Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

KOMMENTAR:

– Det å komme ut på matta, løpe etter ei lærkule, det å være en del av noe...

Foto: ILLUSTRASJON

«Han runder så vidt meteren, veier rundt 35kg, er lyslugget og har bolleklipp. Han elsker å score mål. Han elsker å gi en god pasning.»

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 30.03.2016 kl 21:51

Innlegget ble først publisert på Skiold ILs nettsider.

Jeg kjenner en gutt som elsker å spille fotball. Han runder så vidt meteren, veier rundt 35kg, er lyslugget og har bolleklipp. Han elsker å score mål. Han elsker å gi en god pasning. Tiden etter skolen går til å skyte så hardt han kan på vegger, garasjeporter og til og med hekker. Det er spesielt kult hvis ballen går litt høyt. Ikke fullt så kult når ruta til naboen går sønder. Den ubeskrivelige følelsen når ballen treffer vrista og bøyer seg inn i lengste hjørnet. Det blir et jag. En avhengighet det er vanskelig å gi slipp på. Mestringsfølelsen.

Første trening. Lukten av nyslått gress er ikke til å ta feil av. Lukten kjenner man før det går an å se banen. Teggern. Gutten har fått splitter nye fotballsko i svart skinn. Alle får hver sin fotball som er altfor stor. En gammel, godt brukt og utvaska Skiolddrakt. Ligostua står det i fet skrift over brystet. Reklamen har begynt å falme i kantene. Allikevel, det er verdens fineste drakt.

Gutten kommer hjem fra trening. Det er mørkt hjemme. Moren ligger på sofaen, umulig å vekke. Gutten er sulten og må smøre seg en brødskive med leverpostei på egenhånd. Gutten tenker at mamma bare er litt sliten, hun må jo få hvile hun også?

Gutten kommer for sent til skolen. Gutten har ikke matpakke med. Lærerne legger merke til det og sørger for at noen av de andre elevene kan gi bort en ekstra brødskive. Gutten tenker ikke noe mer over det. Friminuttene går som vanlig. Fotballen spilles på asfalt. Skrubbsår og litt blod på kneskålene. Svette pannelugger.

Første kamp. Tosifret seier i Sande. Gutten scorer tre mål. Lykkefølelse, ekstase og en slags eufori er det som slår gutten. Om følelsen av et reint vristspark var god, var dette noe helt annet. Fullstendig utmattet. Grønske på knær, albuer og ikke minst en hvit shorts. Lykkefølelsen og rusen etter den første kampen forsvinner i det gutten kommer hjem. En annen type rus møter gutten i døra. En type rus ingen gutter på den alderen skal oppleve. Mammaen ligger igjen på sofaen, sovende. Uåpnete regninger, halvtomme Colaflasker og en katt som pisser overalt. Ingen feiring, ingen oppmerksomhet, kun tomhet.

Etter hvert som årene gikk skjønte gutten enda litt mer av hva som foregikk hjemme. Problemer, usikkerhet og redsel fylte gutten da han kom hjem fra skolen. Gutten startet å bli igjen på skolen for å spille fotball. Gutten lurte på om han kunne få være med på SFO. Han ville ikke hjem lenger. Herfra innså gutten hvor viktig fotballen var og hvor høyt han satte Skiold.

Det å komme ut på matta, løpe etter ei lærkule, det å være en del av noe ble viktigere og viktigere, samtidig som det ble et friminutt fra alt av bekymringer. Lekser, melding med hjem fra skolen og en fordrukken mor forsvant fra tankene. Det eneste som gjaldt var fotballen. Halvannen time pr. trening. 3-4 ganger i uka. Dette var uvurderlige sekunder, minutter og timer for gutten.

Gutten spiller fortsatt fotball i dag. I Skiold. Ingen andre steder ville føles greit. Hvertfall ikke i Drammen. Den eneste klubben. Den riktige klubben. Klubben som tar seg av dem som trenger det, slik klubben tok seg av denne gutten. Her er det rom til å være seg selv og ha det gøy. Dette er en sann historie.

Til alle dere som har engasjert dere i Skiold i alle år, helt fra administrasjonen til trenere, tusen takk. Det arbeidet dere gjør kveld etter kveld, enten det er å stille på trening i ti minus eller selge vafler på en søndag, gir barn mulighet til flere friminutt selv etter skoletid. Det utgjør en knusende forskjell.

Uansett hvor meningsløst eller slitsomt det kan virke, dere betyr mer enn dere tror.

Sondre Bulie, Skiold IL

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...