Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Det startet her. Nå skal han til Harvard!

Hjalmar Vinje fra Kjelsås har planene klare. Foto: Kristin Tufte Haga

Et annerledes studieår for Hjalmar fra Kjelsås.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.08.2021 kl 20:06

KJELSÅS: Hjalmar Vinje (22) er tilbake i skolegården på Kjelsås. Det var her det startet, etterfulgt av Engebråten ungdomsskole. Så til videregående på Elvebakken, hvor han fullførte med «en del seksere».

– Jeg har alltid likt å lære, svarer han som en forklaring på hvordan man kan oppnå gode karakterer. Men legger til:

– Likevel, jeg har nok til tider vært ganske nerdete også.

Etter Elvebakken gikk utdanningsløpet videre til Trondheim og NTNU, og planen om en master i Industriell økonomi og teknologiledelse.

– Jeg trives på Kjelsås, jeg trives i Trondheim også. Det er mange kjente i Trondheim, fra området her. I alt et veldig godt studentmiljø ved NTNU, roser Hjalmar.


Nå er det nok et ekstra spennende skoleår som venter. Etter å nå ha sommerjobbet i meglerhuset Arctic Securities AS, så reiser han om kort tid til USA og Boston, og til Harvard University. Der skal han ta fjerde året av masteren, som utvekslingsår. Egentlig skulle Hjalmar reist til Harvard allerede i fjor, men som for så mye annet, så skrinla korona planene det skoleåret.

Men nå er han fullvaksinert, og mer enn klar til å dra over dammen.

– For i det hele tatt å få tilgang til universitet og området, så må man være fullvaksinert, og selv om man er fullvaksinert, så er status nå at alle må teste seg en gang i uka. Men ellers så skal alt fungere som normalt, altså fulle forelesningssaler og ikke avstandsregler og så videre. Så får vi bare håpe på at det ikke kommer en ny runde, sier Hjalmar til Nordre Aker Budstikke.

Hvorfor Harvard?

Det er første skoledag på Kjelsås, når vi treffer Hjalmar utenfor den gamle barneskolen hans. Ivrige fem- og seksåringer løper rundt i skolegården. Det begynner å bli noen år siden Hjalmar selv sto her som spent førsteklassing.

Hjalmar Vinje, snart på vei til Harvard. Foto: Kristin Tufte Haga


– Hvorfor Harvard University i Boston?

– Dette er et veldig viktig kunnskapssenter for hele verden, innenfor mange fagfelt. Jeg gleder meg veldig til å bli forelest av professorer som har skrevet lærebøker for hele verden. Ikke minst gleder jeg meg også veldig til å møte andre folk som er like engasjert i læring som meg. Det er rundt 50 studenter fra hele verden som er tatt opp ved dette utvekslingsprogrammet ved Harvard, forteller han.

Men hvordan kommer man seg egentlig inn på et utvekslingsår ved Harvard?

Hjalmar forteller at det foruten faglige prestasjoner, gjelder å ha anbefalinger:

– Jeg tror at jeg har gjort mange ting underveis mens jeg har studert, som viser godt engasjement. Det gjelder også at noen skriver anbefalingsbrev, som sendes universitetet. Blant annet har en russisk professor, som jeg ble kjent med gjennom et sommerkurs om business and inovation in China, ved Fudan University i Shanghai, Kina i 2019. Jeg har også fått en anbefaling av professor Alf Inge Wang ved NTNU. Anbefalinger jeg selvsagt setter veldig stor pris på og er takknemlig for, sier han, og at han ikke kjenner andre fra Norge som skal til Harvard dette året.

Deler leilighet

I Boston skal han ta fag innenfor finans, også datateknologifag. Og muligens også ett fag på nabouniversitetet MIT, kun en sykkeltur unna, ifølge Hjalmar. Han er nemlig også glad i å være aktiv, utover hjernetrim.

22-åringen fra Kjelsås skal ikke bo på campus når ham kommer til Harvard.

– Det var det ikke kapasitet til, men jeg skal dele leilighet ikke langt unna, med fire andre utvekslingsstudenter; to tyskere, en sveitser og en brite. Dette blir veldig, veldig spennende, jeg kjenner at jeg gleder meg til å dra nå! Jeg gleder meg også til å møte nye folk med de samme interessene som meg, og det å diskutere ting jeg synes er spennende, med folk fra hele verden. Så satser jeg jo på at vi også kan ha det litt moro sammen på fritida også.

Hjalmar Vinje, på plass i Boston denne uka. Foto: Privat


Selv om dette i utgangspunktet er ett år, så er det ikke fremmed for Hjalmar, hvis anledningen byr seg, også å ta siste året av masteren ved Harvard.

– Men vi får ta dette ene året først, så får vi se hvordan det går.

Det koster å gå på universitet i USA. Noe stipend får man, resten dekkes av studielån.

– Ja, det er dyrt, men det er verdt det. Så håper jeg på besøk etter hvert. Familien gleder seg med meg, og tenker kanskje å komme en tur til jul. Det er jo ikke akkurat Florida, men mer norske værforhold og årstider. Så jeg får nok ta med lua, ler Hjalmar.

Drømmejobben

Men hvis alt går etter planen, hva er drømmejobben?

– Godt spørsmål, jeg vet ikke ennå! Kanskje har jeg lyst til å gjøre forskjellige ting, jeg har mange store drømmer. Som kanskje å jobbe i romfartsindustrien? Eller jobbe med internasjonal politikk? Eller kanskje starte en business som utvikler et produkt som kan gjøre verden til et litt bedre sted å være?

Her kan du lese historien om Harvard på universitetets hjemmeside.

Her er også ranking av universiteter rundt omkring i verden fra 2021, der Harvard ligger på tredjeplass.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...