Nordre Aker Budstikke

Derfor står stasjonen fortsatt tom

Sommeren 2019 var det lite aktivitet på Sandermosen stasjon. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Fire år etter at Kulturpunktet måtte forlate Sandermosen stasjon, gjenstår fortsatt viktig rehabilitering – og en ny leietaker. Men uten en leieavtale blir det ikke igangsatt videre arbeid, opplyser Bane NOR Eiendom.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 28.01.2020 kl 09:15

SANDERMOSEN: Sandermosen stasjon ble tatt i bruk i 1909, som en stasjon som skulle gjøre det enklere for byfolk å komme seg ut i marka. Den ble lagt ned for ordinær persontrafikk i 2006.

I 1993 tok Stiftelsen Kulturpunktet Sandermosen stasjon bygget i bruk til ulike kulturarrangementer. Teaterforestillinger, konserter, opplesninger og foredrag har vært blant aktivitetene på stasjonen. Det har også blitt arrangert dugnadsleirer der, med deltakere fra flere land. Så lenge Kulturpunktet holdt til i stasjonsbygget ble det gjort avtale med Gjøvikbanen om togstopp i forbindelse med kulturarrangementer.

Flyttet ut i 2016

Leieavtalen med Kulturpunktet utløp i 2015, men uenigheter mellom dem og eieren, ROM Eiendom (nåværende Bane NOR Eiendom) gjorde at det var først våren 2016 at Kulturpunktet forlot stasjonen. Bygget skulle i følge daværende ROM Eiendom rehabiliteres «både av hensyn til verneverdige forpliktelser, men også utbedring av vann- og kloakksituasjonen i henhold til kommunens pålegg for området», for så å leies ut igjen.

«Hei til Toget»-kiosken fremsto som forfallen sommeren 2019. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Da vi overtok var planen bare å rive stasjonen. Uten oss hadde de ikke hatt en bygning å rehabilitere. Vi har holdt den ved like i 22 år, sa Tore «Stassjonsmester'n» Frisell Haagensen, mannen som for mange var synonymt med Sandermosen stasjon, i et intervju med Nordre Aker Budstikke i 2015. Han mente det var urealistisk at Kulturpunktet kunne konkurrere med kommersielle aktører. Ifølge Haagensen hadde Kulturpunktet betalt en årlig leie på 10.000 kroner.


Bygningsmassen på Sandermosen stasjon ble vernet etter Plan- og bygningsloven i 1997.

Rehabilitering

Så hva er status for rehabiliteringen, og videre utleie og bruk av den nå 110 år gamle stasjonen langs Gjøvikbanen i Maridalen?

– Vi skulle gjerne sett at Sandermosen stasjon tas i bruk igjen, men før dette kan skje, må stasjonsbygningen totalrenoveres, noe som igjen forutsetter at vi får på plass en avtale med en betalingsdyktig leietaker, svarer Kristin Paus, kommunikasjonsdirektør i Bane NOR Eiendom, på spørsmål fra Nordre Aker Budstikke.

Hun bekrefter at de per i dag ikke har kontakt med noen aktuelle leietakere.

Vi spør deretter om det er gjort noen rehabiliteringsarbeider etter at Kulturpunktet flyttet ut.


– Etter at forrige leietaker flyttet ut, har vi malt fasadene (2016), lagt om taket (2018) og byttet fire ytterdører (2019), svarer Paus.

Vil ikke kommentere pris

– Hvordan har Bane NOR Eiendom jobbet med å få tak i eventuelle nye leietakere for å kunne sette i gang oppgraderingen? Opplever dere at det er interesse for å leie eiendommen?

– Vi har ikke gjort noen store markedsfremstøt, men har de senere årene vært i kontakt med en del interessenter til Sandermosen. Foreløpig har ikke dette ført til noen leieavtale.

– Hva er prisen for å leie? Kan den være en årsak til liten interesse, tror dere?


– Vi ønsker ikke å kommentere leiepris. Dette er en sak mellom oss og våre leietakere, avslutter Paus.

Her er bilder fra Sandermosen stasjon, tatt i juni 2019:

Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Foto: Karl Andreas Kjelstrup


Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...