Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Skolevalget:

Tror tre partier vil gjøre det spesielt godt på Nydalen videregående

Elevene har hatt store deler av ansvaret for skolevalget. Foto: Espen Halvorsen

Skoler over hele landet har nettopp avholdt skolevalg, og blant dem finner vi Nydalen videregående skole. Det er elevene selv som har organisert valget, og stemningen virker god.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 07.09.2021 kl 14:45

NYDALEN: I 2017, ved forrige stortingsvalg, var Arbeiderpartiet den store vinneren på Nydalen med 34 prosent av stemmene. Høyre, som nummer to, lå langt bak med kun 13 prosent. I denne omgangen er elevene veldig usikre på hva som skal skje – spennende er det uansett.

Litt annerledes

Fornøyde med egen innsats. Foto: Stella Oter Lindeberg

Magnus, Hasnid og Fredrik går i andreklasse på service, sikkerhet og administrasjon, og har vært med på arrangeringen av valget.

– Vi ble delt opp i tre grupper. Administrasjonsgruppa hadde ansvar for rydding, sikkerhet passet på og hadde opprop, og service har tatt seg av gjestene, sier Hasnid.

I år har valget blitt løst litt annerledes: Elevene har både hatt muligheten til å stemme digitalt og fysisk på skolen. På denne måten har de som ønsker det fått øvd seg på å stemme på «ekte», og man har unngått lange køer. Gutta mener det har fungert bra.


– Det har gått ganske «smud», egentlig, sier Magnus.

Ingen av de tre beskriver seg selv som politisk aktive, men de synes likevel at opplevelsen har vært god, og de er spente på resultatet.

– Når det ikke er valg tenker jeg ikke spesielt mye på politikk, men jeg bryr meg om saker som angår de jeg er glad i. Enten det er kjæresten eller familien. Men jeg synes dette er kulere enn skolevalg på ungdomsskolen, fordi da stemte bare alle det samme som foreldrene. Nå begynner folk å ta litt egne valg, forteller Magnus.

De andre gutta er begge opptatte av klima, men det er fraværsgrensa som er hovedfokuset i år.

– Dere vil fjerne den?


– Ja!

Guttene er usikre på hvem som vinner på skolen, men Magnus påpeker at det var de mindre partiene som fikk mest applaus i debatten.

– Hvis jeg måtte gjette, ville jeg sagt at MDG, Venstre og SV kommer til å gjøre det bra her.

Et spennende valg

Rohina og Sunniva gleder seg til å stemme på "ekte" ved neste stortingsvalg. Foto: Stella Oter Lindeberg

Sunniva og Rohani går begge første året på salg og service, og er fornøyde med valgkampen så langt. De engasjerer seg for noen saker, men det er ikke alt som er like interessant.


– Det kommer litt an på temaet, det er noe jeg vet mye om, også er det noen ting jeg ikke har peiling på, sier Rohani.

De mener at de har lært mye om politikk den siste tiden, og peker særlig på valgtorget.

– Vi har vært på valgtorget for å stille spørsmål, og de som sto der kunne mye. Vi fikk svar på det meste vi lurte på.

Jentene var usikre på hva de skulle stemme før valguken, men de mener at det ble en enkel avgjørelse etter de forskjellige arrangementene.

– Etter valgtorget, valgomat og debatt, var det ikke vanskelig å bestemme seg.


De to er mest opptatt av rettferdighet, likestilling og dyr, i tillegg til en progressiv klimapolitikk. Sunniva og Rohani tenker også at resultatene blir spennende, fordi den politiske bredden på skolen virker ganske stor.

– Det er veldig mye forskjellig. Det er et åpent miljø her, så folk uttrykker meningene sine, og det er ikke sånn at «alle» stemmer likt.

Alt i alt er jentene fornøyde med opplegget, og er veldig usikre på resultatene, men tror kanskje at det kommer til å gå bra for Venstre.

Slik stemte Nordre Aker-elevene i 2017: Venstre størst på Blindern vgs. Arbeiderpartiet var den overlegne vinneren på Nydalen vgs.

Flinke elever

Avdelingsleder Espen Halvorsen tror at klimapolitikken vil ta litt mer plass enn tidligere under skolevalget på Nydalen. Foto: Stella Oter Lindeberg

Espen Halvorsen er avdelingsleder for salg, service og reiseliv, og har hatt ansvar for skolevalget sammen med elevene.

– Gjennomføringen av både valg og debatt har gått veldig bra. Det var kanskje litt mye folk på valgtorget, i forhold til korona, men ellers har det fungert veldig fint.

Espen synes det virker som veldig mange har stemt. Fremmøtet i 2017 var på 78 prosent, så det blir interessant å se hvor mange som har vært i avlukket (eller trykket på lenken) i år.

– Jeg tror elevene har lært mye, og det har vært et stort engasjement. I år har jeg oppfattet at miljø har vært en viktig sak for mange, så jeg tror nok at klimapolitikken vil ta litt mer plass enn tidligere.

Ifølge Espen, har elevene vært flinke, og skolevalget har blitt en suksess.

De nasjonale og lokale resultatene fra skolevalget 2021 offentliggjøres tirsdag kveld – det er bare å følge med.

Her kan du se resultatene fra skolevalget før stortingsvalget i 2017, samt før kommunevalget i 2019 og 2015.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...