Dette er alternativene til sykkeltrasé i Grefsenveien

Innbyggerforslaget om Grefsenveien har laget disse alternative traseene for sykkel, utenom Grefsenveien, og støttes av bydelsutvalget (BU).
Se forslagene: Det finnes gode alternativer til sykkeltrasé i Grefsenveien, det mener innbyggerinitiativet og bydelsutvalget i Nordre Aker. Bymiljøetaten fastholder at Grefsenveien er hovedpulsåren i sykkelnettet i området.
Publisert: 27.03.2018 kl 11:11
Sist oppdatert: 27.03.2018 kl 17:35
GREFSEN: Bydelsutvalget i Nordre Aker ba i mars 2017 Bymiljøetaten utrede alternative sykkeltraseer fra Grefsen/Kjelsås og mot byen, utenom Grefsenveien.
– Det har vi aldri fått, sier BU-leder Per H. Christiansen (H) i Bydel Nordre Aker.
Innbyggerinitiativet har laget alternativ
Nå har Tom Ole Bergerud og Haavard Nordlie, som står bak innbyggerintiativet, som senere i vår skal opp i bystyret, laget et slikt forslag.
Dette ble presentert da bystyrets samferdsel- og miljøkomité var på befaring i Grefsenveien 14. mars, og under et møte i rådhuset 22. mars, med blant andre byrådsavdelingen for miljø- og samferdsel og Sykkelprosjektet i Bymiljøetaten.
Der fortalte BU-leder Per Henry Christiansen (H), leder i miljø-, plan- og samferdselkomiteen (MPS) Terje Olav Moen (Ap), og BU-medlem May-Brith Døssland (V), at bydelsutvalget i Nordre Aker mener området mellom Disen og Storo får en dårlig løsning for trikken, og for de myke trafikantene ned mot Storo, slik forslaget nå foreligger.
– Vi har presentert veldig konkrete alternativer, og jeg er stolt av beboerne som har laget disse. Som politikere er det viktig at vi lytter til det befolkningen ønsker, sier Christiansen.

BU-leder Per Henry Christiansen ønsker at bystyret skal velge en løsning for Grefsenveien som prioriterer trikkens fremkommelighet helt frem til Storokrysset. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP
Sykkelfelt én vei, delvis kollektivfelt
Sporveien og Bymiljøetatens forslag til ombygging av Grefsenveien – som starter til sommeren – innebærer blant annet at det lages et permanent sykkelfelt fra Storo til Disen, men at løsningen i retning Storo utsettes til planene for Storokrysset er ferdige. Den vil nemlig kreve en omregulering av Storokrysset og den nedre delen av Grefsenveien. Bymiljøetaten har bekreftet at grunnerverv fra eiendommer nærmest krysset kan bli aktuelt i denne prosessen. Den endelige løsningen for Storokrysset ligger uansett flere år frem i tid.
Arbeidene som starter til sommeren, vil gjøre at trikken og bilene deler felt mellom Storo og Disen, mens det blir eget kollektivfelt i retning Storo, mellom Disen og Engveien. Feltet for venstresving i Storokrysset kortes ned, men trikken og bilene må likevel dele felt inn mot Storokrysset.
Innbyggerinitiativet mener dette viser at det innenfor en akseptabel ramme av tid og tilgjengelig areal ikke er mulig å etablere gode løsninger for både trikk, fotgjengere og syklister, samtidig som Grefsenveiens rolle som hovedvei i bydelen beholdes.

Fra Engveien til Storokrysset vil trikken måtte dele felt med bilene som skal svinge til venstre i krysset. Dermed vil ombyggingen ikke bedre trikkens fremkommelighet, mener bydelsutvalget.
– Vi mener bedre fremkommelighet for trikken er det aller viktigste nå. Bydelsutvalget ønsker flere og bedre sykkelveier i bydelen og på Grefsen, men at sykkelveiene må legges utenom den nederste delen av Grefsenveien, sier BU-leder Christiansen.
– På befaringen med bystyrekomiteen 14. mars kom det klart frem at det er mulig å etablere to kjørefelt for bil det siste stykket ned til Storo for å bedre fremkommelighet for trikken – hvis man vil, legger han til.

