Dette er historisk – et brenneri i Maridalen!

Petter, Yngve og Reiar, tre av totalt fem kaffenytere bak Maridalen Brenneri, som nå satser på eget kaffebrenneri på Sørbråten, hjemme hos Yngve. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA
Eller, det har vel vært brent litt av hvert også i den fagre Maridal, men det er vel kanskje første gangen noen har satt opp et helt eget kaffebrenneri?
Publisert: 05.03.2018 kl 14:05
Sist oppdatert: 05.03.2018 kl 16:43
MARIDALEN: Vi hadde hørt ryktene om et brenneri i Maridalen. At det har vært brent mye forskjellig i Maridalen, og sikkert også andre steder opp gjennom årene, kan vel være. Men at det nå skulle være etablert et kaffebrenneri i dalen, og mer nøyaktig på Sørbråten, ved Snippen togstasjon, det måtte lokalavisa sjekke ut.
Jeg tar av fra Maridalsveien og svinger meg oppover bakkene mot Sørbråten og Snippen. Finnes virkelig et kaffebrenneri her?
Jeg blir tatt vel i mot av tre av gutta bak Maridalen Brenneri. Petter Schye Wollebæk, Reiar Kravik, og Yngve Wik Ydersbond. De to andre bak Maridalen Brenneri, Jørgen Olsen og Audun Nystad Bugge er ikke på Sørbråten søndag kveld.
Den store kaffebrennermarskinen
Og der står den, hele motoren bak brenneriet: Kaffebrennermaskinen, funnet på E-bay og hentet i Tyskland.
– Det var en spesiell hentetur, men nå står den her! sier Yngve og mimrer et øyeblikk tilbake til turen i den leide varevogna, som skulle frakte den store og så til de grader nødvendige kaffebrennermaskinen, fra et lite sted ikke langt unna havnebyen Kiel, til Sørbråten og Snippen. Og hjem til Yngve, hvor brenneriet har adresse.
Men hvordan startet egentlig hele denne kaffehistorien?
Jo, Yngve har tidligere erfaring fra å brygge øl, men det er jo ikke det samme som å brenne kaffebønner. Utover det har noen av gutta også erfaring fra å ha brent i hjemmelaget kaffebrennerutstyr til eget bruk, i løpet av de siste årene. Men derimot det de det de fem gutta har, er en over middels interesse for god kaffe.
De har lest seg opp på kaffe og tekniske kaffebrennermaskiner, og sammen er de fem gutta en god blanding av akkurat det som trengs for å starte et kaffebrenneri. Innenfor kaffekunnskap, marked, og teknisk innsikt i hvordan drifte en diger kaffebrennermaskin. En lekker liten logo har de også fått laget seg, hvor ingenting er overlatt til tilfeldighetene.

Du skal ikke bare være interessert i kaffe for å drive kaffebrenneri, det hjelper å være litt teknisk også. Reiar følger med på produksjonen via pc'en. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA
Det meste på plass, med mye latter
– Så ble det til at vi begynte å snakke om å dra igang et kaffebrenneri. Og så ble det sånn. Nå begynner det meste å komme på plass, men vi skal jo ha det moro også underveis, understreker kaffegutta.
Og det har de nok, for latteren sitter løst rundt kaffen på Sørbråten. Kaffegutta forteller at de har investert rundt 250.000 kroner i brenneriet med stort og smått.
En kaffepose på 250 gram selges for 90 kroner. Noe gutta bedyrer er langt under det andre kaffeselgere i samme kvalitetssegment selger for.
– Vi er jo i startgropa, så vi har lagt oss på det nivået nå, forteller de.
Så langt foregår mye av driften med kommunikasjon via Messenger og Facebook, og litt «hit og dit». For alle fem har andre jobber ved siden av, dette er foreløpig en bigeskjeft. En bigeskjeft som per i dag betyr 300 kilo kaffebønner på lager, og 1200 poser klare for salg.
GUTTA ER OGSÅ PÅ FACEBOOK - HER KAN DU KLIKKE DEG INN PÅ BRENNERIETS HELT FERSKE FACEBOOKSIDE
På nett, eller stikk innom Gørja?
Kaffen selges på nett, og kan leveres på døra til privatkunder. Ellers er det bare å stikke innom en tur?
Men gutta drømmer nok også om å komme inn i den store kaffebanden på eksempelsvis Grünerløkka. Altså utvide kundekretsen med de høythengende kaffesjappene, og hvor det kun serveres kvalitetskaffe.
Så må det også nevnes at det er allerede et utsalg av MB-kaffen – forkortelsen for Maridalen Brenneri-kaffen. Men det er et ganske sportslig utsalg, nemlig på Gørja Markastue.
– He, he. Ja vi kjenner de som drifter Gørja. De har jo Markas beste vafler, så da sa vi at de jammen fikk selge den beste kaffen også!

