Det skal bli mer liv i leiren, men det tar tid

Skar leir, den nye varmestua til venstre i bildet, og som er den tidligere vaktbua. Foto: NORDRE AKER BUDSTIKKE
Det er store oppgraderingsplaner i leiren.
Publisert: 25.02.2020 kl 07:37
SKAR: Ønskene for Skar leir innerst i Maridalen, den tidligere militærleiren, har vært mange siden Oslo kommune kjøpte den av Forsvarsbygg i 2007.
Barnehage, leirskole, undervisning og boliger er noen av forslagene som har kommet på bordet. Begrensninger knyttet til vann- og avløp, på grunn av nærheten til drikkevannskilden Maridalsvannet, har imidlertid stoppet, forsinket eller begrenset mulighetene. For en tid tilbake ble arbeidene med å istandsette den tidligere vaktbua, ved inngange til leiren, til en varmestue.
Bruk av stua skal foruten øvrig publikum, som turgåere i marka, være et inkluderingsprosjektet der DNT samarbeider med bydel St. Hanshaugen og skoleklasser. DNT vil selv også ha arrangementer der, og andre organisasjoner vil kunne bruke stua etter avtale med Turistforeningen.
– Varmestua har i dag ikke innlagt vann, men vil i løpet av 2020 få vann til vegg. Disse begrensningene betyr at varmestua på Skar vil være noe annet og enklere enn de mer tradisjonelle markastuene. Varmestua vil kunne være et sted å få turforslag og informasjon, få varme i kroppen, samt eventuelle muligheter i fremtiden til å få kjøpt noe enkelt å bite i, sa informasjonssjef i EBY, Lena Nesset, i en tidligere sak i Nordre Aker Budstikke.

Den kommende varmestua i Skar leir, den røde bygningen til venstre i bildet. Foto: Eiendoms- og byfornyelsesetaten
Vann- og avløp, lys og varme
Oslo kommunes nettmagasin Byplan Oslo, har denne måneden presentert hva som foregår i Skar leir i dag, og hvilke planer som foreligger fremtiden.
Eiendommen strekker seg over 225 dekar og består av 21 bygninger. Blant annet bor det en familie i sveitservillaen – den gamle kommandantboligen – som ble rehabilitert for noen år siden. På sikt skal også tre av de andre bolighusene nærmest kommandantboligen rehabilliteres og leies ut.
Men først må ny vann- og avløpsstruktur på plass. Arbeidet med dette starter etter planen til sommeren og vil pågå i underkant av ett år, ifølge Byplan Oslo. Det er satt en grense for utslipp i leiren på 35 personekvivalenter. Det betyr antall personer i døgnet som kan belaste vann- og avløpsanlegget.
På grunn av nærheten til Maridalsvannet, som er Oslos drikkevannskilde, er det etablert strenge utslippsrestriksjoner for leiren, noe som begrenser bruken. Skar leir er et viktig kulturhistorisk anlegg. Fire av bygningene ble fredet av Riksantikvaren i 2004. Ytterligere ti bygninger er oppført på Byantikvarens gule liste. Det er anleggets kvaliteter som et komplett militært verkstedanlegg, hovedsakelig bygget under tysk okkupasjon og tidlig etterkrigstid, som er utgangspunktet for vernestatusen. Arbeidet med å få på plass et nytt vann- og avløpsanlegg er planlagt med oppstart sommeren 2020 og anslås å være ferdig i løpet av første halvår 2021.
I saken i Byplan Oslo går det også frem at det i tillegg vil være behov for et nytt strømfordelingssystem for byggene og et system for oppvarming som skal være basert på bergvarme.
Toalett - ikke vann
Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY), som nå forteller at også vanntilførsel til varmestua må vente.
