Ekspertens tips:
Dette bør du gjøre med plenen før du drar på ferie

Skal du reise på ferie kan det være lurt å gjøre noen grep for at plenen skal være lik når du kommer hjem. Foto: Daniel Watson/Unsplash
Skal du reise bort i sommer kan det være lurt å ta noen grep, så du slipper at gressplenen er gul når du kommer tilbake, råder eksperten på Plantasjen Storo.
Publisert: 28.06.2019 kl 09:05
Sist oppdatert: 28.06.2019 kl 09:26
NORDRE AKER: Skal du på ferie i sommer? Da kan det være lurt å gjøre noen enkle grep for plenen før du skal reise bort. I verste fall kan du bli nødt til å så nytt gress.
Vi har snakket med Kristian Grifftun på Plantasjen Storo, som kommer med gode råd for hva du bør gjøre hvis du reiser bort i sommer.

Skal du reise bort i sommer kan det være lurt å bruke en svetteslange (bildet) eller tidsinnstilt spreder, oppfordrer Kristian Grifftun hos Plantasjen Storo. Foto: Christian Fredrik Borg
Vanne
Om du skal reise bort anbefaler Grifftun deg å sjekke langtidsvarlset. Et normalt norsk sommerklima vil som regel gjøre at det trengs lite vanning, men om temperaturene blir like høye som sist sommer er det lurt å vanne mye.
– Hvis temperaturene blir som i fjor kan det være lurt å sette en tidsinnstilling på enten en vanlig vannspreder eller en svetteslange, forteller Grifftun, som har 16 år bak seg i Plantasjen.
– Hvor ofte bør det vannes?
– Om været blir varmt og nedbøren lar seg vente på bør det vannes hver kveld. Dette er typisk vær som vi hadde i fjor, hvor temperaturene var høye og det gikk lang tid mellom hver regnskur, fortsetter han.
Det mest effektive er å få en god nabo til å vanne, eller bruke en elektronisk timer.
På det verste i fjor var det helt nødvendig å vanne daglig. Samtidig er det lurt å vanne om kvelden, for på dagtid fordamper mer enn jorda klarer å trekke til seg. Da klarer jorda og plenen å trekke vannet til seg.
Klipping
Tidligere har forsikringsselskaper gått ut og rådet folk til å lure innbruddstyver til at det er noen hjemme for å unngå innbrudd. Et av grepene kan være å holde gresset lavt, slik at det ser bebodd ut. Plantasjen-eksperten er også enig i at det kan være lurt å klippe gresset.
– Klipp gresset så nærme avreise som mulig, slik at det blir overkommelig når du kommer tilbake. Gressklipperen kan slite om gresset blir for langt. På en annen side er det strengt tatt nødvendig å klippe gresset, for jo sterkere gresset blir, jo mindre ugress kommer til.
Vil du helst unngå ugress i hagen har han flere råd:
– Vent med å gjødsle til rett før avreise. Gjødsel fremmer vekst, og ugresset får også bedre vekstforutsetninger, tipser Plantasjen-eksperten.
Gjødsle skal man gjøre to eller tre ganger i året, mens kalking kun trengs å gjøres hvert tredje år.
– Tenk på gjødsling som å spise. Frokost, lunsj og middag eller før, i midten og etter sesong.
Når er sesongen da?
Den begynner i mars-april, og slutter i september-oktober.
Hvis uhellet er ute
– Hvis jeg glemmer å vanne eller vanner for lite, og gresset blir gult. Hva gjør jeg da?
– Er den gul vanner du godt og gjødsler litt ekstra der den har blitt gul, fortsetter Grifftun, som selv innrømmer at hans egen plen var gul i fjor.
Har den imidlertid blitt brun må mer drastiske tiltak til verks, og det gamle gresset bør rakes bort. Deretter skal nytt gress sås over, samtidig som det må holdes jevnt fuktig i minst to-tre uker. Å gjødsle i tidlig vekstfase er lite gunstig, og bør ventes med til det har vokst rundt fem centimeter.
Ta gjerne med blomstene
Og om du skal tilbringe sommerukene på hytta på Sørlandet er det ingenting i veien for å ta med blomstene fra hagen hjemme.
– Utenom å pakke dem i lukkede poser er det lite som kan gå ille. Større planter kan imidlertid bli mer stresset av å bli flyttet, og kan trekke seg tilbake når det kommer nye lysforhold, avslutter Grifftun.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!