Nordre Aker Budstikke

Bydelsutvalget:

«Det viktigste er at vi får en STOR park» –  koste hva det koste vil

Bydelsutvalget vil ha en STOR park i Sandakerveien 113-119 inn i rekkefølgekravet for utviklingsprosjekter i Nydalen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Bydelsutvalget har ikke gitt seg på at Nydalen må ha en stor park nå, og har til og med tatt i bruk store bokstaver. Parken er bydelens hovedprioritet i tiltaksliste for offentlige rom – TOR Nydalen. Bystyrepolitiker frykter det ender men en «minipark».

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 07.05.2021 kl 20:04

NYDALEN: Plan- og bygningsetaten har lagt forslag til Tiltaksliste for offentlige rom – TOR Nydalen – ut på ny høring med frist 25. mai.

Under forrige høring i 2019 kom det inn uttalelser som har endret tiltakslisten. Listen skal være et verktøy for administrasjonen i Oslo kommune for å legge til rette for en bymessig utvikling av Nydalen, behandling av reguleringsplaner og til å forhandle om utbyggingsavtaler. Den beskriver hvilke gater, gang-/sykkelveier, stier, torg/møteplasser og parker som bør utvikles. Tiltakslisten er ikke juridisk bindende. Det er også utarbeidet en steds- og mulighetsanalyse for Nydalen.

Tiltakslisten skal identifisere tiltak for offentlige rom som er nødvendige å gjennomføre ved utvikling av området, hovedsakelig gjennom rekkefølgebestemmelser i innsendte plansaker og eventuelle kommunale reguleringsplaner.

Tiltakslisten er utarbeidet på bakgrunn av samarbeid med Eiendoms- og byfornyelsesetaten, Bymiljøetaten og Vann- og avløpsetaten. Bydel Nordre Aker og bydel Sagene har vært involvert i tidlig fase og underveis i medvirkningsopplegget for bydelspolitikere og beboere i området.

TILTAKSKARTET: Oversikt over områdene som er med i forslaget til tiltaksplan TOR Nydalen.

Beboere mener kommunen må overta

Bydelsutvalget i Nordre Aker hadde saken til behandling torsdag 6. mai.

Der deltok lederen for aksjonsgruppa Ja til stor park i Nydalen, Torger Kjeldstad, i åpen halvtime. Han viste til at møtene mellom Oslo kommune og utbyggerne i Sandakerveien 113-119 og 120, Avantor og OBOS, bare har resultert i et forslag om en L-formet park, der kun 4,5 mål ligger på Avantors tomt i nummer 113-119 ("t-banetomta") – tomta som skal utvikles først. Resten av parken på OBOS' eiendom (trykkeritomta) i 121 vil komme på et senere tidspunkt, når er foreløpig uavklart.

Torger Kjeldstad viste illustrasjoner av en park på 4,5 mål i Sandakerveien 113-119, slik utbyggerne foreslår, i det digitale BU-møtet 6. mai. (Skjermdump)

– Det er for lite, det som er foreslått, og for sent, sa Kjeldstad til politikerne. Han la frem tre mulige scenarioer som han mener kan realisere parken raskere:

Ekspropriere Sandakerveien 113-119, gjøre et makebytte der Avantor får utvikle en annen, offentlig eid tomt et annet sted, eller ilegge byggestopp eller rekkefølgekrav for alle utviklingstomter i Nydalen inntil en park på minimum 15 mål er realisert. Alternativt kreve opparbeidelse av en like stor, midlertidig park inntil den endelige parken er på plass om 15-20 år.


Å gå til en offentlig anskaffelse av tomta vil være dyrt, vedga han, men mente de positive virkningene av å få parken på plass i et område som vokser i rekordtempo, vil være større.

– For det er ingen tvil om at det må en park til nå, la han til.

Torger Kjeldstad er engasjert i Aksjonsgruppa Ja til stor park i Nydalen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)

Bydelsutvalget vil ha park først

Da bydelsutvalget skulle avlegge sin uttalelse til tiltakslista, kom det frem at Miljø-, plan- og samferdselskomiteen (MPS) i bydelen har jobbet grundig med planen. Og lokalpolitikerne er enige med aksjonsgruppa om parkkravet, om enn i noe motsatt rekkefølge når det gjelder virkemidler. Bydelen anser det som mest fornuftig å gå for det "rimeligste" alternativet, ifølge komiteleder Julie Myhre Barkenæs (MDG).

Julie Myhre Barkenæs (MDG), leder av bydel Nordre Akers MPS-komité. Foto: Karl Andreas Kjelstrup


– I arbeidet med tiltakslista var det tydelig at en stor park på minst 15 mål har høyeste prioritet, sa hun.

– Vi har derfor løftet det frem som det øverste og viktigste punktet. Vi ønsker at den skal realiseres gjennom rekkefølgekrav. Alternativene er å finne en erstatningstomt, eller at kommunen kjøper tomt.

