Nordre Aker Budstikke

Det er faktisk noen som «reparerer» rundt 200 små bekker i skogen

Så du kan ha gleden av å se ørreten sprette, og kanskje til og med gleden av å spise fisken, fra de forskjellige vannene i Nordmarka.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.09.2018 kl 21:20

MARKA: OFA - Oslos Fiskeadministrasjon - administrerer kultiveringen av drøyt 500 vann, tjern og putter rundt Oslo. tillegg organiserer OFA krepsefiske for Oslo Kommune og har oppsyn med og kultivering av Akerselva.

Graves og bæres stein

Nå er det i gang arbeid med høstens klargjøring av bekker i Nordmarka nord.

– Hvert år må det bæres og graves, stein og grus, for å holde de gunstige bekkene vedlike. Heldigvis har det kommet litt vann, men det er bare å håpe på mer, skriver OFA på egen nettside.

OFA forteller videre til lokalavisa at arundt 200 brukbare småbekker i marka kultiveres av de frivillige mannskapene i OFA, for å øke rekrutteringen av ørret i marka. Arbeidet består i å lage kulper, terskler og stryk som fungerer som gyte- og oppvekstplasser for ørret. Ved å legge ut steiner og grus i ulike formasjoner og plasser.

Foto: OFA

Små bekker

– Utfordringen er at mange av bekkene til de typiske myr- og skogstjerna er så små at de tørker ut eller bunnfryser i løpet av året, og at ørret ungene tvinges veldig tidlig ut i vannet mens de fortsatt er veldig små. Det beste er nemlig om ungene kan vokse i 2-3 år i bekkene før de vandrer ut i tjerna, ifølge fiskeadministrasjonen til lokalavisa.

Og abboren, som finnes i nesten alle vannene, spiser derfor opp mange av de små.

– Derfor er det ofte nødvendig å supplere med litt utklekket ørret fra settefiskanlegget i tillegg, som er i en litt større størrelse. Det tas ut en del rogn fra større overskuddsbekker i marka som legges inn på klekkeriet til dette. Det er også en stor utfordring for yngelen at det er mink langs de fleste bekkene, og at det nærmest er umulig å bekjempe den hardt nok så langt inne i marka.

Snø og is, og flom, gjør at bekkene stadig må vedlikeholdes for å være mest mulig produktive.


– Steiner må legges opp igjen, ny gytegrus må bæres inn. Det var en tørr sommer - så mange av oppvekstbekkene har vært helt tørrlagte. Men vi har satt ut ørret fra anlegget der det er behov, så fisket fremover vil være like bra.

På 30-tallet drev lokale jeger og fiskeforeninger kultiveringsarbeid med oppdrett og fiskeutsettinger i egen regi.
Dette kostet penger og man så raskt at et samarbeid måtte til for å dele kostnadene.

Samtidig ble planene lagt for å gjøre fisket i marka mer tilgjengelig for allmennheten. Slik så OFA dagens lys i 1936, etter et initiativ fra Arbeidernes Jeger og Fiskeforning og Oslo Sportsfiskere.

Fra 1943 ble fiskeretten i marka administrert av OFA etter avtaler med Oslo Kommune og Løvenskiold. Tilstøtende kommuner gav etter hvert støtte til virksomheten. OFA administrerer kultiveringen av drøyt 500 vann, tjern og putter rundt Oslo. I tillegg organiserer OFA krepsefiske for Oslo Kommune og har oppsyn med og kultivering av Akerselva.

Kilde: www.ofa.no

LES OGSÅ:

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...