Brødrene satt opp skilt:
– Det har blitt ekstra skummelt nå som så mange biler kjører her
Valdemar og Aleksander brukte sparepengene på skilt som skal minne turfolk på å kjøre pent på Sørbråten. De voksne skryter av brødrene, og ønsker at kommunen skal komme på banen.
Publisert: 07.09.2020 kl 09:10
Sist oppdatert: 09.09.2020 kl 13:28
SØRBRÅTEN: Brødrene Valdemar og Aleksander fra Sørbråten i Maridalen har forsøkt å gjøre veien der de bor litt tryggere.
– Det er fint at så mange vil komme opp hit til Sørbråten for å gå på tur, sier Aleksander, som tror koronasituasjonen er en av årsakene til at de opplever at trafikken i området har økt.
– Det er sikkert spennende å komme seg ut i naturen for de som bor i byen. Særlig for barna. Det er jo både bær og sopp å plukke, og mye annet spennende å oppleve her oppe i skogen. Jeg synes det er fint at så mange vil bruke marka. Men det blir veldig mye biltrafikk forbi her. Og vi synes endel kjører veldig fort, legger Valdemar til.
– Høy fart
Aleksander forklarer at gutta må bruke veien for å komme til ballbingen, og treffe kompiser og sånn.
– Da må vi gå eller sykle på veien, og det har blitt ekstra skummelt nå som så mange biler kjører her. Det er mange uoversiktlige svinger og skumle utkjørsler. Uansett hvilken side av veien vi går eller sykler på, føles det for trangt og skummelt når biler kommer i altfor høy fart. Det er jo egentlig 30-sone, men jeg tror nok mange er over 50 km/t, sier gutta.
De forteller at det har vært flere skumle hendelser langs veien i møte med biler, og de fant ut at noe måtte gjøres.
– Vi vil jo ikke at venner eller vi skal bli kjørt på! Det er jo heller ikke fortau her.
Det fortelles at gutta brukte av sparepengene og kjøpte 12 «KJØR SAKTE - BARN LEKER»-plakater for å sette opp langs veien.
Ønsker befaring
Leder av Sørbråten veilag, Arild Pedersen, syntes tiltakene som brødrene gjorde var så bra, at de vil dekke utgifter til plakatene. Samtidig benytter han anledningen til å takke for innsatsen.
Faren til gutta, Jan Ole Bjørnholt, legger til:
– I koronatiden har det blitt helt ekstremt mye av både biler, gående og syklende til bygda her. Hyggelig det, men veiene her er uoversiktlige og det er vel bare spørsmål om tid før liv går tapt. Vi vil jo ikke at stedet skal være en dødsfelle når folk vil ut i skogen for et sunnere liv. Og barna våre som bor her har ikke noe valg. De må bruke veiene.
Han nevner også den lovede veiskulderen til sykkel og gange langs Maridalsveien, inn fra Brekke.
– Selv om veien mot Sørbråten er mye smalere og uoversiktlig, har ikke veimyndighetene eller politikerne sett det som nødvendig å utbedre og sikre den veien. Det synes vi som bor her jo er litt merkelig. Er jo ikke bedre for en syklist å bli påkjørt på Sørbråten, enn i Maridalen. Vår oppfordring til kommunen og Bymiljøetaten er å komme hit på befaring. Vi har ingen å miste, hverken beboere eller besøkende.
Kommunale og private veistrekninger
Veien til Sørbråten er kommunal fra Mobekken til Snippen, og privat velvei fra snippen til Movatn. Men helt enkelt er det ikke – veien skal være tilgjengelig for reisende til Movatn stasjon og marka. Derfor er det Oslo kommune som brøyter dette strekket om vinteren – under betingelse av at det skal være kostnadsfritt å kjøre der. Dermed kan ikke veilaget på Sørbråten, som forvalter veien, ta bomavgift fra andre enn beboere på Sørbråten, ifølge Bjørnholt. Samtidig er det veilaget som står for asfaltering og annen vedlikehold.
Det er samtidig kommunen som har skiltet med parkering forbudt langs veien ved Movatn, og utfører parkeringskontroll når trykket av biler er for stort. Dette mener Bjørnholt stort sett fungerer bra, og håper på et tilsvarende samarbeid for å bedre den generelle trafikksikkerheten.
– Vi tror at sammen med kommunen, om viljen til å bidra er der, kunne situasjonen bli betraktelig bedre. Dett er forøvrig også gjeldende for strekket fra Mobekken og opp til Snippen. Det er kommunal vei. Men strekket må evalueres under ett. Helt ned til Maridalsveien, sier han.
Privat skilting på offentlig vei er ikke tillat. På private veier har Oslo kommune tidligere uttalt at de heller ikke liker ikke-offisiell skilting på veier de for eksempel brøyter. Bjørnholt sier til Nordre Aker Budstikke at trafikksikkerheten for barna på Sørbråten er viktigere i dette tilfellet, og at det har vært noen private varselskilt utplassert i veien i 15-20 år allerede, som Bymiljøetaten ikke har reagert på.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!