Dette er de konkrete «kriteriene» for å legge ned en barnehage

Lokalpolitikerne stanset nedleggelsen av Gulldalen barnehage i november. De nye kriteriene for hvordan en barnehage tilsvarene fire avdelinger skal avvikles, gir bydelen mer handlingsrom, mener BU-leder Bente M. Larsen, og Kultur- og oppvekstkomité-leder Emil K. Mogstad. Foto: Karl Andreas Kjelstrup / Privat
– Siden vi fikk saken i komiteen/BU har vi hatt jevn og god kontakt med både foreldre og byrådsavdelingen, og er veldig glade for at vi nå får et handlingsrom i måten kapasiteten tas ned på, sier BU-leder Bente M. Larsen (Ap) og Kultur- og oppvekstkomité-leder Emil Mogstad (Ap).
Publisert: 27.11.2020 kl 12:20
Sist oppdatert: 27.11.2020 kl 12:30
NORDRE AKER: I slutten av oktober kom sjokkmeldingen til foreldrene i Gulldalen barnehage på Kjelsås – barnehagen var foreslått nedlagt fra høsten 2021, en avgjørelse som var tatt av bydelen, i samråd med byrådsavdelingen for Oppvekst og kunnskap.
Bakgrunnen er at i byrådets budsjettforslag omtales barnehagekapasiteten i Oslo som helhet som tilfredsstillende og at det kun er behov for å opprettholde kapasitet i årene fremover. For område 2, som omfatter bydelene Sagene, St. Hanshaugen og Nordre Aker, anses kapasiteten som tilfredsstillende, men med overkapasitet i noen områder, og at det er aktuelt å avvikle barnehagekapasitet i området.
Byrådsavdeling for Oppvekst og kunnskap (OVK) vurderer at Bydel Nordre Aker har overkapasitet av barnehageplasser og at en andel av Oslo kommunes totale behov for å redusere barnehagekapasitet, må tas i bydelen.
Dette skapte et stort engasjement blant nåværende og tidligere foreldre i barnehagen, og da saken ble tatt opp i bydelsutvalget (BU) i november, vedtok politikerne å sette nedleggelen på hold, og be bydelsadministrasjonen gå i dialog med byrådsavdelingen for å finne alternative måter å ta ned barnehagekapasiteten på.
Retningslinjene fra byrådsavdelingen
Torsdag mottok Bydel Nordre Aker de sentrale føringene fra byrådsavdelingen om hvordan reduksjonen i barnehagekapasitet skal gjøres i bydelen, opplyser bydelsutvalgsleder Bente M. Larsen (Ap).
De påpeker at Bydel Nordre Aker over tid har hatt flere barnehageplasser enn behovet skulle tilsi og det er tidligere gjort grep med å stenge ned avdelinger i noen av de større barnehagene for å tilpasse antall barnehageplasser til behovet.
OVK ser nå at det er behov for å gjøre ytterligere tiltak for å sikre dimensjonering av barnehagekapasiteten i bydelen. Byrådsavdelingens vurdering er at barnehagekapasiteten i bydelen må reduseres med kapasitet tilsvarende en fireavdelingsbarnehage - 72 barnehageplasser fra barnehageåret 2021/2022.
Bydel Nordre Aker har ingen midlertidige barnehager, og for å følge opp byrådets overordnede føringer skal det avvikles små og uhensiktsmessige barnehager.
Følgende føringer skal ligge til grunn for vurderingene av hvordan kapasiteten skal reduseres:
- Kapasitet bør tas ned i en liten barnehage (fire avdelinger eller mindre)
- Barnehagekapasiteten skal reduseres i et område med god barnehagedekning (også etter avviklingen)
- Barnehagekapasiteten bør reduseres i en barnehage med uhensiktsmessig drift og/eller ha et større behov for rehabilitering
– Handlingsrom
Bydelsutvalgsleder Bente M. Larsen og leder av bydelens Kultur- og oppvekstkomité, Emil Mogstad (Ap), viser til at bydelen er bedt om å følge opp føringene, og beslutte hvordan barnehagekapasiteten på den måten best kan reduseres. Bydelen er bedt om at det legges opp til en prosess som kan gjennomføres «innenfor en tidsramme som gjør at avviklingsprosessen blir så god som mulig overfor ansatte, barn og foreldre».
– Vi er glad for å se at byrådsavdelingen så tydelig har gitt bydelen et handlingsrom i valg av løsning og hvilke kriterier som skal ligge til grunn for vurderingen av hvordan kapasiteten skal reduseres, sier de to lokalpolitikerne.
– Det som ligger fast er at barnehagekapasiteten skal reduseres i et område med god barnehagedekning - også etter avviklingen. Siden vi fikk saken i komiteen/BU har vi hatt jevn og god kontakt med både foreldre og byrådsavdelingen, og er veldig glade for at vi nå får et handlingsrom i måten kapasiteten tas ned på, sier komitéleder Mogstad.
– Det viser at det var helt riktig å utsette avgjørelsen, legger han til.
Har vurdert fem barnehager
I BU-møtet i november opplyste bydelsdirektør Øyvind Henriksen at det er fem barnehager på Gulldalens størrelse, og med tilsvarende standard, som da «kvalifiserer» til nedleggelse etter bestillingen fra byrådsavdelingen, slik den da forelå. Vurderingen av disse vil bli lagt frem for BU i deres budsjettmøte 17. desember opplyste Henriksen, som til Nordre Aker Budstikke sa at det ikke var avklart hvilke fire andre barnehager som skulle vurderes.
– Hva er det som er nytt i disse føringene fra byrådsavdelingen, som ikke lå til grunn for den forrige avgjørelsen? På hvilke måte gir dette mer handlingsrom enn man hadde ved forrige BU-møte?
– I forrige BU-møte hadde ikke føringene fra OVK kommet, og vi ønsker derfor å utsette avgjørelsen til de forelå, svarer BU-leder Larsen.
– Da vi fikk dette i går gikk det frem at vi «skal» redusere kapasiteten i et område med god barnehagedekning, altså et absolutt krav. De to øvrige kriteriene representerer et mulighetsrom, benevnet med «bør». Her har vi altså mulighet til å se på ulike løsninger, noe jeg også har bedt bydelsdirektøren om å gjøre i sitt saksfremlegg til Kultur- og oppvekstkomiteen og bydelsutvalget, sier Larsen.
Bydelsadministrasjonen vil legge frem sitt saksgrunnlag for Kultur- og oppvekstkomiteen den 8. desember, og saken besluttes i bydelsutvalget 17. desember.
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!