Nordre Aker Budstikke

Dette er de konkrete «kriteriene» for å legge ned en barnehage

Lokalpolitikerne stanset nedleggelsen av Gulldalen barnehage i november. De nye kriteriene for hvordan en barnehage tilsvarene fire avdelinger skal avvikles, gir bydelen mer handlingsrom, mener BU-leder Bente M. Larsen, og Kultur- og oppvekstkomité-leder Emil K. Mogstad. Foto: Karl Andreas Kjelstrup / Privat

– Siden vi fikk saken i komiteen/BU har vi hatt jevn og god kontakt med både foreldre og byrådsavdelingen, og er veldig glade for at vi nå får et handlingsrom i måten kapasiteten tas ned på, sier BU-leder Bente M. Larsen (Ap) og Kultur- og oppvekstkomité-leder Emil Mogstad (Ap).

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 27.11.2020 kl 12:30

NORDRE AKER: I slutten av oktober kom sjokkmeldingen til foreldrene i Gulldalen barnehage på Kjelsås – barnehagen var foreslått nedlagt fra høsten 2021, en avgjørelse som var tatt av bydelen, i samråd med byrådsavdelingen for Oppvekst og kunnskap.

Bakgrunnen er at i byrådets budsjettforslag omtales barnehagekapasiteten i Oslo som helhet som tilfredsstillende og at det kun er behov for å opprettholde kapasitet i årene fremover. For område 2, som omfatter bydelene Sagene, St. Hanshaugen og Nordre Aker, anses kapasiteten som tilfredsstillende, men med overkapasitet i noen områder, og at det er aktuelt å avvikle barnehagekapasitet i området.

Byrådsavdeling for Oppvekst og kunnskap (OVK) vurderer at Bydel Nordre Aker har overkapasitet av barnehageplasser og at en andel av Oslo kommunes totale behov for å redusere barnehagekapasitet, må tas i bydelen.

Dette skapte et stort engasjement blant nåværende og tidligere foreldre i barnehagen, og da saken ble tatt opp i bydelsutvalget (BU) i november, vedtok politikerne å sette nedleggelen på hold, og be bydelsadministrasjonen gå i dialog med byrådsavdelingen for å finne alternative måter å ta ned barnehagekapasiteten på.

Retningslinjene fra byrådsavdelingen

Torsdag mottok Bydel Nordre Aker de sentrale føringene fra byrådsavdelingen om hvordan reduksjonen i barnehagekapasitet skal gjøres i bydelen, opplyser bydelsutvalgsleder Bente M. Larsen (Ap).


De påpeker at Bydel Nordre Aker over tid har hatt flere barnehageplasser enn behovet skulle tilsi og det er tidligere gjort grep med å stenge ned avdelinger i noen av de større barnehagene for å tilpasse antall barnehageplasser til behovet.

OVK ser nå at det er behov for å gjøre ytterligere tiltak for å sikre dimensjonering av barnehagekapasiteten i bydelen. Byrådsavdelingens vurdering er at barnehagekapasiteten i bydelen må reduseres med kapasitet tilsvarende en fireavdelingsbarnehage - 72 barnehageplasser fra barnehageåret 2021/2022.

Bydel Nordre Aker har ingen midlertidige barnehager, og for å følge opp byrådets overordnede føringer skal det avvikles små og uhensiktsmessige barnehager.

Følgende føringer skal ligge til grunn for vurderingene av hvordan kapasiteten skal reduseres:

  • Kapasitet bør tas ned i en liten barnehage (fire avdelinger eller mindre)
  • Barnehagekapasiteten skal reduseres i et område med god barnehagedekning (også etter avviklingen)
  • Barnehagekapasiteten bør reduseres i en barnehage med uhensiktsmessig drift og/eller ha et større behov for rehabilitering

– Handlingsrom

Bydelsutvalgsleder Bente M. Larsen og leder av bydelens Kultur- og oppvekstkomité, Emil Mogstad (Ap), viser til at bydelen er bedt om å følge opp føringene, og beslutte hvordan barnehagekapasiteten på den måten best kan reduseres. Bydelen er bedt om at det legges opp til en prosess som kan gjennomføres «innenfor en tidsramme som gjør at avviklingsprosessen blir så god som mulig overfor ansatte, barn og foreldre».

– Vi er glad for å se at byrådsavdelingen så tydelig har gitt bydelen et handlingsrom i valg av løsning og hvilke kriterier som skal ligge til grunn for vurderingen av hvordan kapasiteten skal reduseres, sier de to lokalpolitikerne.

– Det som ligger fast er at barnehagekapasiteten skal reduseres i et område med god barnehagedekning - også etter avviklingen. Siden vi fikk saken i komiteen/BU har vi hatt jevn og god kontakt med både foreldre og byrådsavdelingen, og er veldig glade for at vi nå får et handlingsrom i måten kapasiteten tas ned på, sier komitéleder Mogstad.

– Det viser at det var helt riktig å utsette avgjørelsen, legger han til.

Har vurdert fem barnehager

I BU-møtet i november opplyste bydelsdirektør Øyvind Henriksen at det er fem barnehager på Gulldalens størrelse, og med tilsvarende standard, som da «kvalifiserer» til nedleggelse etter bestillingen fra byrådsavdelingen, slik den da forelå. Vurderingen av disse vil bli lagt frem for BU i deres budsjettmøte 17. desember opplyste Henriksen, som til Nordre Aker Budstikke sa at det ikke var avklart hvilke fire andre barnehager som skulle vurderes.

– Hva er det som er nytt i disse føringene fra byrådsavdelingen, som ikke lå til grunn for den forrige avgjørelsen? På hvilke måte gir dette mer handlingsrom enn man hadde ved forrige BU-møte?

– I forrige BU-møte hadde ikke føringene fra OVK kommet, og vi ønsker derfor å utsette avgjørelsen til de forelå, svarer BU-leder Larsen.

– Da vi fikk dette i går gikk det frem at vi «skal» redusere kapasiteten i et område med god barnehagedekning, altså et absolutt krav. De to øvrige kriteriene representerer et mulighetsrom, benevnet med «bør». Her har vi altså mulighet til å se på ulike løsninger, noe jeg også har bedt bydelsdirektøren om å gjøre i sitt saksfremlegg til Kultur- og oppvekstkomiteen og bydelsutvalget, sier Larsen.

Bydelsadministrasjonen vil legge frem sitt saksgrunnlag for Kultur- og oppvekstkomiteen den 8. desember, og saken besluttes i bydelsutvalget 17. desember.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...