Professor Dag Hanstad har skrevet bok om NIH:
Det er kanskje spesielt en ting du ikke visste om Norges idrettshøgskole

Den nye boka om Norges Idrettshøgskole - her skal det være en av de tidligere lærerne ved skolen, som demonstrerer for elevene, hvordan det skal gjøres i ringene. Foto: NIH
Norges idrettshøgskole feirer 50 år, og ikke minst med en egen bok om skolen.
Publisert: 24.07.2018 kl 14:06
Sist oppdatert: 24.07.2018 kl 21:20
SOGN: I august er det 50 år siden Norges idrettshøgskole åpnet etter en særdeles lang planleggingsfase. Jubileet markeres blant annet med bok.
Det er Dag Vidar Hanstad som er bokas forfatter. Han er bosatt i Nordre Aker og professor ved idrettshøyskolen. De to siste årene har han brukt på å finne fram stoff til boka som er blitt på 372 sider.
Og det fortelles at det har vært mye å grave i.
– Spesielt vil det komme fram nytt om en omfattende, nesten utmattende, planleggingsfase etter at Rolf Hofmo i Arbeidernes Idrettsforbund (AIF) kom med ideen midt på 1930-tallet. Mer enn 30 år med ørkenvandring handlet om lokalisering, nazistenes planer, finansiering, ledelse og organisering, forteller Hanstad.
LES OGSÅ MER OM SELVE JUBILEUMSFEIRINGEN VED NIH - FØLG LINKEN
Fotballtipping'
Og det er kanskje særlig en ting du kanskje ikke visste om idrettshøyskolen - Hanstad fortsetter:
– Det spesielle med etableringen av Norges idrettshøgskole, er at idretten brukte skolen helt bevisst for å få innført fotballtipping ved å la en stor del av overskuddet gå til bygging av NIH. På 1930-tallet støttet regjeringen Nygaardsvold (Ap) planene, men Stortinget sa nei. Så, i 1946 fikk den samlede idrettsbevegelsen igjennom kravet om å innføre fotballtipping. En betydelig andel av overskuddet ble satt av til skolen som skulle komme.
En slik finansiering ga NIH en unik posisjon, men den var ikke uproblematisk.
– For det første tviholdt politikerne på at skolen faktisk skulle finansieres gjennom tippemidlene, og det kom mange intense kamper på Stortinget før høgskolen faktisk fikk penger over statsbudsjettet midt på 1960-tallet. Etter hvert følte også idretten seg snytt da de oppfattet at tippemidlene var deres penger, men så viste det seg at NIH i liten grad utdannet folk til idrettsbevegelsen, men til skole og forsvar, kan Hanstad videre fortelle fra historien.
Åpnet ett år for tidlig
I tillegg til at det skal ha vært rimelig kaotisk på NiH, i julidagene for 50 år siden. Alt personell var ikke på plass og mange av planene for undervisningen ikke klare.
– Thor Volla, mannen som ble ansatt som direktør i 1967 etter at regjeringen til Per Borten (Sp) snudde om på innstillingen til NIHs styre, innså senere at skolen åpnet ett år for tidlig. Men skolestart ble det. 170 studenter ble fordelt i sju klasser. Noen kom fra Forsvaret, men de aller fleste peilet seg inn på jobber i skoleverket.

Norges Idrettshøgskole ligger flott til - like ved Sognsvann og Marka. Foto: Hans Olav Krogsæter, NIH.
1300 studenter
Og det har skjedd mye på 50 år.
– I jubileumsåret er det rundt 1300 studenter som betaler semesteravgift. Til mange av studieprogrammene har det til årets opptak vært seks - åtte søkere til hver plass. Det er lange ventelister når NIH for første gang etablerer fem separate bachelorstudier: Faglærer i kroppsøving og idrettsfag; Trening, helse og prestasjon; Trenerrollen og idrettspsykologi; Sport Management/ idrett og samfunn; og Friluftsliv. Fra bachelor kan studentene gå videre til master og doktorgradsutdanningen, forteller professoren videre.
Som omtaler studiesituasjonen som positiv for NIH. I år slippes det inn 210 studenter på bachelorstudiet.
– Så får vi se om det står jobber og venter på disse studentene om tre år, sier Hanstad, som i boka bruker et kapittel på å beskrive utviklingen av høgskolens studier, og et på studentliv.
– De aller fleste som har gått på NIH, har gode minner, framgår det av intervjuer med tidligere studenter. Overnatting i snøhule, ledsagerrolle for mennesker med funksjonshemninger på Beitostølen og testing av mange idretter har vist seg å gi sterke minner.
Forskning
Hanstad forteller også om en av de største forskjellene fra 1968 til 2018:
– Det er den sterke satsingen på forskning. NIH er i dag helt i verdenstoppen når det gjelder forskning på idrett og fysisk aktivitet. Fram til utgangen av 2017 hadde 169 disputert med doktorgrad ved NIH.
Hanstad har kartlagt hele virksomheten:
– NIH har rekruttert forskere til nær sagt alle universiteter og høgskoler med idrettsutdanning, legger han til.
Også selve anlegget er selvfølgelig med i jubileumsboka, skolen har en fantastisk beliggenhet rett sør for Sognsvann, og har nylig gjennomgått en omfattende rehabilitering.
Fremtiden?
– Hva med framtiden? I et eget møte med NIHs seks rektorer diskuteres hva NIH har vært – og hvor høgskolen er på vei, kan Hanstad også lekke fra boka.
LES OGSÅ:
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!