Nordre Aker Budstikke

Etter møtet med Siri og Jonathan på Kjelsås:

– Det hun kjente på av frustrasjon, må jeg si jeg kjente på selv også

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad var mandag på besøk hos en Kjelsås-familie. Tirsdag snakket han om det på Storo. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er enig i at informasjonen til familier som er rammet av smitte på skolene ikke har vært god nok. – De faglige anbefalingene på hvordan smitten ville spre seg var også ganske mangelfulle, sier han.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.09.2021 kl 17:21

STORO/KJELSÅS: Titusener har lest innlegget «En isolert mammas bekjennelser» i Nordre Aker Budstikke, hvor Siri Therese Flamme-Larsen fra Kjelsås beskriver hvordan koronasituasjonen oppleves for familien, med testing og isolasjon.

Mandag 13. september dukket Espen Nakstad og NRK opp hjemme hos familien, slik Nordre Aker Budstikke også omtalte.

Problem å gå til grønt uten kohorter

Dagen etter, tirsdag, var Nakstad på ledersamling med Storo Storsenters butikkledere. Der snakket han om kommunikasjon i krisetider, i en samtale ledet av ansvarlig redaktør i Nordre Aker Budstikke og Sagene Avis, Karl Andreas Kjelstrup. Og han fikk spørsmål om møtet med familien på Kjelsås.

– Det er sikkert mange som har vært gjennom samme situasjon med usikkerhet, hva vil du si til dem? Og hva sa du til Siri?


Ass. helsedirektør Espen Nakstad hjemme hos Jonathan og familien mandag. Foto: PRIVAT

– Jeg sa jeg forstår dette har vært vanskelig. Før hadde vi både karantene, kohorter og testing. De tre tingene sammen gjorde at vi klarte å holde smitten veldig lav. Da har de aller fleste elever i Norge kunne gått på skolen. Ser man bort fra noen av bydelene i Oslo, har skolene og barnehagene i Norge vært åpne siden slutten av påsken i fjor. Vi har vært landet i Europa med mest normal skoledrift, tross alt. Og det er på grunn av lite smitte.

Problemet, mener han, var at det ble bestemt at nå skulle man gå til grønt nivå uten karantene og kohorter. Det var et ønske fra utdanningssektoren, fordi man mente tiltaksbyrden er for stor med at elevene må i karantene. Men blir det mye smitte på en skole, blir det også mye sykefravær.

Espen Nakstad i samtale med Nordre Aker Budstikke-redaktør Karl Andreas Kjelstrup på Thon Hotel Storo tirsdag morgen. Foto: Janina Lauritsen

– Informasjonen har ikke vært god nok

– Og da må du jo også være borte fra skolen. Så det balansepunktet der, med hva som er mest gunstig, det er vanskelig. Også tror jeg man ble litt lurt av at vaksineeffekten etter én dose ikke var så god som man hadde trodd. Så det var mer smitte i sommer enn mange så for seg. De faglige anbefalingene på hvordan smitten ville spre seg var også ganske mangelfulle.


Dette gjorde at vi gikk inn i høstens skolestart med mye høyere smitte enn man så for seg da disse beslutningene ble tatt. Da havnet vi i en vanskelig situasjon, hvor det plutselig måtte rigges massetesting på skolene.Og når du ikke har et smittesporingsteam som ringer og forteller deg hva du skal gjøre, så må folk plutselig finne ut av det selv.

– Dette var ikke systemet lagt opp til. Så det hun kjente på av frustrasjon, det må jeg si jeg kjente på selv også. Når du ikke lenger har smittesporingsteam i kommunen som gjør den jobben, er det veldig vanskelig for folk å vite om de skal være hjemme med barnet som har testet positivt, hvor lenge de skal være hjemme, og om de selv er i karantene. Det blir veldig mange spørsmål. Og der tror jeg informasjonen ikke har vært god nok. Man burde sagt tydelig til kommunene som ikke gir den servicen lenger, at her må det gis informasjon i andre kanaler om hva folk skal forholde seg til.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...