Nordre Aker Budstikke

– Det kan, beklageligvis, se ut som meteren har blitt til en desimeter

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og helsemyndighetene vil at kommunene skal prioritere vaksinering og testing. Foto: Ali Zare / NTB

De yngste har båret en tung bør under pandemien. Vi må derfor gjøre en innsats slik at barn og unge kan fortsette å leve så normalt som mulig, sier helseminister Bent Høie (H).

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 27.08.2021 kl 14:53

OSLO: Mange kommuner sliter med å følge opp smitteutbrudd. Helsedirektoratet anbefaler å prioritere vaksinasjon og testing og legge mindre vekt på smittesporing. Helseminister Bent Høie (H) viser til at mange varsler venner og kjente i sosiale medier når de er smittet av korona.

– Det letter smittesporingsarbeidet for kommunene, sa han under regjeringens koronapressekonferanse fredag.

Høie presiserte at han ikke vil oppfordre folk til å legge ut smittestatus på Facebook. Men han noterer seg at mange, spesielt unge, varsler nærkontakter på denne måten.

– Da er det viktig at kommunens smittesporing går videre i stedet for å bruke tid på å ringe rundt, sa Høie.

Han anmodet samtidig flere om å laste ned appen Smittestopp, for å lette arbeidspresset.

Brev til kommunene

Smittetallene er nå høyere enn noen gang, og flere kommuner har de siste dagene meldt fra at ikke klarer å følge opp smittesporing. En rekke kommuner har bedt om at det må komme oppdaterte råd om hvordan de skal håndtere situasjonen.

Helsedirektoratets svar er at kommunene må prioritere vaksinasjon framfor smittesporing. I et brev til kommunene fredag lister direktoratet prioriteringsrekkefølgen dersom det er kapasitetsproblemer:

1. Vaksinasjon
2. Testing
3. Smittesporing av husstandsmedlemmer og tilsvarende nære
4. Smittesporing av øvrige nærkontakter

Mer håndterbart

Hvordan bildet vil utvikle seg med denne endringen, er det vanskelig å si noe om, ifølge helsemyndighetene.

Direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg. Foto: Ali Zare / NTB

– Vi vet ikke nøyaktig hva resultatet av dette vil bli, men i dag klarer ikke kommunene å håndtere dette. Det har de sagt klart fra om – heldigvis. Vi ser etter et system som er mer håndterbart for dem, sier direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet til NTB.

Helsedirektør Bjørn Guldvog understreket at det er viktig å bruke kommunenes ressurser på best mulig måte, og at vekting av de ulike tiltakene vil variere gjennom ulike faser av pandemien.


Det overordnede målet er å begrense smittespredningen og holde sykdomsbyrden lav inntil 90 prosent av befolkningen som er 18 år og eldre, er vaksinert med to doser.

– Det er en ambisjon at dette er gjennomført innen fire til seks uker, sa Guldvog.

Helsedirektør Bjørn Guldvog. Foto: Ali Zare / NTB

Forsvarer grønt nivå

I tillegg til at mer av smittesporingen kan overlates til folk selv, er målet at mer testing skal gjøres ute på skolene. De eldre elevene kan ofte utføre testen selv.

Både Høie og fagetatene understreker at det er viktig å holde grønt nivå på skoler og barnehager, så langt det lar seg gjøre. Da skolene startet opp igjen i august, var systemet med ventekarantene erstattet med utstrakt testing.


– Hvis vi skal stramme inn der smitten sprer seg mest nå, må vi stramme inn blant barn og unge. Det sitter langt inne. De yngste har båret en tung bør under pandemien. Vi vet at de er lite utsatt for alvorlig sykdom ved smitte, men at langvarige tiltak for å begrense smitte rammer dem hardt. Vi må derfor gjøre en innsats for at barn og unge kan leve så normalt som mulig, sa Høie.

Det siste døgnet er det registrert 1415 koronasmittede i Norge, og smittetallene har vært stigende den siste tiden.

– Jeg ber ikke om mye. Jeg ber bare om at vi fortsetter å følge rådene og reglene som hindrer at smitten sprer seg. Det kan, beklageligvis, se ut som meteren har blitt til en desimeter, eller rett og slett gått i glemmeboka for ganske mange, sa han.

Ikke nytt om gjenåpning

Regjeringen har tidligere varslet at den videre gjenåpningen av samfunnet vil gå videre når den voksne delen av befolkningen har fått minst én vaksinedose. Det ble anslått til å skje i slutten av september.

Høie signaliserte ingen endringer i gjenåpningsplanen, men understreket nok en gang at det er data – ikke dato – som styrere tempoet.

– Vi må være forberedt på å stoppe opp hvis utviklingen går i feil retning, sa han

(©NTB)

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...