Har vært i Maridalen tre helger på rad:
– Dette er den verste dagen. Ville vesten!

Jan Åge Andresen fra Frysja er trafikkleder i Norgesbuss på Skar torsdag. Foto: Christian Fredrik Borg
Trafikkleder Jan Åge Andresen i Norgesbuss foteller om fulle busser og ekstraavganger til Maridalen skjærtorsdag. Vi har også snakket med frivillige fra Røde Kors som skal minne folk på å holde avstand.
Publisert: 09.04.2020 kl 20:30
Sist oppdatert: 09.04.2020 kl 21:38
MARIDALEN: Normalt pleier påsken å være rolig i Oslo. Koronasituasjonen har gjort at nesten 700 000 Osloinnbyggere har måtte bli hjemme. Bypåsken har ikke bare gått knirkefritt. Da «påskefjellet stengte», la svært mange turen til Maridalen og marka skjærtorsdag.
Ruter har satt inn vektere, tredoblet kapasiteten på bussavgangene, og frivillige har informert folk.
– Verste dagen
Trafikkleder Jan Åge Andresen i Norgesbuss har vært på parkeringsplassen på Skar i Maridalen tre helger på rad. Men så mye folk som på skjærtorsdag, har det ikke vært tidligere.
– Det har vært helt ekstremt, sier han.
Da han kom 09.30 i dag tidlig, var parkeringsplassen allerede full. Han forteller om ungdom som kom fra skogen og skulle ta bussen hjem etter å ha festet og sovet ute. Så kom turfolket.
– Da klokka var tolv i dag, sto bilkøen helt ned dit, peker han og sikter til krysset mellom Maridalsveien og Gamle Maridalsvei.
– Vi klarte ikke å få unna noe som helst.
Da Nordre Aker Budstikke snakket med Andresen i 16-tiden torsdag, var parkeringsplassen fortsatt full. I løpet av intervjuet stoppet flere og spurte om folk var på vei ut. Tilstrømmingen var fortsatt stor, men Andresen sa at vi var tre timer for sent ute.

Mange var på vei ut også da Nordre Aker Budstikke var på Skar i 16-tiden torsdag. Foto: Christian Fredrik Borg
Tredoblet kapasitet
Så langt i "koronaperioden" har de kjørt én rutebuss og deretter en oppsamlende ekstrabuss rett etter. Det var ikke nok skjærtorsdag. Linje 51, som kjører mellom Nydalen og Skar, har en avgang hver halvtime.
– I dag måtte jeg fjerne en buss fra Solemskogen og bruke denne her. Vi har kjørt tre busser på omtrent alle avganger, sier han til Nordre Aker Budstikke.
Han hadde utejobb skjærtorsdag, og det skal han også ha de tre neste dagene.
– Jeg hadde flaks, for jeg var her halv ti i dag. Jeg har stått her og sørget for at vi har rygget og snudd bussene. Ellers har det vært ville vesten her.
– Gamle Maridalsvei har det vært problemer med. Hvis en hadde parkert på andre siden, var det en periode det ville sperret for bussene.
– Folk parkerer helt vilt, sier Andresen, som selv bor på Frysja.
Vektere
Ruter har satt inn vektere på ulike holdeplasser. Nordre Aker Budstikke observerte vektere på Skar, Hammeren og Solemskogen torsdag ettermiddag.
– Etter at jeg fikk mast opp han fra Godals vei, fikk jeg hjelp her også. Det var hektisk her en periode, sier trafikklederen og sikter til vekteren som hjalp ham på Skar.
– Problemet er å holde plassen her fri, så bussene får snudd. Hadde det ikke vært for at vi har vært her, måtte bussen snudd lengre ned.

I 15-tiden var det mange som forlot Maridalen, men også mange som var på vei inn. Foto: Christian Fredrik Borg
– Hvor mye folk har det vært her i dag?
– Det er vanskelig å anslå. Da jeg kom hit halv ti, var plassen allerede full. Hvor mange som har snudd og kjørt ned igjen, må gudene vite for å si det rett ut, svarer han.
Han forteller at det blant annet skal være vektere tilstede på Grefsekollen, Solemskogen, Sørkedalen og Storo.
Vekteren på Solemskogen fortalte til Nordre Aker Budstikke at det hadde gått i rolige drag der i 16-tiden.

