Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

«Det er fortsatt kamper å kjempe»

Kristin Stang Meløe. Foto: PRIVAT

– Så la oss inspirere av kvinner som med selvtillit og mot kunne fortelle en historie som forandret verden.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.03.2016 kl 11:30

Det nærmer seg påske og kristenhetens viktigste høytid. I påsken feires selve kjernen i den kristne tro: Her møter vi fortellingen om Jesu arrestasjon, domfellelse, lidelse og død – og til slutt oppstandelsen med livets seier over døden.

Uten dette, ville ikke noen av de andre kristne høytids- og festdagene eksistert: ikke jul, ikke pinse eller andre. Uten påskens evangelium om Jesu oppstandelse, ville vi ikke hatt noen kristendom i det hele tatt.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Likevel er det ikke i påsken kirkene fylles til trengsel, det skjer i jula. Og ikke noe vondt sagt om det; at kirkene er fylt til siste ståplass på julegudstjenestene, er stor stas. Fulltonende julesang under høye kirketak kan gi den mest hardbarkede klump i halsen. Mange kommer til kirke i påsken også, men da er det i hvert fall sitteplasser nok til alle.

For noen viker kirkepåske til fordel for silkeføre, appelsin og Kvikklunsj, men de fleste tilbringer faktisk påskedagene i byen. Så hvorfor ikke benytte anledningen til å komme til kirke og oppleve palmesøndagens, skjærtorsdagens, langfredagens og påskedagens særegne preg og innhold?


Disse fire dagene rommer hele spekteret av menneskelige erfaringer: intriger og feighet, politisk spill og populistisk opportunisme,

forventninger og skuffelser, kjærlighet og svik, fellesskap og ensomhet, liv og død. Dette er følelser og erfaringer alle mennesker kjenner igjen.

Derfor er påskedramaet relevant for hvert eneste menneske, troende som ikke troende, fordi det speiler menneskelivets grunnfortelling og lar oss se oss selv. Og til slutt kommer påskedagens crescendo: den uhørte og oppsiktsvekkende proklamasjonen at Jesus stod opp fra de døde.

I anledning kvinnedagen 8.mars er det kanskje på sin plass å minne om at de aller første til å fortelle at Jesus hadde stått opp fra de døde, var kvinner. Det var kvinner som fikk oppgaven med å fortelle disiplene og andre om at graven var tom og Jesus stått opp.

Så ble de da heller ikke trodd, og det hele ble først avfeid som tomt snakk. Ikke så rart, kanskje, når de hadde en så utrolig og usannsynlig historie å fortelle. Senere fikk også menn erfare at Jesus var stått opp fra de døde, og da ble hendelsen troverdig på en helt annen måte; da kunne det ikke lenger avfeies som «kvinnfolkprat», nå kunne man tro at det lå realiteter bak.

At kvinner var de første til å vitne om oppstandelsen, er på mange måter helt i tråd med hvordan Jesus forholdt seg til kvinner. Fortellingene om ham viser oss en mann som behandlet kvinner med respekt og som selvstendige, likeverdige individer.


Når han underviste, brukte han eksempler fra både menns og kvinners liv, og han førte lange samtaler med kvinner. Dette var ikke slikt man forventet av en mann i Midtøsten på den tida, og han var i så henseende ikke barn av sin tid.

I kristendommen ligger en sterk impuls til helt selvfølgelig å se på menn og kvinner som likeverdige og likestilte mennesker. At det ikke alltid har vært – eller er - slik, er vel heller uttrykk for menneskers lyst på makt og ufullkommenhet. Fremdeles trenger vi å inspireres av Jesu praksis og eksempel, slik at vi aldri slutter å arbeide for alle menneskers likeverd.

8.mars er en dag hvor vi ser at det fortsatt er kamper å kjempe for kvinners rettigheter, likestilling og likeverd; her i Norge og i verden forøvrig.

Og så kan vi i påsken komme til kirke og la oss inspirere av kvinner som med selvtillit og mot kunne fortelle en historie som forandret verden.

Kristin Stang Meløe
Sogneprest, Nordberg menighet


Hold deg oppdatert! Meld deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...