Nordre Aker Budstikke

Derfor gjerder de inn området ved Sognsvann

Et område i nordenden av Sognsvann er den siste tiden gjerdet inn av Bymiljøetaten. Til våren ønsker de å plassere ut dyr der. Foto: Christian Fredrik Borg

– Vi har over lengre tid ønsket å gi markabrukerne varierte turopplevelser, sier Bymiljøetaten, som gjerne vil ha både sau og geit i området.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.12.2020 kl 11:48

SOGNSVANN: Den siste tiden har det dukket opp et gjerde ved siden av turveien rundt Sognsvann. Det er i nordenden av vannet gjerdet har blitt satt opp.

Bymiljøetaten i Oslo kommune opplyser til Nordre Aker Budstikke at rydding av arealet har pågått over en tid. Det er langt ned en ekstra innsats den siste tiden, og tidligere i år har det blitt hugget og ryddet i området. Dessuten har det gått noen dager til klargjøring av gjerde.

Gjerdet er satt opp rett ved siden av turveien som går rundt vannet. Foto: Christian Fredrik Borg

– Viktige naturtyper

– Områdene som gjerdes inn, var tidligere benyttet som innmark og husdyrbeite knyttet til setring og bosteder i nordenden av Sognsvann. Dette er naturtyper som er viktige for biologisk mangfold, men som ble tilplantet med skog og grodde igjen når husdyrholdet tok slutt, sier seksjonssjef for Nordmarka i Bymiljøetaten, Knut Johansson, til Nordre Aker Budstikke.

Og legger til:


– Ved å åpne opp dette området og ta den viktige naturtypen tilbake legger vi til rette for økt biologisk mangfold samtidig som vi skaper et element som er viktig for naturopplevelsen til markabrukere i alle aldre.

Gjerdet vil ikke stenge turveiene som allerede er der.

Her, i nordenden av Sognsvann, har det nye gjerdet kommet.

Beitedyr

Det er Bymiljøetaten ved seksjon Nordmarka som skjøtter Sognsvannsområdet som en del av Oslo kommunes eiendommer i marka.

– Vi har over lengre tid ønsket å gi markabrukerne varierte turopplevelser med impulser både i tid og rom. Ved å vise hvordan vi tidligere benyttet deler av marka som innmarksbeite for husdyr, og hvilke effekter dette hadde for biomangfoldet, så får vi med tid som dimensjon på opplevelsen.


Inngjerdingen påvirker ikke tilgjengeligheten til turveiene i området. Foto: Christian Fredrik Borg

Han bekrefter at planen er å sette ut dyr på området.

– Det blir sannsynligvis sau, men det vil også være veldig ønskelig med geit. I tillegg til å være veldig sosiale, er de også effektive til å hindre spiring av trær og påfølgende gjengroing. Men geiter er utrolig flinke til å komme seg ut av innhegninger, så de kan være nokså utfordrende å passe på. Så får vi se hva det blir, svarer Johansson.

– Når vil de bli plassert ut?

– Nå er vi på vei inn i vinteren, så det blir tidligst til våren.


På spørsmål om hvor mange dyr som vil komme, svarer han at de ikke vet det. Bymiljøetatens håp er å få dyr fra kommunes eget husdyrhold på Bogstad.

Brukerne av turveien rundt Sognsvann vil kunne se beitedyr i det området som er inngjerdet. Foto: Christian Fredrik Borg

Kostnadene er, ifølge Johansson, ikke sammenstilt ennå. Gjerdingen vil imidlertid anslagsvis komme på drøyt 100.000 kroner.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...