Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Sp-medlem om forpakteravtalene:

«Derfor er det litt trådt mellom oss, MDG...»

Sigmund Andersson. Foto: Privat

KRONIKK: Vi er redd for å bli jaga! Det har skjedd så mange ganger, og det skjer igjen. En og en gård. En og en familie. En og en natur- og tradisjonsforvalter. Og det er dere som jager oss! skriver Sigmund Andersson i Sigdal.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Ja det er litt trådt. Mellom oss i Senterpartiet, og Miljøpartiet De Grønne. Det gjelder forsåvidt Sosialistisk Venstreparti og, men aller mest MDG.

Jeg tenker på bøndene i Maridalen. Og så tenker jeg på alle andre som blir fortrengt av flertallet. Meg sjøl inkludert. Vi samles i Senterpartiet. Motstandens parti. Ikke fordi vi er imot alt, langt derifra, vi lager faktisk masse ny god politikk der vi styrer. Men fordi vi er imot det som er urettferdig, ubetenksomt, og uklokt!

Vi burde jo være sammen vi grønne. Vi som er for å bruke naturen bærekraftig. Vi som er for langsiktig forvalting. Vi som er for å måle suksess på flere måter enn i penger. Men en klarer ikke å forelske seg i noen som er slemme. Det klarer i alle fall ikke vi.

Det er her bøndene i Maridalen blir viktige: Byrådet i Oslo, med Miljøpartiet, SV og Arbeiderpartiet, har bestemt at de gamle forpaktingsavtalene skal avvikles og erstattes med et anbudssystem der alle søker på like vilkår om å få lov å forpakte gårdene som Oslo Kommune eier i Maridalen. Det høres jo rettferdig ut. Men saken er den, at de gårdene var egentlig bøndene sine. Så fant kommunen ut at de måtte sikre drikkevannskilden Maridalsvannet mot endringer i gårdsdrifta. Det blei sikra på den måten at kommunen tvangskjøpte gårdene. En del av kjøpsavtalen var at familiene som eide gårdene hadde førsterett på forpaktingsavtalene. Prisen blei satt deretter. Familietradisjoner og trygghet for framtida skulle sikres. Da går det jo ikke an at kommunen etterpå plutselig setter en strek over avtalene?


Saken i Maridalen er ikke unik. Gang på gang, i bygd etter bygd, har lokalbefolkningen blitt fortrengt av tilflyttende bybefolkning som raskt kommer i flertall når byen gror ut over omkringliggende bygder. Sjøl er jeg fra Asker. Her foregikk det i mange tiår på den måten at kommunen tvangskjøpte de arealene de mente burde bygges ned. Som grunneier måtte man velge: Selge sjøl, eller bli tvangskjøpt. Å fortsette som før i en evigvarende bærekraftig forvalting av de familieeide naturressursene var ikke et alternativ. De fleste solgte. Noen flytta. Noen hang seg. Og noen få forsøker å drive som før mellom boligfelt og golfbaner.

På barneskolen blei vi unga mobba. Fordi vi snakka rart. Fordi vi hadde rare klær. Fordi vi lukta rart. Og fordi vi dreiv med rare, gammeldagse ting. Mobba av medelever, og av lærere! Vi var i vegen. I vegen for framskrittet, i vegen for samfunnet. Det eneste vi ville var å fortsette som før. Slekta mi forvalta gården vår bærekraftig i 300 år. Stelte dyra pent, forvalta skogen godt, produserte mat på jordene og sørga for at naturen rundt oss var i balanse. Så kom storsamfunnet med bulldoser og flertallsdiktatur og jaga oss bort. Som indianere på flukt, bare ikke like eksotisk.

Derfor er det litt trøbbel mellom oss: Vi er redd for å bli jaga! Det har skjedd så mange ganger, og det skjer igjen. En og en gård. En og en familie. En og en natur- og tradisjonsforvalter. Og det er dere som jager oss! Dere gjør det i det godes navn, men det er like urettferdig uansett hvor viktig flertallet synes det er. Kjennetegnet ved et godt demokrati er at også minoritetene tas hensyn til. Det som skjer rundt byene er at minoritetene blir oversett, latterliggjort og fortrengt. Hadde vi vært et urfolk ville det blitt definert som et overgrep.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...