Kollektivtrafikk og biltrafikk i kø nedover Grefsenveien i fjor sommer. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP
Alternativene
Innbyggerinitiativets forslag til alternative traséer tilrettelagt for sykkel, mellom Ring 3 og Grefsenplatået/Kjelsås og Lofthus/Årvoll:
(Les innbyggerforslagets forklaring av rutene, og Bymiljøetatens vurdering, under)
Forklaring til alternativene:
«Rød» rute:
«Traseen fra Lofthus over Disenjordet via Bråtenalléen/Lindealléen mot Lillo og Ring 3 er en mye benyttet tverrforbindelse i bydelen og for syklister som krysser denne. Dette er også skolevei for mange elever ved Morellbakken skole. Strekningen har et kritisk punkt ved krysningen av Grefsenveien. Ved å anlegge regulert undergang øst for Disen holdeplass fjernes en trafikkfarlig og usikret fotgjengerovergang, og man skaper en attraktiv og sikker forbindelse for fotgjengere og syklister. Behov for tilrettelegging utover dette på strekningen er liten.»
«Grønn» rute:
«Kapellveien er med sin lave trafikk og jevne stigning velegnet for sykling mellom vestre del av Grefsenplatået/Kjelsås og Storoområdet. Strekningen forbi Grefsen skole er stengt for bil og allerede tilrettelagt for sykkel og gående. I nederste del kan det åpnes for sykling mot enveiskjøring. Bedre tilrettelegging på hele strekningen vil også være et godt bidrag til tryggere skolevei. Nederste del av Morellsvei vil være en god forbindelse mot Storo. Øverste del av Morellsvei kan være aktuell for sykling nedover og for el-sykler spesielt, også oppover.»
«Blå» rute: Traséen starter ved Ring 3 nord for trikkehallen og følger allerede delvis regulert og opparbeidet gangforbindelse østover mot Lettvintveien. I anleggsfasen skal det her etableres midlertidig kjørevei på deler av strekningen. Denne bør senere inngå som del av ny sykkelvei. Sykkelveien opparbeides videre over Disenjordet og derfra og oppover langs Grefsenveien. Mellom Disenjordet og Dr Smiths vei legges sykkelvei for sykling i begge retninger i dagens utgående kjørefelt for bil (bredden på denne er innenfor kravene i «Sykkelhåndboka» fra Statens Vegvesen, men noe smalere enn generell ny Oslo-standard). Videre oppover fra Dr Smiths vei etableres tosidig sykkelfelt. Ved holdeplassene ledes sykkelfeltene over fortauene bak leskur eller i veibanen. Traséen bør suppleres med ny krysning av Ring 3 for påkobling til hovedsykkelvei på bysiden av Ring 3 og fremtidig krysning mot Grefsen stasjonsby (over tog og T-bane).»
«Denne følger i stor grad Grefsenveien, men følger en annen trasé mellom Ring 3 og Disenjordet siden det på strekningen mellom Disen og Storo ikke er tilstrekkelig veibredde til å prioritere både trikk og sykkel tilfredsstillende. Oppover Grefsenveien er utfordringene mindre og trikken har pr i dag ikke fremkommelighetsproblemer ved kjøring i blandet trafikk. Passering av trikkeholdeplassene med sykkelfelt kan være en utfordring. Det må være en forutsetning at trikkeholdeplasser ikke legges ned eller får redusert kapasitet og kvalitet som følge av etablering av sykkelfelt.
«Sort» rute:
«Dette er hovedsykkelvei langs Ring 3. Her planlegges vesentlige forbedringer mellom Lillo og Storo og muligens også sykkelbro over Hans Nilsen Hauges gate. Lokalt sykkelveinett på Grefsen kobles til denne via eksisterende gang- og sykkelbro ved Lillo terrasse og ny krysning av Ring 3 ved trikkehallen. Dette vil gi svært gode forbindelse mot Ring 3 øst- og vestover og via Torshovdalen mot sentrum.»
Bymiljøetaten: – Grefsenveien er hovedpulsåren
Sykkelprosjektet i Bymiljøetaten er forelagt alternativene fra innbyggerintiativet og bydelspolitikerne i Nordre Aker. De mener Grefsenveien har en viktig rolle i Planen for sykkelveinettet i Oslo.
– Det er gjort vurderinger ut fra hvor folk skal – skoler, kollektivholdeplasser, butikker og arbeidsplasser. Vi har også sett på hvor de fleste velger å sykle i dag, samt hvor folk sier at de ønsker å sykle i fremtiden. Det er blant annet på bakgrunn av dette at strekene i Planen for sykkelveinettet er tegnet opp. Det er også grunnen til at strekene i innbyggerforslaget ikke kan erstatte behovet for sykkeltilpasninger i Grefsenveien, sier Liv Jorun Andenes, fungerende direktør i Sykkelprosjektet.
Planen for sykkelveinettet:

Utdrag fra Plan for sykkelveinettet i Oslo. Røde linjer er hovedstrekninger, de grå er tilførselsruter.
Hun mener et sykkelveinett uten Grefsenveien vil skape problemer.
– Veldig mange av de som sykler via Storo skal til, gjennom, eller forbi Storokrysset. Grefsenveien er den desidert mest direkte traseen for alle som skal nordover mot Kjelsås eller sørover mot sentrum, og i krysset ligger også en viktig t-banestasjon. Derfor må Storokrysset kobles på sykkeltraseen. Alternativene fra innbyggerforslaget og bydelen er fine som supplementer og tilkomstveier til hovedtraseen i Grefsenveien. Ser man på kartet i Planen for sykkelveinettet, er flere av disse strekningene tegnet inn som grå streker, der det legges opp til sykling i blandet trafikk, sier Andenes.
Hun forklarer at sykling i blandet trafikk er en løsning som passer godt i boliggater med lav hastighet og lite biltrafikk. Da kreves det bare små tilpasninger for å gjøre traseen trygg og synlig for syklister.
– Men de grå strekningene er for arterier å regne, det er Grefsenveien som er hovedpulsåren gjennom området. Det ser vi ved at det allerede i dag, uten tilpasninger, er mange som velger Grefsenveien som sykkeltrasé. Det vitner om at Grefsenveien er en trasé som er både viktig og riktig å satse på.
Gallup
Hva mener du - bør hovedsykkeltraseen fra Grefsen/Kjelsås til sentrum legges i Grefsenveien?
DEBATTEN OM GREFSENVEIEN:
BU-leder om sykkelutspill i Grefsenveien: – Oppsiktsvekkende, trist og kritikkverdig
SV: «Sykkelen er ikke problemet i Grefsenveien!»
Venstre: «Lokale innbyggere opplever å ikke ha blitt lyttet til»
Haavard Nordlie: «Har ikke forstått realiteten i innbyggerforslaget»
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!