Bydel Nordre Aker vedtok følgende uttalelse til planen som sitt første punkt:
«En rask etablering av stor park i Nydalen (tiltak 3.5) Med STOR park menes minst 15 mål. For rask etablering av stor park må det i reguleringsplanen for Sandakerveien 113-119 legges inn en rekkefølgebestemmelse om at stor park må etableres før bygging på tomta kan starte. Disse rekkefølgekravene bør gjelde all bygging i Nydalen. Det viktigste er at vi får en STOR park, om ikke det kan løses med dette rekkefølgekravet er erstatningstomt eller kjøp av tomten et alternativ.»

Byutviklingsbyråden er avventende

Nordre Aker Budstikke har fredag stilt disse spørsmålene til byutviklingsbyråd Rasmus Reinvang (MDG):
1. Kan byrådet stille seg bak dette vedtaket?
2. Kan byrådet godta en mindre park enn 15 daa i Nydalen?
3. Vil byrådet sikre at en park på 15 daa etableres nå - og ikke stykkevis med litt på Avantors tomt og resten på OBOS’ tomt som ligger lengre frem i tid?
4. Vil byrådet gå inn for å legge park som krav i rekkefølgebestemmelsen for Sandakerveien 113-119 og alle andre byggesaker i Nydalen. Hvorfor/hvorfor ikke?
3. Er det aktuelt å fremme forslag om erstatningstomt til Avantor for å lage park i Sandakerveien 113-119, eller å kjøpe tomta? Hvis erstatning, hvilken?

Rasmus Reinvang (MDG) Foto: OSLO KOMMUNE / STURLASON


I en e-post fredag ettermiddag svarer Reinvang:

– I likhet med bydelen er jeg svært opptatt av å få til en stor og fin park i Nydalen. Området trenger mer grønt og gode utearealer for folk som bor og ferdes der.

– Disse tomtene er privat eid og grunneierne er i dialog med kommunen om planer for tomtene, hvor kommunens ønske er å få til en så stor park som mulig. Jeg forstår det slik at et planforslag for disse tomtene forventes lagt ut på høring i høst, og jeg er spent på å se hva som blir lagt frem og hvordan det blir mottatt.

– Et endelig forslag vil først bli ferdigstilt og komme til politisk behandling etter høringen er gjennomført. Jeg er opptatt av at vi må få til mer grønt og en stor park med gode kvaliteter i Nydalen, og vil vurdere et forslag i lys av det når det kommer.

Venstre er bekymret

Haakon Riekeles. Foto: Oslo kommune / Sturlason

Illustrasjonene om parkløsninger for Nydalen, som har kommet frem etter møtene mellom kommunen og utbyggerne, og som Torger Kjeldstad viste til i BU-møtet, viser at utbyggerne selv ønsker å sette av omtrent 4,5 mål i Sandakerveien 113-119. Bystyrerepresentant for Venstre og medlem i byutviklingskomiteen, Haakon Riekeles, sier til Nordre Aker Budstikke at han mener det alt for lite. Han har derfor stilt skriftlige spørsmål til byutviklingsbyråden.

– Jeg er bekymret for at Nydalen vil bli avspist med en minipark, som ikke er i nærheten av å dekke områdets behov. Det er bra at grunneierne nå innser at de ikke kan fortsette å bygge uhemmet, uten å sette av grøntarealer til beboerne, men det de planlegger er alt for lite, sier han.

Riekeles mener det er nettopp arealene i Sandakerveien 113-119 som teller, og at det derfor er bekymringsfullt at det bare er funnet plass til 4,5 dekar med park der.

– Alle vet at nabotomten med Schibsteds trykkeri, Sandakerveien 121, ikke skal utvikles på mange tiår. Å plassere størsteparten av den fremtidig parken der, er å kaste blår i øynene på folk. 4,5 mål er knapt større enn Rådhushagen vest for Rådhuset. Ingen vil kalle det en fullverdig park.

Krever tydligere svar fra byråden

Venstre-representanten har som Nordre Aker Budstikke stilt spørsmål til byutviklingsbyråden om han er fornøyd med det som er foreslått så langt.

– Jeg forventer at han tydelig sier at det trengs mer park enn 4,5 mål. Oslo kommune har virkemidlene som trengs for å få på plass en stor park. Det er et titalls tomter i området som venter på å bli utviklet. Dersom kommunen bruker rekkefølgekrav til å gi tydelig beskjed om at det ikke kan presses flere folk inn i området før en stor park er på plass, er jeg sikker på at grunneierne vil finne en løsning. Makeskifte av tomter er også en mulighet som bør sees på, sier Riekeles.

Han mener, akkurat som et tverrpolitisk bydelsutvalg i Nordre Aker, at behovet for park i Nydalen er prekært.

– Det er allerede 10.000 mennesker som bor i området, og som ikke har en skikkelig park å gå til. Antall innbyggere forventes å dobles de neste ti årene. Mangel på parkarealer går særlig hardt utover barna som vokser opp i Nydalen.

Bydelsutvalget vil ha en STOR park i Sandakerveien 113-119 inn i rekkefølgekravet for utviklingsprosjekter i Nydalen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...