– Det handler om å få hjelpen man ønsker, når man trenger den

Bak fra venstre: Bydelsdirekør Øyvind Henriksen, lokalpolitiker Bjørn Gilbert, Frode Jacobsen, BU-leder Per H. Christiansen (bak), og Fredrik Mellem. Foran sitter varaordfører Kamzy Gunaratnam. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP
Varaordfører Kamzy Gunaratnam og leder av bystyrets finanskomité, Frode Jacobsen, fikk mandag et innblikk i hvordan ting gjøres i Nordre Aker. De mener Nordre Akers planer for eldreomsorgen er et eksempel til etterfølgelse.
Publisert: 15.08.2017 kl 16:32
Sist oppdatert: 15.08.2017 kl 16:41
NYDALEN: Arbeiderpartipolitikerne Gunaratnam og Jacobsen er på bydelsturné. I forrige uke besøkte de Stovner, og mandag var det Nordre Aker som fikk besøk, sammen med partifelle Fredrik Mellem.
På toppen av Oslo
– Velkommen til Nordre Aker, bydelen på toppen av Oslo. Både i beliggenhet og at vi scorer høyt på mange brukerundersøkelser, sa bydelsutvalgsleder Per H. Christiansen (H) da han ønsket gjestene velkommen.
I bydelsadministrasjonen i Nydalsveien 21 fikk bystyrepolitikerne høre om noen av Bydel Nordre Akers satsingsområder.
Bydelsdirektør Øyvind Henriksen fortalte blant annet om hvordan bydelen tenker nytt for å møte fremtidens utfordringer med en større eldrebefolkning, hvordan de jobber for at kommunale tjenester og frivilligheten skal spille på lag og "samskape", om forebygging og tidlig innsats, og utviklingen av gode og inkluderende bomiljøer.
Alders- og demensvennlig bydel
Prosjektlederen for det nylig avsluttede pilotprosjektet Alders- og demensvennlig by, Heidi Karsrud Nordal, ga gjestene en grundig innføring i prosjektet, og sluttrapporten som ble levert i juni.
– Det var det beste foredraget jeg har hørt. Dette er et viktig prosjekt, sa Fredrik Mellem, som særlig lot seg begeistre av hvordan bydelen, i samarbeid med vel og idrettslag, har bygget opp Myrerjordet som en møteplass for alle aldersgrupper.
– Det viser hva dette handler om: Bygge identitet og samhold, og skape felles arenaer, la han til.

Heidi Karsrud Nordal har ledet piloten Alders- og demensvennlig by i Nordre Aker. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP
Fremtidens eldreomsorg
– Denne bydelen tenker veldig riktig om hva slags eldreomsorg vi skal ha i hele Oslo, og hele Norge, når vi kommer så langt, sa Frode Jacobsen, og fortsatt:
– Å legge til rette for at de eldre kan være trygge og bo hjemme så lenge som mulig. For kommunen er det viktig, men det er jo først og fremst for den eldre selv – å få et bedre liv innenfor de rammene de selv ønsker, i det nærmiljøet de kanskje har bodd i hele livet. Jeg er imponert over det vi får høre. Det virker som om resten av bydelene i Oslo bare kan adoptere dette.
Varaordfører Kamzy Gunaratnam sitter i Helse- og sosialkomiteen i rådhuset, og har vært i flere møter med bydelen og besøkt tenketankene som har blitt arrangert med beboere i Nordre Aker.
– Vi i rådhuset kjenner til mye av dette allerede, men vi må legge til grunn at vi får rapportene de formelle veier, som kan bidra til at vi kan adaptere de beste praksisene til de andre bydelene, sa Gunaratnam, men la til at å møte menneskene som jobber ute i bydelene er viktig for rådhuspolitikerne.
Vil kjenne igjen Nordre Aker
– Seniormeldingen som ligger til grunn fra 2014/15 er et tverpolitisk vedtak i bystyret, som går ut på at det blir færre sykehjemsplasser, og flere mennesker som vil ønske å bo hjemme, sa varaordføreren.
– Vi skal altså ikke bare legge ned sykehjemsplasser og etablere masse stillinger i hjemmetjenesten, men i tillegg kommer alle disse aldersvennlige tiltakene som vil gjøre det letter å bo hjemme, understreket hun.
– Vil vi etterhvert se eldreomsorgen i Oslo etter modell av det som har blitt utarbeidet i Nordre Aker?
– I september skal byrådet legge frem en sak for bystyret, og jeg tror det blir gjenkennelig for de om kjenner til hvordan eldreomsorgen drives i Nordre Aker. Det handler om å bo hjemme lenger, og å få det hjelpebehovet man ønsker, når man trenger det, sa Frode Jacobsen.
Viktig retning
Fredrik Mellem viste til at «gammeldags eldrepolitikk» gjerne har vært avsondret fra resten av samfunnet.
– Men det vi ser konturene av her er at man lykkes med å integrere eldrepolitikken som en like naturlig del av lokalmiljøet som kulturpolitikk, skole- og barnehagepolitikk. Her har vi hørt om samordnining med Bymiljøetaten, med Ruter og barnehager og skoler. Det er tatt noen skritt i veldig riktig retning, sa han.
– Jeg liker også tanken om at man spør de eldre hva den enkelte kan bidra med i samfunnet, og kartlegge ressurser. Jeg tror det er utrolig mye ressurser man går glipp av fordi ingen spør, la Jacobsen til.
– Det er jo ganske mange aktive ressurssterke eldre i denne bydelen, supplerte bydelspolitiker Bjørn Gilbert (Ap), og fikk støtte fra BU-leder Per Christiansen (H).
– Det er en ressurssterk bydel, også blant de eldre. Det ser vi blant annet gjennom frivillighet og idrettslag, på mange plan.
– Vi skal ikke glemme at Nordre Aker har byens høyest utdannede mennesker, og det gir helt klart utslag, avsluttet Kamzy Gunaratnam.
Her kan du lese mer om Bydel Nordre Akers jobb med fremtidens eldreomsorg.