Nordre Aker Budstikke

Dette er historien bak «obelisken i Havnabakken»

Grensesteinen i Havnabakken er trolig fra 1878. Foto: Torstein Greni

Inne i buskaset, rett nedenfor Korsvolltoppen, står denne steinen. Men hva betyr den egentlig?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.11.2019 kl 13:49

KORSVOLL: Vi omgir oss med med mye i hverdagen, som vi kanskje ikke tenker over bakgrunnen til. Ting eller innretninger som «alltid» har vært der, og som vi bare «godtar». Da er det litt befriende når noen spør «hva er dette?».

Det har Torstein Greni på Korsvoll gjort. Han har sendt oss dette bildet, og spør: «Vet dere hva historien bak denne solide obelisken er? Jeg har ingen anelse. Den er stor og tung. Umulig å rikke.»

Grensestein

Vi gjenkjenner "obelisken", med nummeret 42 hugget inn i siden, som en grensestein, fra den tiden Aker kommune omkranset hovedstaden. Aker og Oslo ble slått sammen i 1948, men hvorfor står steinen her? Vi spør Trond Smith-Meyer i Sogn Kultur- og historielag, om han vet mer.

– Ja, dette er en grensestein, men ikke fra bygrensen - den gikk ikke så langt opp. Det er en stein som markerte byggebeltet, altså den delen av Aker som var underlagt Kristianias byggeforskrifter. En tilsvarende stein står for eksempel i krysset Maridalsveien / Carl Kjelsens vei.

Her er plasseringen av grensesteinen i krysset Maridalsveien/Carl Kjelsens vei markert. Foto: Kristin Tufte Haga (arkivfoto)


Smith-Meyer skrev om grensesteinenene i vårt område i historielagets årsskrift Før og nå i 2016.

Stammer fra 1878

Her kan vi lese at den siste store utvidelsen av Kristiania, før hovedstaden slo seg sammen med Aker i 1948, fant sted i 1878. Store områder ble da innlemmet i byen: I vest hele Frogner, i øst blant annet Bjølsen, Sandaker, Kampen og Vålerenga. 2/3 av daværende Akers innbyggere gikk over til hovedstaden, og det er dette året grensesteinene både i Havnabakken og i enden av Carl Kjelsens vei, stammer fra.

Ved tidligere byutvidelser hadde det dukket opp billig trehusbebyggelse like utefor bygrensen, som dermed akkurat unngikk Kristianias byggeforskrifter, slik som påbudet om å bygge i mur. Damstredet/Telthusbakken og Rodeløkka er eksempler på slik bebyggelse i dag.

I 1878 satte man inn et nytt virkemiddel, nemlig å markere et belte 1/8 mil (ca. 1,4 km) inn i Aker, utenfor den nye bygrensen. I dette beltet gjalt Kristianias byggeforskrifter – Lov om bygningsvæsenet i Kristiania.

Fire finnes fortsatt

Den nye bygrensen fra 1878 ble markert med grensesteiner. Flere av dem står fortsatt i dag, for eksempel ved Lindern-krysset og inne i en barnehage ved Voldsløkka. Noen er bevart, men flyttet på i forhold til hvor de opprinnelig sto, mens andre igjen har forsvunnet.


Grensesteinene var utført i grorudgranitt, og med en A på den ene siden og K på den andre – etter navnene på de to kommunene. I tillegg var de påført et løpenummer. Men det var ikke bare bygrensen som fikk grensesteiner, også grensen for byggebeltet ble markert på denne måten, men riktignok kun merket med et nummer. Steinen i Havnabakken har nummer 42, byggegrensesteinen i Carl Kjelsens vei har nummer 40.

I vårt område sto det byggegrensesteiner mellom Nydalsdammen (nummer 39) og Sognsvannsbekken (nummer 51). Og hvis du lurer, nummer 41 sto mellom Maridalsveien og Havnabakken, og finnes ikke lenger. Av de 13 steinene fra nummer 39 til 51 er det bare fire som fortsatt eksisterer, ifølge Smith-Meyer.

Politikerne i Aker var aldri veldig fornøyde med byggegrensen, og allerede i 1899 fikk derfor Aker tilbake myndigheten over bygningskontrollen i byggebeltet. Det var imidlertid fortsatt Kristianias regler som måtte følges, men Aker kunne bygge opp sin egen stab og ekspertise på området.

(Kilder: Sogn Kultur- og historielag, Før og nå (2016), Trond Smith-Meyer, Aker 1837-1937: kommunens styre og forvaltning gjennem hundre år. (1940), bind 1, Lokalhistoriewiki: 1878-byggebeltesteinene i Aker herred, Aktstykker vedkommende Christiania Kommune i Aaret 1878, Petter Andreas Heiers hjemmeside.)

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...