Nordre Aker Budstikke

Derfor vil ikke kommunen male opp parkeringsplasser

Plass til flere med oppmerkede plasser? Kanskje, men det blir for dyrt, ifølge Bymiljøetaten. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE/INGUNN KROKEN

Ingunn ønsker seg bedre parkeringskultur, og oppmalte plasser. Men det blir for dyrt, og en stor estetisk endring, mener Bymiljøetaten.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.06.2019 kl 09:34

OSLO: I forrige uke fortalte Ingunn Kroken at hun irriterte seg veldig over dårlig parkeringskultur:

«Dersom folk hadde parkert nærmere hverandre, og ikke med over en halv bil-lengdes avstand imellom, ville det blitt plass til mange flere biler. Det ser dessverre ut til at mange kun tenker på seg selv. Resultatet av denne parkeringen, som beskrevet, er at jeg og sikkert andre, ofte opplever at det nesten er umulig å finne parkeringsplass for de som kommer sent hjem fra jobb eller reiser...» - her kan du lese hele innlegget til Ingunn.

Ingunn skrev også til Oslo kommune om saken, og ba om oppmerkede p-plasser. Hun fikk til svar at kommunen ved Bymiljøetaten hadde søkt Statens vegvesen om fravik fra regelen om oppmerking av avgiftsplasser, fordi det blir for dyrt.

Hva koster det?

Nordre Aker Budstikke tok kontakt med Bymiljøetaten.

Hva koster det egentlig å male opp en parkeringsplass?


– Én oppmalt plass er kostnadsberegnet til rundt 500 kroner, eksklusive merverdiavgift. Med 24.300 plasser vil det være en kostnad på rundt 12,5 millioner. I tillegg kommer årlige vedlikeholdskostnader, sier pressekontakt Monica Thorud Olsen til Nordre Aker Budstikke.

– I tillegg er det i hovedsak snakk om boliggater, og vi mener at det vil være en stor estetisk endring av bybildet om alle disse plassene skulle merkes opp.

18.400 beboerparkeringstillatelser

Hun sier videre at det per 1. mai 2019 var solgt 18.400 beboerparkeringstillatelser á 3000 kroner. Disse gjelder ett år fra utstedelsestidspunktet. Totalt blir det en inntekt til kommunekassa på rundt 55 millioner kroner.

– Overskuddet fra beboerparkering inngår som en ordinær del av Oslo kommunes økonomi og er ikke øremerket spesielle tiltak. Når det gjelder antall tilgjengelige p-plasser med og uten oppmerking, vil det som hovedregel bli flere tilgjengelige plasser når det ikke merkes opp, da det blir en mer fleksibel utnyttelse av arealet.

For eksempel tar en liten el-bil mindre plass, enn en stor SUV.


– Det er også viktig å påpeke at kjøp av beboerparkeringstillatelse ikke gir noen garanti for parkeringsplass. Hensikten med ordningen er å hindre fremmedparkering, slik at det blir enklere for beboere å finne plass. Vi har gode erfaringer med ordningen så langt, og de fleste beboere melder om at det er blitt enklere å finne parkeringsplass i disse områdene. Det er opp til bydelene å bestemme om ordningen skal innføres, og i hvilke gater.

De som ikke har beboerparkering, og vanlig drivstoffbil, kan betale for timespakering på de samme plassene.

Timesparkering

Hvor stor var inntekten på timesparkeringen i regi av Oslo kommune i 2018?

– I 2018 fikk vi inn i overkant av 80 millioner kroner for betaling av times-parkeringsavgift i beboerparkeringssoner, ifølge pressekontakten.

Totalt står hele 353 millioner kroner som inntekt fra parkering i Bymiljøetatens årsmelding for 2018, men i beløpet er også inkludert blant annet miljøgebyr og piggdekkgebyr.


Fakta

Parkeringsinntekter

Oslo kommune, 2018

  • P-avgift: 173,3 mill.
  • Salg av beboerkort: 34,1 mill.
  • P-gebyr: 107,1 mill.
  • Kontrollsanksjoner: 33,4 mill.
  • Miljøgebyr: 1,7 mill.
  • Piggdekkgebyr: 4,0 mill.
  • Sum inntekter p-området: 353,6 mill.

Kilde: Bymiljøetatens Årsmelding 2018.

Byrådsavdelingen for miljø- og samferdsel er enig i at også det estetiske er argument for ikke å male opp p-plasser:

– Bymiljøetaten vurderer hva som er hensiktsmessig skilting, markering og drift av parkeringsplasser i Oslo. Beboerparkering er stort sett gateparkering, og antall mulige p-plasser i disse gatene er høyt. Hvis alle gater i beboerparkeringssonene i hele Oslo skulle merkes opp med individuelle plasser, ville dette både medføre store kostnader og det ville forandre gatene utseende, skriver kommunikasjonsrådgiver Tor Audun Gram i en e-post.

HER KAN DU KLIKKE DEG INN PÅ KOMMUNENS EGEN NETTSIDE OG SE HVOR DET ER INNFØRT BEBOERPARKERING

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...