Hjelper barn og unge:
– Kan være så enkelt som at en ungdom kommer innom og sier at han ikke har penger til fotballsko

Louise Larsen Dahl, spesialkonsulent for folkehelse, nærmiljø og frivillighet, president i Berg Lions, Erik Bruzell Eide, og Geir Nordby, enhetsleder forebyggende barne- og ungdomsenhet har samlet seg rundt kaffebordet i Nydalen.
– 600 barn og unge lever i vedvarende lavinntektsfamilier i Nordre Aker, ifølge Louise Larsen Dahl, spesialkonsulent for folkehelse, nærmiljø og frivillighet. Lions Berg vil gjerne bidra til å gjøre forskjellene litt mindre.
Publisert: 05.03.2020 kl 11:25
Sist oppdatert: 10.03.2020 kl 16:11
NORDRE AKER: Nordre Aker Budstikke har flere ganger tidligere omtalt Berg Lions Clubs arbeid. Det store årlige bokmarkedet gir inntekter, som Lions igjen bruker på gode formål.
– Inntektene fra boksalget går til lokale, nasjonale og internasjonale tiltak, forteller president i Berg Lions, Erik Bruzell Eide, som sammen med Louise Larsen Dahl, spesialkonsulent for folkehelse, nærmiljø og frivillighet og Geir Nordby, enhetsleder forebyggende barne- og ungdomsenhet, har samlet seg rundt kaffebordet i Nydalen.
De snakker om fattigdom og lavinntekt i den ellers ofte så ressurssterke Bydel Nordre Aker. Til tross for gode levekår er det barn, unge og voksne i bydelen som ikke representerer gjennomsnittet verken for inntektsnivå eller levekårsforhold:
– Det er rundt 600 barn og unge som lever i vedvarende lavinntektsfamilier i Bydel Nordre Aker. Den gjennomsnittlige inntekten i Bydel Nordre Aker er også høyere en gjennomsnittet for landet. Dette gjør at den relative fattigdommen i vår bydel er større. Som igjen nok gjør det mer vanskelig å være barn eller ungdom som kommer fra en familie som har lavere inntekt enn gjennomsnittet i en bydel som Nordre Aker, hvor de fleste har det veldig godt. De store forskjellene fører til utenforskap, som vi som bydel ikke kan lukke øynene for, sier Louise Larsen Dahl, spesialkonsulent i Bydel Nordre Aker.
Enkelt
Blant annet er Nordre Aker en bydel hvor veldig mange barn og unge er med i organisert idrett. Idrett koster også penger.
– Det kan handle om et sterkt behov for en varm vinterjakke, eller varme sko til en skoletur. Men det kan også være så enkelt som at en ungdom kommer innom og sier at han gjerne vil bli med på fotballtrening, men at han ikke har penger til fotballsko. Da er det godt å ha en ekstra pott å ta penger til slike forebyggende tiltak, for det er jo også det det handler om. Får du fotballsko, så kan du gå på fotballtrening i stedet for å kjede deg og kanskje gjøre noe som ikke er så veldig bra i forhold, sier Geir Nordby, enhetsleder for fem miljøterapeuter i bydelen.
Det er poenget med pengestøtten fra Berg Lions: Det skal være forebyggende, «kortreist», enkelt, og gjerne gi umiddelbar effekt.
Onsdag kom også en rapport om økonomi og ståa i barn- og ungdomsidretten:
«Hovedfunnene er at den årlige gjennomsnittskostnaden ved deltakelse for 9-åringer er 3800 kroner, mens de årlige gjennomsnittskostnadene for 15-åringer er 9100 kroner. De viktigste kostnadsdriverne i idrettslagene er utstyr, bekledning, samt arrangementskostnader. Det kommer frem i den nye rapporten «Økonomi som barriere for idrettsdeltakelse» som har kartlagt kostnadsnivået i 13 ulike idretter», skriver Norges idrettsforbund på sine nettsider.
Videre går det frem av rapporten at det er flere idretter som har tilpasset seg det som blir beskrevet som et unødig høyt ambisjonsnivå på utstyr, noe som er bekymringsfullt. Blant annet er kostnaden ved deltakelse for 15-åringer i de fleste idretter fra 5000 til 15000 kroner per år (i gjennomsnitt).
Hele rapporten kan du lese her.
Kontakt
Ønsker man kontakt med forebyggende enhet i bydelen, så går det fint å dra direkte til enten Glasshuset ved Nordberg skole, Kroken ved Engebråten skole, eller Trikkehallen ungdoms- og kulturhus på Kjelsås, for en prat, inviterer Nordby.
– Men vi jobber også tett med blant annet skolene, skolehelsetjenesten og barnevern, og bygger relasjoner til barn og unge.
– Bydelen er veldig takknemlig for samarbeidet med Lions og disse ekstra pengene vi får fra Berg Lions. Bydelen har jo selvfølgelig egne budsjetter for forebyggende arbeid blant barn og unge, men med disse pengene følger gjerne er direktiv og et byråkrati som ikke følger «straksbehovet» hos barn og unge med behov for noe ekstra i hverdagen. Vi skulle selvfølgelig gjerne hatt enda mer ressurser i slike pengepotter som denne, det er et stort behov der ute, understreker Larsen Dahl.
Hun sier også at slike gaver som fra Lions Berg, i form av pengestøtte til forebyggende tiltak for barn og ungdom, ikke er noe som bydelen opplever ofte.
Støtter forskjellig
Berg Lions støtter mye forskjellig, kan Bruzell Eide fortelle:
– Lokalt har vi blant annet støttet Tåsen og Ullevål seniorsentre, Operasjon Ved, Vestre Aker skole, Tåsen speidergruppe, hjertestartere til Seniorsentrene og til Bakkehaugen og Vestre Aker kirker. Nasjonalt bidrar vi til Blåkors, Førerhundskolen, Helsesportuken i Tana, Ridderrennet, tulipansalg til «Mitt valg» - forebyggende tiltak for unge. I år støtter vi Lions Røde Fjær aksjon som er en nasjonal innsamling til bygging av et familie- og kompetansehus på Beitostølen Helsesportsenter. Internasjonalt støtter vi Lions Internasjonale hjelpefond og katastrofeberedskap, øyehelseprosjekter i Afrika, bygging av barnehjem og vannprosjekter, ramser presidenten i Lions opp.
– Berg Lions er avhengige av å få inn gode bøker som folk ikke lenger har plass til eller ønsker å ha hjemme. Det er mottak i «bunkersen» i Godals vei 12 på Tåsen hver mandag 1800 – 1930, benytter han også anledningen til å minne om.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!