– Når det gjelder vann til varmestua så har vi i prosjekteringen landet på en løsning hvor det etableres en vannpost i nærheten av varmestua. Den vil turgåere i området kunne bruke straks den står ferdig. Vannposten i nærheten av varmestua vil være klar når det øvrige vann- og avløpsanlegget er ferdigstilt. Når det gjelder toalettmuligheter så drifter Bymiljøetaten et mobilt toalett plassert ved parkeringsplassen som alle kan bruke, svarer kommunikasjonsrådgiver i EBY, Elisabeth Tobiassen Faane.
Hun utdyper nærmere at et nytt vann- og avløpsanlegg nå er ferdig prosjektert og at entreprisen snart skal lyses ut. Det er gitt utslippstillatelse fra Vann- og avløpsetaten, og det ventes på godkjennelse fra Plan- og bygningsetaten og Fylkesmannen – noe som må være på plass før arbeidene kan igangsettes.
Nytt strømfordelingssystem for byggene, og et system for oppvarming som skal være basert på bergvarme, er ny infrastruktur for hele leiren. Blant annet kan ikke de tre andre boligene, som nevnt lenger opp i saken, rehabiliteres før dette er på plass.
Langsiktig
På spørsmål om hva den kommende oppgradering skal koste, svarer EBY:
– Nå lyser vi ut en anbudskonkurranse for tiltakene og det er først når denne prosessen er gjennomført vi vet hva prisen vil bli. Da Oslo bystyre vedtok planene for fremtidig bruk av Skar leir vedtok de samtidig at utviklingen skal skje over tid med de midlene som blir stilt til rådighet, inkludert tre millioner kroner som som avsettes årlig. Det betyr at vi må være tålmodige og se utviklingen av Skar leir i et langsiktig perspektiv.
Det går også frem i Byplan Oalo, at i regi av avtalen kommunen har med DNT Oslo og omegn, tilbys også praksisplass til ungdom med behov for å få arbeidserfaring. Her kan du lese mer i Byplan Oslo.
Fakta om Skar leir:
- Skar leir består av 21 bygninger og eiendommen strekker seg over ca. 225 daa. Skar leir består av indre og en ytre del hvor indre leir, på ca. 60 daa, utgjør leirens kjerne med et samlet bygningsareal på 10 840 m2. Bygningene har vært benyttet til verksted, lager, kontor, innkvartering og tjenesteboliger. Resten av eiendommen består av skogsterreng.
- Oslo kommune kjøpte leiren av Forsvarsbygg i 2007 med sikte på å sikre verdifulle arealer i marka og se på mulig utvikling av Skar leir til kommunale formål.
- Skar leir ligger innenfor Maridalsvannets nedslagsfelt, og Skarselva, som er ett av tilløpene til Oslos primære drikkevannskilde Maridalsvannet, renner gjennom eiendommen. Vann- og avløpsetaten har derfor etablert strenge utslippsrestriksjoner for leieren (maksimalt 35 personekvivalenter). Dette begrenser bruken av leiren, men arbeidet med å sakte men sikkert sikre mer liv i Skar leir er i gang.
- I 2016/2017 ble Kommandantboligen totalrehabilitert og leid ut som bolig.
- Leieren ligger innenfor markagrensen i landskapsvernområdet Maridalen. Vernestatusen gir meget sterke begrensninger mot å gjennomføre inngrep som endrer landskapets egenart eller karakter, herunder gjennomføring av bygge- og anleggsmessige tiltak.
- Skar leir er et viktig kulturhistorisk anlegg, med kulturminner fra ulike utbyggingsperioder. Fire av bygningene ble i 2004 fredet av Riksantikvaren etter lov om kulturminner i forbindelse med nasjonal verneplan for forsvaret. Fredningen omfatter også sporene etter den militære aktiviteten i verneområdet.
- Byantikvaren har definert ytterligere 10 bygninger som verneverdige (gul liste). Det er anleggets kvaliteter som et komplett, militært verkstedanlegg, hovedsakelig bygget under tysk okkupasjon og tidlig etterkrigstid som er utgangspunktet for vernestatusen.
(Kilde: Eiendoms- og byfornyelsesetaten)
Klikk for mer...
Klikk for mindre...
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!