Nordre Aker Budstikke

– Det handler om å få hjelpen man ønsker, når man trenger den

Bak fra venstre: Bydelsdirekør Øyvind Henriksen, lokalpolitiker Bjørn Gilbert, Frode Jacobsen, BU-leder Per H. Christiansen (bak), og Fredrik Mellem. Foran sitter varaordfører Kamzy Gunaratnam. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Varaordfører Kamzy Gunaratnam og leder av bystyrets finanskomité, Frode Jacobsen, fikk mandag et innblikk i hvordan ting gjøres i Nordre Aker. De mener Nordre Akers planer for eldreomsorgen er et eksempel til etterfølgelse.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 15.08.2017 kl 16:41

NYDALEN: Arbeiderpartipolitikerne Gunaratnam og Jacobsen er på bydelsturné. I forrige uke besøkte de Stovner, og mandag var det Nordre Aker som fikk besøk, sammen med partifelle Fredrik Mellem.

På toppen av Oslo

– Velkommen til Nordre Aker, bydelen på toppen av Oslo. Både i beliggenhet og at vi scorer høyt på mange brukerundersøkelser, sa bydelsutvalgsleder Per H. Christiansen (H) da han ønsket gjestene velkommen.

I bydelsadministrasjonen i Nydalsveien 21 fikk bystyrepolitikerne høre om noen av Bydel Nordre Akers satsingsområder.

Bydelsdirektør Øyvind Henriksen fortalte blant annet om hvordan bydelen tenker nytt for å møte fremtidens utfordringer med en større eldrebefolkning, hvordan de jobber for at kommunale tjenester og frivilligheten skal spille på lag og "samskape", om forebygging og tidlig innsats, og utviklingen av gode og inkluderende bomiljøer.

Bydelsdirektør Øyvind Henriksen forteller om bydelen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Alders- og demensvennlig bydel

Prosjektlederen for det nylig avsluttede pilotprosjektet Alders- og demensvennlig by, Heidi Karsrud Nordal, ga gjestene en grundig innføring i prosjektet, og sluttrapporten som ble levert i juni.

Her kan du lese Nordre Aker Budstikkes intervju med Nordal, der hun oppsummerer prosjektet: Heidi og Nordre Aker blir eldre-mentor for hele Oslo.

– Det var det beste foredraget jeg har hørt. Dette er et viktig prosjekt, sa Fredrik Mellem, som særlig lot seg begeistre av hvordan bydelen, i samarbeid med vel og idrettslag, har bygget opp Myrerjordet som en møteplass for alle aldersgrupper.

– Det viser hva dette handler om: Bygge identitet og samhold, og skape felles arenaer, la han til.


Heidi Karsrud Nordal har ledet piloten Alders- og demensvennlig by i Nordre Aker. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Fremtidens eldreomsorg

– Denne bydelen tenker veldig riktig om hva slags eldreomsorg vi skal ha i hele Oslo, og hele Norge, når vi kommer så langt, sa Frode Jacobsen, og fortsatt:

– Å legge til rette for at de eldre kan være trygge og bo hjemme så lenge som mulig. For kommunen er det viktig, men det er jo først og fremst for den eldre selv – å få et bedre liv innenfor de rammene de selv ønsker, i det nærmiljøet de kanskje har bodd i hele livet. Jeg er imponert over det vi får høre. Det virker som om resten av bydelene i Oslo bare kan adoptere dette.

Varaordfører Kamzy Gunaratnam sitter i Helse- og sosialkomiteen i rådhuset, og har vært i flere møter med bydelen og besøkt tenketankene som har blitt arrangert med beboere i Nordre Aker.

– Vi i rådhuset kjenner til mye av dette allerede, men vi må legge til grunn at vi får rapportene de formelle veier, som kan bidra til at vi kan adaptere de beste praksisene til de andre bydelene, sa Gunaratnam, men la til at å møte menneskene som jobber ute i bydelene er viktig for rådhuspolitikerne.

Vil kjenne igjen Nordre Aker

– Seniormeldingen som ligger til grunn fra 2014/15 er et tverpolitisk vedtak i bystyret, som går ut på at det blir færre sykehjemsplasser, og flere mennesker som vil ønske å bo hjemme, sa varaordføreren.

– Vi skal altså ikke bare legge ned sykehjemsplasser og etablere masse stillinger i hjemmetjenesten, men i tillegg kommer alle disse aldersvennlige tiltakene som vil gjøre det letter å bo hjemme, understreket hun.

– Vil vi etterhvert se eldreomsorgen i Oslo etter modell av det som har blitt utarbeidet i Nordre Aker?

– I september skal byrådet legge frem en sak for bystyret, og jeg tror det blir gjenkennelig for de om kjenner til hvordan eldreomsorgen drives i Nordre Aker. Det handler om å bo hjemme lenger, og å få det hjelpebehovet man ønsker, når man trenger det, sa Frode Jacobsen.

Viktig retning

Fredrik Mellem viste til at «gammeldags eldrepolitikk» gjerne har vært avsondret fra resten av samfunnet.

– Men det vi ser konturene av her er at man lykkes med å integrere eldrepolitikken som en like naturlig del av lokalmiljøet som kulturpolitikk, skole- og barnehagepolitikk. Her har vi hørt om samordnining med Bymiljøetaten, med Ruter og barnehager og skoler. Det er tatt noen skritt i veldig riktig retning, sa han.

– Jeg liker også tanken om at man spør de eldre hva den enkelte kan bidra med i samfunnet, og kartlegge ressurser. Jeg tror det er utrolig mye ressurser man går glipp av fordi ingen spør, la Jacobsen til.

– Det er jo ganske mange aktive ressurssterke eldre i denne bydelen, supplerte bydelspolitiker Bjørn Gilbert (Ap), og fikk støtte fra BU-leder Per Christiansen (H).

– Det er en ressurssterk bydel, også blant de eldre. Det ser vi blant annet gjennom frivillighet og idrettslag, på mange plan.

– Vi skal ikke glemme at Nordre Aker har byens høyest utdannede mennesker, og det gir helt klart utslag, avsluttet Kamzy Gunaratnam.

Her kan du lese mer om Bydel Nordre Akers jobb med fremtidens eldreomsorg.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...