Nordre Aker Budstikke

Det er litt av hvert som dukker opp når man skal rydde i parken

Ruskengeneral Jan Hauger på besøk i Damplassen barnehage, tirsdag. Og det var litt av hvert som dukket opp under oppryddingen. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Så det trengs en Rusken-aksjon i ny og ne.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 11.04.2019 kl 07:27

ULLEVÅL: Damplassen barnehage ved Ullevål, er en privat og familiedrevet barnehage med plass til 36 barn. Tirsdag denne uka kom Rusken på besøk, med Rusken-general Jan Hauger, i den rare lille gule bilen med henger.

Damplassen barnehage ved Ullevål. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Barnehagen er heldig som har et stort parkområde som nærmeste nabo, Halsparken på Ullevål. Men det trengs å ryddes litt opp der, etter at snøen nå har smeltet bort.

– Vi rydder ikke så ofte opp søppel, vi burde kanskje gjøre det oftere, innrømmer noen av jentene lokalavisa snakker med.

Jentene har ikke møtt på Rusken-generalen tidligere, kan de fortelle.


Ut og plukke søppel, barnehagen er nærmeste nabo til grøntområde. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Og det er litt av hvert som kommer i posene til barna fra Damplassen barnehage; søppel – papir og plast og annet rask.

Ikke minst dukker det opp en snowracer, som har sett bedre vinterdager. Den er ødelagt og forlatt i parken.

Laurits, Lars og Johannes forteller at de godt kan plukke mer søppel.

– Jeg ser noen ganger noen som bare kaster søppel fra seg. Jeg har sett noen ungdommer gjøre det.


– Jeg og mamma har også en avtale. Ser vi søppel ute, så rydder vi det opp og kaster det i søpla, avsløres det også.

Det kan ta på, å bli sendt ut for å plukke søppel. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Tusenvis

Rusken er Oslo kommunes satsing på en ren og trivelig by. Gjennom Ruskens aktiviteter kan alle byens innbyggere bidra til et miljøvennlig Oslo. Det er dette Ruskens slagord handler om, at vi alle er sammen om en ren by, står det blant annet på Ruskens nettsider.

Det står også om Rusken i barnehagene:

Hvert år deltar tusenvis av barn fra Oslo på Barnehagerusken. Gode og miljøbevisste holdninger skapes tidlig i livet og gjennom Barnehagerusken rydder barna opp i og rundt barnehagen sin. På denne måten er de med på å vise at alle kan gjøre noe for sitt eget nærmiljø. Etter barnehagen har meldt seg på Barnehagerusken, vil Rusken-materiell, premier og diplomer kjøres til de ulike barnehagene. Dette gjøres i forkant av aksjonen. I 2019 vil alle barnehagebarna som deltar på Barnehagerusken motta hvert sitt memospill med Rusken-motiv.


Rekord

Rusken-general Jan Hauger forteller til Nordre Aker Budstikke at det i år er rekordmange påmeldte barnehager til «Barnehagerusken».

– Fra 420 barnehager i Oslo i fjor, er det nå påmeldt 550 barnehager til Rusken-aksjon. I tillegg har 140 skoler meldt sin interesse, forteller Hauger.

– Vi merker jo veldig godt entusiasmen fra de yngre, fra mange barn og unge, om å ta vare på miljøet og å rydde opp etter seg. Det er til å bli veldig stolt av! I tillegg merker vi at flere og flere frivillige tar kontakt for å bidra til å holde Oslo rent, legger Hauger til, før han må bli med på å teste ut dagens største fangst, nemlig snowraceren.

Ruskenpatruljen

Ruskenpatruljen registrer og videreformidler informasjon om avfall og villfyllinger, og fjerner også avfall selv. Du kan melde inn om forsøpling direkte til patruljen via telefon og e-post, eller med Rusken-appen. Se mer hos Rusken.

Meld deg på nyhetsbrev

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...