En annerledes leverandør og utsalgssted, lille Sigurd må dele plassen i pulken med kaffebønner som skal fraktes gjennom skogen til Gørja markastue, fra Maridalenbrenneriet. Foto: PRIVAT
Senest søndag klokken 10.00 puttet Yngve minstemann i pulken, og dro innover med sekken full av kaffe til Gørja. En litt annerledes varetransport til et utsalg.
Kompromissløse på kvalitet
Deretter legger han ut i en lang og nesten lidenskapelig kaffeforklaring for journalisten – hvorfor de kjøper bønner av Nordic Approach, med kaffebønner fra Etiopia og El Salvador. Og ikke minst hvor viktig det er å kjøpe kvalitet for å lage den aller beste kaffen.
Bønnene på lager på Sørbråten skal være innenfor de fem prosent beste kaffebønnene i verden, av ypperste vare. Nettopp for å få en fantastisk kaffeopplevelse fra første slurk. Ikke minst er det virktig at bønnene beholder nok «energi» (!) gjennom prosessen. Yngve forteller også om hvordan lysere kaffe er mer avslørende på smak enn mørk kaffe, som ikke henger så høyt på Sørbråten.
– Vi skal også være kompromissløse på kvalitet!
Og oslofolk liker å drikke god kaffe. Kaffebarene har poppet opp i hovedstaden de senere årene, og folk har blitt mye mer kaffekresne. Sur traktekaffe på kontoret er bare til å grøsse av.
– Det er likevel fortsatt store kaffesteg å ta flere steder. Det er blant annet flere renommerte restauranter i Oslo, hvor det serveres himmelsk mat. Og så kommer man etthvert til kaffen, som ofte ikke er i nærheten av å matche måltidet ellers.
Maridalen har fått sitt eget kaffebrenneri.
Ønsk deg en kaffekvern
Den store brennermaskinen startes opp, og snart skal seks kilo bønner opp i brenneren. Ut kommer bønner som er klare for å bli kvernet til kaffe. For kvern må man ha for å få den beste kaffekosen.
– Vi regner med at kaffekvern nå blir et gavemust til både jul og bursdager for kaffeelskere fremover.
Og den nytrukne kaffen smaker så nydelig der inne på Sørbråten, en søndag kveld.
– Drikkes den litt mindre varm, så kjenner du enda bedre hvor godt den smaker, tipser Yngve.
Historisk
– Men dette er jo skikkelig spennede?
– Ja så klart vi er spente, og vi tar det litt på hælen fremover. Det tikker jo inn bestillinger allerede. Forresten solgte de faktisk ti poser med kaffe på Gørja i dag. Folk går til Gørja på ski for å kjøpe kaffe.
– Dere er historiske nå, det har vel aldri vært et kaffebrenneri i Maridalen?
– Ja, vi er vel det da?
HER KAN DU LESE MER OM MARIDALEN BRENNERI
LES OGSÅ:
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!