Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Det er bare feieren...

KATTEMYK: Myk og spenstig, uten høydeskrekk, kommer feieren seg høyt opp og smyger seg inn på kryploftet. Foto: Kristin Tufte Haga

Hvem er feieren, hvordan er det å være feier, og hvordan blir man feier?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.02.2015 kl 10:41

NORDRE AKER: Mange av oss får varsel i postkassen, hvert fjerde år. For da er det nemlig på tide med et aldri så lite feierbesøk.

Viktig besøk

Selv om det er sjelden feieren kommer innom, så passer det likevel sjelden. For et feierbesøk er jo som regel midt i arbeidstida. Men til gjengjeld så er det et veldig viktig besøk. Et besøk vi rett og slett ikke bør si nei til.

TIPS NORDRE AKER BUDSTIKKE!

- Det er et viktig tilsyn vi gjør rundt omkring, og forebyggende arbeid i forhold til brann i boliger. Der det trengs skal det feies. Ildsted og skorstein skal være intakt og fungere som forutsatt. I tillegg sjekker vi blant annet at brannvarslings- og slukkeutstyr er på plass og virker, sier feiersvenn Stein Johansen.

Les også: Tips til ting å finne på i vinterferien

Feiersvennen har vært feier i Oslo kommune ved Brann- og redningsetaten i mange år. Fjorten år har det blitt.

- En veldig fin jobb

- Det å være feier er en veldig fin jobb som jeg trives veldig godt med. Ikke minst møter jeg mange hyggelige og interessante folk rundt omkring, sier Stein.

Men man blir ikke feier i en fei. Læretiden begynner allerede etter det første videregående året. Tre års læretid - særløp - i feierfaget i et kommunalt brannvesen eller i et privat firma. Den yrkesfaglige skolegangen er 17 uker ved Norges Brannskole i Tjeldsund i nærheten av Harstad.

Les også: Teodor (23)skal bestige verdens høyeste fjell

Etaten har også praksiskandidater, som i utgangspunktet har fem års opplæring, men de kan få avkortning i læretiden hvis de har en relevant yrkesbakgrunn. Etter bestått svenneprøve kan man ta mesterutdanning i feierfaget. Mesterutdanningen er en toårig skolegang ved Folkeuniversitetet.

Stein tok sin læretid i Oslo kommune ved Brann- og redningsetaten og er utdannet feiersvenn.

Kattemyk og uten høydeskrekk

Til topps på stigen og krypende inn på kryploftet, med lommelykt i hånda.

Man skal være ganske så kattemyk og uten høydeskrekk, for å være feier, tenker jeg.

Ned igjen, sjekk av peisen, titte opp i pipa.

Les også: Niåringene Maria og Lisa har egen fotball PT

Fuglene i pipa

Mye rart som sitter i pipa rundt omkring eller?

- Nei, ikke veldig mye, men vi finner ofte kvister i og i bunnen av skorsteinen. Noen ganger må vi gi en uheldig fugl en verdig begravelse i søpla med sota, forteller Stein.

Så sjekke varslere og brannslukningsapparatet.

Snu apparatet

- Viktig å minne folk på er at brannslukningsapparatene skal vendes et par ganger i året. Slik at innholdet får blandet seg godt igjen. Folk må også bytte batteri på røykvarsleren minimum en gang i året.

Han legger til at man også skal sjekke holdbarhetsdatoen på brannslukningsapparatet, den står på apparatet.

- Men en enkel huskeregel er at røykvarslere og pulver- og skumapparater ikke må være eldre enn 10 år, forteller feiersvennen.

Ifølge Stein så er det rundt 25 feiere i Oslo i dag.

- Flott hvis flere ønsker å bli feiere. Jeg kan absolutt anbefale feieryrket, og det er nok plass til flere feiere i kommunen, oppfordrer Stein.

Noen kvinnelige feiere?

- Vi har en ferdigutdannet kvinnelig feiersvenn og en kvinnelig lærling som skal ta svenneprøven seinere i år. Men det er mange kvinnelige feiere spredt rundt om i Norge, ifølge Stein.

Hatten?

Bare en ting til, hvor har det blitt av den fine feierhatten? Byttet ut med strikkelue?

- Jeg har feierhatten hjemme. Det er en flosshatt faktisk, som man får utdelt med et fagbelte etter avlagt og bestått svenneprøve.

- Men den er litt upraktisk å ha på, særlig om vinteren. For varm rundt øra er den i hvert fall ikke, ler Stein.

Han legger til.

- Flosshatten brukes hovedsakelig når vi går i 1. mai-toget nede i sentrum. Strikkelua egner seg best ved vinterstid, sier feiersvennen.

Etter en halvtimes tid pakker feiersvennen sakene. Ut av døra, takk for i dag. Så ses vi kanskje om fire år da!

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...