Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

«Det går over»

Foto: PRIVAT

KOMMENTAR: Vi sier det hele tiden. Men også det gode går over. Mamma vet masse om den lille gården, hun har alle historiene. Jeg glemte å lytte, og nå kan jeg ikke spørre henne.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.11.2016 kl 19:23

Bjørg Hexeberg er fotograf og blogger - her kan du lese mer fra bloggen hennes.

Vi sier det hele tiden. «Det går over.» Vi trøster med det, vi beroliger med det. Det er noe trygt over utsagnet. Når noen rister av fortvilelse holder vi rundt dem med varmen vår.

Varsomme sveip med en myk hånd over et tårevått ansikt. Vi stryker på ryggen, vugger kanskje sakte fra side til side. Som når vi bysser våre barn i søvn eller trøster etter at høstens siste skrubbsår har tatt plass på et kne. Vi nikker anerkjennende og forståelsesfullt til frustrasjoner og sorg, til frykt og fortvilelse. Så stryker vi litt til.

«Det går over.»

Og det aller meste gjør det. Spesielt det man bekymrer seg for. Det går over av seg selv. De fleste bekymringene skjer faktisk aldri. Det er jeg rimelig sikker på.

Men så er det en ting som er skikkelig dumt. Det er det med de gode tingene. De går nemlig også over. De tingene man ikke vil skal gå over.

Når tankene raser innom det området får jeg hetetokter og høyere puls. Det er da jeg kjenner frykten kaste seg på meg. Over meg. Inni meg. Frykten for alt som skal ta slutt.

Ta slutt før jeg er klar. Før jeg er stor nok til å tåle det. Frykten for at jeg skal ta slutt. Før jeg har satt så dype spor at de ikke kan viskes ut.

Det ble så tydelig på min undersøkende tidsreise til Vestlandet for et par uker siden. Alt går over. Også det gode.

Bjørg 6 år har ikke sluttet å tenke at den lille gården på Vestlandet skal vare bestandig. At menneskene som bodde der alltid skulle ta de imot, at de kunne komme på besøk og kose med kattunger og hoppe høyet. For alltid. Lille Bjørg har ikke blitt voksen i alle kriker og kroker i sjelen.

Hun vil fortsatt kunne reise vestover for å sitte på høyvogna, hesje, plukke stein, klappe lam og kose med kattunger. Hun vil fortsatt spise havregrøt til frokost hos onkel Knut som ikke engang er hennes egen onkel. More seg over gebisset som skrangler når han snakker og herme kaffeslurping og saktmodig prat.

Klø seg på et ferskt myggstikk på leggen mens hun sitter på en kjøkkenkrakk med utsikt til tante Hjørdis, som ikke engang er hennes egen tante. Hun som sitter i den slitne lenestolen i stuen med brillene ytterst på nesa.

Med en bunke bøker på det skjeve sidebordet. Bøker som faktisk blir lest. Mest fordi hun er redd for å gå ut i den virkelige verden. Så vil hun gå bak de kjempestore trygge støvlene ut i fjøset for å se til sauene sammen med ham.

Etterpå, når han går ned i kjelleren via den utvendige mosegrodde murtrappa, da holder hun helst vakt fra utsiden. Så det ikke skal komme inn flere edderkopper …

Mamma vet masse om den lille gården. Om menneskene og livet der. Hun har alle historiene. Jeg glemte å lytte, og nå kan jeg ikke spørre henne.

Vær så snill alt sammen. Ikke gå over. I alle fall ikke så fort.

Ta godt vare på øyeblikkene dine. På menneskene dine. De går over.

Bjørg Hexeberg - blogger

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...