På Solemskogen var det roligere, men likevel mange biler på parkeringsplassen. Foto: Christian Fredrik Borg
– Lar seg ikke gjøre med to meters avstand
– Det rare er at jeg har vært på Grefsenkollen og Solmeskogen. Der finnes det nesten ikke folk som er ute og går i det hele tatt. Her har det vært ville vesten, helt utrolig! forteller Andresen i Norgesbuss
– Hva er din oppfordring til folk?
– Reis et annet sted! Det er mange fine utfartssteder rundt Oslo. Hvorfor skal alle til Skar i Maridalen? undrer han og legger til:
– Vi har problemer, for vi kan ikke nekte folk å gå på bussen. Smittespredningen er ikke over. Det lar seg ikke gjøre at folk skal holde to meters avstand når man kjører tre fulle busser fra Nydalen og opp hit.
Han forteller at selskapet har blitt oppfordret fra Ruter om at sjåførene selv må ta ansvar. Hvis holdeplassen er full, bør de kjøre forbi, er oppfordringen ifølge Andresen.
– Gjør dere det?
– Vi har gjort det på mange andre ruter i dag. Her, hvor det er så sjeldne avganger, har vi kjørt ekstrabusser, men de har vært smekk fulle hele tida de også.
– Får kjeft og fingeren
I det Nordre Aker Budstikke snakker med Andresen i 16-tiden, kommer det nok en full buss. Han forteller at de stort sett er fulle, selv om flere også går av på andre stopp.
– Noen av sjåførene våre er flinke til å oppfordre passasjerene til å finne andre utgangspunkt enn Skar. Da hender det faktisk at de går av på Hammeren, sier han.
– Opplever du at sjåførene er redde for smitte?
– Ja. En del av våre utenlandske sjåfører tør ikke å si fra. Det har vi opplevd. Vi har også opplevd at hvis de sier fra, så får de kjeft og fingeren. Det er litt skremmende at publikum oppfører seg slik i disse tider.
– Det at de gikk ut med at de skulle åpne skoler og barnehager, har fått folk til å tenke "aha, nå åpner alt, så drar vi på tur", det har jeg opplevd i dag, avslutter han.
Frivillige fra Røde Kors
Også andre steder i Maridalen meldes det om mye folk.
Ved inngangen til marka på Låkeberget, har Stine Audestad, Dmytro Karpenko og Juned Qureshi fra Røde Kors vært tilstede siden klokken ti torsdag formiddag.
– Vi er her for å være tilstede og synlige for befolkningen, vise at vi passer på og minne de som ikke respekterer forholdsreglene om at de finnes og at de er for en god grunn, forteller Karpenko og legger til at de vil være tilstede videre gjennom påsken.
– Er det mange som ikke respekterer forholdsreglene?
– Det er veldig få, i hvert fall her vi står. De aller fleste respekterer reglene, holder avstand og går ikke i grupper på mer enn fem personer, svarer han.
Stine Audestad forteller at de eksempelvis har sagt «takk for at dere holder god avstand» til de som ikke har fulgt forholdsreglene.
– Vi har prøvd å være hyggelige og gi en påminnelse. De fleste er veldig positive. Det er veldig mange som gjør det bare i forglemmelse, tror jeg.

Frivillige Stine Audestad, Dmytro Karpenko og Juned Qureshi fra Røde Kors på plass ved Låkeberget torsdag. Foto: Christian Fredrik Borg
De forteller at Røde Kors er tilstede på Sognsvann, Låkeberget, Frognerseteren, Skullerud, Lutvann, Grorud og Østensjø. På Skar var Norsk Folkehjelp tilstede frem til klokken 16 skjærtorsdag.
Juned Qureshi utgjorde sammen med de to andre trioen som informerte på Låkeberget skjærtorsdag.
– Det er hyggelig å komme seg ut og møte mennesker. Når man er permittert og ikke har en jobb å gå til, er det greit å være ute, nyte været og snakke med andre - på god avstand.
– Har dere en oppfordring til folk?
– Bruk marka og prøv å gå en litt annen rute enn man kanskje normalt ville gjort. Prøv å teste ut noe nytt!
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!