var hun en av de aller største stjernene. I slutten av 1920-åra ble hun sågar nominert til en Oscar for «best actress». Kostholdsmessig var hun vegetarianer. Men hun hadde likevel stor appetitt på menn. Om det er derfor hun har fått en plass i hytteboka vites ikke.

Selvfølgelig lar Malermesteren penn og pensel fortelle om krigsutbruddet i 1940. Vi aner flyangrep, troppetransporter og kryssild.

Fra krigsutbruddet - 1.

Fra krigsutbruddet - 2.

15. juni 1940 er han i Bergen. Tyskerne feirer at de har inntatt Paris, og er i seiersrusen mindre aktpågivende den dagen. Det utnytter britene. Klokka 02.59 går flyalarmen. Britiske fly kommer innover byen. Målet er den strategisk viktige Tollbodkaien på Nordnes. Flyene bommer på målet. 10 sivile kvartaler i strøket blir ødelagt, både bolighus og sjøboder. Natten er senere blitt kaldt Redselsnatten. Malermesteren bruker blyanten til å skildre ulykken slik. Som alltid tegner og maler han rett i hytteboka.

Redselsnatten i Bergen.

50km-løypa i slutten av 30-åra​​​​.

En har ikke hytte midt i Nordmarka uten å legge merke til at det drives skisport rundt en. Og Malermesteren er glødende interessert. Både i ski- og i skøytesport. Det kan kanskje passe å ta med 50-km traseen i Kollen i slutten av 30-åra. I 1937 var det som hytteboka viser ikke snakk om noen runder rundt Holmenkollen kapell.

Vi blir også presentert for den første vinneren av Holmenkollrennet, Svein Sollid som ble 70 år 15. januar 1938 og døde bare 3 dager senere.

Den første vinneren av Holmenkollrennet.

Finland og Sverige har alltid vært våre hardeste konkurrenter i Holmenkollrennet. I 1938 skildrer Malermesteren tvekampen mellom Norge og Finland slik:

Holmenkolldagen i slutten av 30-tallet​​​​.

Finlands dag i Kollen 4.mars 1940.

To år senere, under rennet 4. mars 1940 står Finland igjen i fokus; om enn på en litt annen måte. Vinterkrigen raste og mange her i landet hadde stor sympati for finnenes tapre kamp mot overmakten. Sovjetunionen hadde angrepet landet 3 måneder tidligere. 10 dager senere, 14. mars 1940 var krigen over, Finland måtte kapitulere. Nesten 1000 nordmenn meldte ved denne anledning seg som frivillige på Finlands side. Arrangøren viste solidaritet med vår nabo i øst og Malermesteren skildrer begivenheten under tittelen «Finlands Dag». Bare 5 uker senere skulle katastrofen også ramme oss.

EPILOG

Her sier vi farvel til Malermesteren og hans uhyre interessante hytteannaler. Vi kunne ha fortsatt lenger. Så lurer sikkert mange på hvem han var? Vi spekulerte også lenge på det. Etter hvert ble det klart. Han heter Harald Stranger. Født i Kristiania 25. januar 1879. Mange vil huske broren hans. Han het Rolf Stranger, Oslos ordfører gjennom mange år.

Vi sier tilslutt tusen takk til dagens forvalter av kulturarven som disse dagbøkene representerer. Hun heter Yngvil Ørstavik Zachrisson.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...