Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

«Det lukta helt grusomt i området»

Her fra Osmarka, og hvor Julie campet i helgen. Foto: Julie Lyngstøl

Camperne trodde først lukta skyldtes restene etter menneskeavføring, men forteller at lukta var mye kraftigere.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.08.2019 kl 09:57

NORDMARKA: Julie Lyngstøl delte nylig en opplevelse i Nordmarka, i facebookgruppe om opplevelser i marka, og deler videre i Nordre Aker Budstikke. Hun skriver blant annet:

«Vi var på telttur i Osmarka fra lørdag til søndag. Sov på Damtangen ved Østre Fyllingen. Stedet er fint, og teltet holdt stand i uværet som brått kom. Men: Det lukta helt grusomt i området. Blaff med regelrett drittlukt som seg inn over plassen i bølger. Først trodde vi den vemmelige lukta skyldtes restene etter bæsj vi fant rundt omkring - folk har rett og slett ikke giddet å gå litt vekk fra leiren når de har måttet gjøre sitt fornødne og har satt seg ned i busker og kratt, og latt papiret ligge. Dette er selvsagt ikke trivelig. Men lukta var mye kraftigere enn fra en og annen halvtørr bæsj i en busk. Det lukta gammal utedo - rett og slett skikkelig dass. Og verst var det hvis vinden, om enn svak, trakk fra dammen og nordvestover.

Vi drakk av vannet på lørdagen og kokte kaffe på søndagen, men da var lukta tidvis så sterk at vi begynte å tenke at dette potensielt var farlig - tenk om vannet var forurensa? I og med at Fyllingen renner over i Bjørnsjøen som igjen renner ned i Skjærsjøen og Maridalsvannet og dermed er drikkevann, er denne tanken spesielt urovekkende. Etter siste kaffe drakk vi ikke mer før vi kom til Sørkedalen og kunne fylle vann der...»

Skriver blant annet Julie i innlegget sitt.

Camping i Osmarka, men denne gangen med en grusom lukt. Foto: Julie Lyngstøl

Nedbrytningsprosess

Vi har vært i kontakt med biolog Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet. Han tror lukta skyldes følgende:

– Lukta kan nok ha noe med de store nedbørsmengder å gjøre og at mye humus og myrvann er kommet til overflata. Det kan også oppstå sterk lukt fra naturlige kjemiske prosesser, noe man ofte lukter sterkt langs Akerselva særlig om våren. Det skyldes nedbrytningsprosessen som foregår uten oksygen, såkalt anaerob nedbryting, forklarer Håpnes.

– Det kan også skje om sommeren når mye vegetasjon blir satt under vann etter flom, nedbryting starter og så frigjøres lukta når vannet trekker seg tilbake. Rett og slett lukt fra råtnende gress og busker. Jeg vil tippe at de har kommet dit rett etter at vannet har trukket seg tilbake og antar at det er årsaken. Det betyr naturlig nedbryting og fortegnelse. Dette høres for voldsomt ut til å skyldes bæsj eller menneskelig forurensing i marka, legger Håpnes til.

Nordre Aker Budstikke har også vært i kontakt med Vann- og avløpsetaten om hendelsen, men har så langt ikke lykkes i å få en kommentar i saken.

LES OGSÅ: Nei, det er ikke spy som forårsaker lukta på Voldsløkka

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...