Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Til styret i Helse Sør-Øst:

Det er ingen skam å snu!

MENINGER: Stans planleggingen av gigantsykehus! Bevar miljøet på Gaustad!

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 12.11.2020 kl 17:41

Denne uttalelsen, «Det er ingen skam å snu!», fra Fortidsminneforeningen i Oslo og Akershus, Naturvernforbundet i Oslo og Akershus, Naturvernforbundet i Oslo Nord, Oslo Natur og Ungdom, BNST (Berg, Nordberg, Sogn og Tåsen Vel) og Oslo Byes Vel, er i dag sendt til styret i Helse Sør-Øst med kopi til helseminister Bent Høie. Se navn på artikkelforfatterne nederst.

Helse Sør-Øst (HSØ) ønsker å samle og utvikle sine sykehusfunksjoner. I utgangspunktet har de villet videreutvikle Rikshospitalet på Gaustad med utgangspunkt i en tomt som strakk seg sydover langt over Ring3. Veivesenet har imidlertid satt foten ned for å legge Ring 3 i tunnel, og derfor må sykehuset begrenses til området nord for Ring 3.

Likevel vil HSØ bygge like mye på dette området, som i syd er begrenset mot Ring 3, i vest mot Sognsvannsbekken, i nord mot veier og etablert småhusbebyggelse og i øst mot det fredete Gaustad sykehusområde og Solvang Hagekoloni.

For å få plass til alt blir bygningene voldsomt høye og bryter opp Oslos grønne åsside i strid med kommuneplanen, fører til flere alvorlige brudd på miljøet rundt og setter press på Markagrensa! Det vil gå ut over:

Friluftslivet

Området vest for Sognsvannsbekken er et fredet grøntområde som brukes hele året til rekreasjon, trening og som inngang til Nordmarka. Skiløypene er preparert helt ned til Rikshospitalet og fortsetter videre ned til Blindern.

Skoler bruker turveien opp langs Sognsvannsbekken med skilting av de geologiske formasjonene og området brukes daglig av barn og barnehager til friluftsaktiviteter.


Anleggsarbeidet som vil strekke seg over 9-10 år, kommer til å bruke mye av dette området, og gjøre det utilgjengelig for andre i denne tiden. Det vil gi varige sår i et vernet område.

Naturen

På området er det stier og små skogsområder med et stort naturmangfold med bl.a. hule eiker, hassel, matrisker og beitende hjortedyr.

Utbyggingen kan medføre varig endring på fredet natur hvor det er registrert 155 arter, hvorav 25 er truede, og kan føre til spredning av fremmede skadelige arter.

Sognsvannsbekken vil bli berørt, og avrenning til Sognsvannsbekken av slam og forurensning ved utbyggingen vil forringe dette sårbare vassdraget som ender i Frognerparken.

Kulturminner

I området ligger kulturminner og det gamle fredede Gaustad sykehus som ble grunnlagt rundt 1850. Dette er et helhetlig og stort grøntanlegg med plener, trær, veier og stier. Grøntanlegget, sammen med bygningsmassen og murene representerer arkitektoniske, helsehistoriske og miljømessige store verdier og er et viktig nasjonalt kulturminne.

21.oktober arrangerte Sykehusaksjoene i Oslo demonstrasjon mot planene for Rikshospitalet, der blant annet politikere, fagmiljøer og fagforeninger fra OUS deltok. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Om ikke dette er ille nok, så er det varslet en fase 2 for å øke kapasiteten betydelig. Hva er det da som ryker? Turområdet? Sognsvansbekken? Markagrensa? De fredede kulturminnene?


Når også medisinskfaglige røster har alvorlige innvendinger mot planene, bør HSØ kunne legge prestisjen til side.

Gjør en ny helhetsvurdering. Løs sykehusbehovet på andre tomter! Lytt til de massive protestene!

Signert av:
Henning Iversen, leder i Berg - Nordberg - Sogn - Tåsen Vel
Elin J. Hallberg, daglig leder for Fortidsminneforeningen i Oslo og Akershus
Gjermund Andersen, leder i Naturvernforbundet i Oslo og Akershus
Åke Hartmann, leder i Naturvernforbundet i Oslo Nord
Joni Lundevall, leder i Oslo Natur og Ungdom
Ole Rikard Høisæther, generalsekretær i Selskabet for Oslo Byes Vel

DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til meninger@nab.no.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...