Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

– Det ble mye deilig mimring

Tid for bilder og mimring i barnehagen. Foto: PRIVAT

Flere hundre var innom da Nydalen Barnehage feiret 75 års jubileum.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 23.06.2017 kl 12:29

NYDALEN:Tidligere denne måneden skrev Nordre Aker Budstikke om Nydalen Barnehage, sannsynligvis byens første personalbarnehage. For arbeidere ved tidligere Spigerverket i Nydalen.

Barnehagen fyller 75 år i år, og det var invitert til stor jubileumsfest, denne uka.

Klovn er moro. Foto: NYDALEN BARNEHAGE

Historien

Historien om barnehagen starter altså for 75 år siden. Gunnar Schjelderup var en stor industrileder i Norge på 1900-tallet. Han ble etter hvert leder av Christiania Spigerverk.

– Han var en pioner når det gjaldt å trekke de ansatte med i beslutningene, og han var politisk aktør da nye grenseoppganger mellom stat, arbeiderbevegelse, bedrift og samfunn ble trukket opp i årene mellom 1935 og 1950, fra historien.

Laila Roll Schjelderup

Men, barnehagen handler mest om kona til Gunnar, nemlig Laila Roll Schjelderup. Som det derimot ikke er så lett å finne mye informasjon om. Men hun var etter sigende en driftig kvinne, og åpnet personalbarnehage for de ansatte på Spigerverket.

Heldigvis har vi Historelaget Kjelsås-Grefsen-Nydalen til å utdype nærmere.

– Laila Roll (1897-1972) ble som nevnt gift med Gunnar Schjelderup, som var direktør og den største eieren av Christiania Spigerverk. Laila Roll Schjelderup var sosialt interessert og preget miljøet på Spigerverket. Blant annet ved å stå bak barnehagevirksomhet og støtteordninger for vanskeligstilte familier, forteller Finn Geiran i historielaget.

– Ved krigsutbruddet i 1940 sørget hun også for å evakuere barn og mødre til spikerverksarbeiderne til Spigervekets nybygde feriested Sjeggelia ved Lysern, der hun også hadde sørget for mat og sanitetsutstyr på forhånd, kan Geiran videre fortelle.


Bandet til Ole Mathias Calmeyer som gikk ut av barnehagen for åtte år siden, underholdt også under feiringen. Foto: NYDALEN BARNEHAGE

Flyttet

Barnehagen ble først startet i en villa i Nydalsveien 3. Her var den helt til eiendommen ble overtatt og rundkjøringen ved Badebakken skulle lages.

Barnehagen het en lang stund Nydalsveien barnehage, men da den ble flyttet til Maridalsveien 292 - gamle Nygård med hus tilbake til 1600 - 1700 tallet, ble navnet byttet til Nydalen barnehage, i 2001.

Festen

Nå er jubileumsfesten unnagjort, i fin stil.

– Mange tidligere barn fra barnehagen kom innom oss, gjennom hele kvelden denne tirsdagen. Kanskje 200 - 250 personer. Vi leide sjørøverhoppeslott og vi hadde også hengt opp en bursdagsramme man kunne ta bilde av seg selv. Det var sang av de barna som går der nå, dans med Nora Helene, Idun og Maria, alle ni år. Bandet til Ole Mathias Calmeyer, som gikk ut av barnehagen for åtte år siden, underholdt, også, forteller leder Inger Øyen.


Bandet spilte også gamle Beatles låter.

– Til stor glede for store og små. Kakebordet ble tidlig omringet, noen ville jo være sikre på å være først ute når kakene skulle sprettes.

Flere innslag under 75-årsfeiringen i Nydalen Barnehage. Her dans med Nora Helene, Idun og Maria, alle ni år. Foto: NYDALEN BARNEHAGE

Deilig mimring

– Det ble en utrolig fin fest med god stemning, og mye deilig mimring. Blant annet rundt bildecollager vi hadde hengt opp på veggene. Vi fikk mye skryt av hvor godt barna hadde det hos oss og Ole Mathias tok mikrofonen og anbefalte alle om å ha barna sine i denne kjempefine barnehagen, forteller Øyen videre.

Flere av de ansatte som hadde jobbet i barnehagen før, kom også innom.


– Værgudene sørget for en god ramme rundt kvelden. Mange oppfordret oss til å feire igjen når det ble 80 år. Det vil vi gjerne komme tilbake til.

Klovn og enda mer kaker

Øyen forteller også at det dagen etter, onsdagen, var det egen feiring bare for barnehagebarna.

– Klovnen Knut underholdt barna, vi bikk besøk av Hola barnehage og Bukken Bruse barnehage. Barna koste seg med klovnen og lo høyt av alle krumspring. Etterfulgt av pølser og saft. Og også hyggelig besøk fra bydelsadministrasjonen, med is, kaker og kaffe, oppsummerer Øyen videre.

LES OGSÅ:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...