Dette er mye billigere enn et hoftebrudd

Mona Magnussen fra Sogn Frivillighetssentral, Heidi Nordal fra Bydel Nordre Aker, og Elsa Gulbrandsen (97). Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP
Bydel Nordre Aker deler ut gratis strøsand og brodder til eldre, slik at det skal bli lettere å komme seg ut. Det er viktig på flere måter.
Publisert: 22.01.2018 kl 07:52
Sist oppdatert: 23.01.2018 kl 16:11
NORDRE AKER / KORSVOLL: – Dette er jeg glad for! utbryter Elsa Gulbrandsen (97) når Mona Magnussen fra Frivillighetssentralen på Sogn kommer med en ny ladning strøsand.
I mange år har 97-åringen på Korsvoll fått sekker med strøsand fra sentralen, pakket av Lions. Tidligere måtte mottakerne betale en 50-lapp for sekken, men nå er den gratis. Takket være Alders- og demensvennlig bydel.

Mona kommer med 20 kg. strøsand til Elsa. Det har hun gjort i mange år. Heidi fra bydelen fikk gjort ordningen gratis fra og med i fjor. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP
Billigere enn hoftebrudd
– Det er enkle tiltak som skal til for at folk ikke skal isolere seg hjemme om vinteren fordi det er glatt ute. Hvis de kan strø i oppkjørselen er det lettere å bli hentet av Aldersvennlig transpot, drosje eller transport til dagsenteret, sier Heidi Karsrud Nordal fra Bydel Nordre Aker.
I fjor ble tiltaket med strøsand formalisert gjennom pilotprosjektet Alders- og demensvennlig by i Nordre Aker. Og dermed ble samarbeidet utvidet til også å inkludere Ullevål hageby seniorsenter, Tåsen seniorsenter, Marka mobile seniorsenter, og frivillighetssentralene på Sogn og Grefsen/Kjelsås. Bestillinger kan skje direkte til et av disse stedene, eller via bydelens oppsøkende fagkonsulent, Kirsten Belck-Olsen.
– Vi kjører og levere sandsekker, og strør også for dem som ønsker det, sier Mona Magnussen, som er leder for sentralen i Minister Ditleffs vei på Sogn/Kringsjå.
Billigere enn hoftebrudd
– Det er mye folkehelse i slike tiltak, supplerer Nordal.
Både for å hindre ensomhet og isolasjon på grunn av holkefrykt, men også for å hindre benbrudd og andre skader.
– Noe av det vi har identifisert som et satsingsområde i arbeidet med aldersvennlig by, er fallforebyggende tiltak i nærheten av folks hjem.
Og det er en liten pris å betale for bydelen. Mye rimeligere enn et hoftebrudd.
– Åja, det er mye billigere enn et hoftebrudd. Det koster Oslo kommune 600.000 kroner, i tillegg kommer rehabiliteringen etterpå, sier Nordal.
– Og tenk bare konsekvensene av et slikt fall, sier Elsa Gulbrandsen.
– Det tar lang tid å komme seg etter et slikt brudd, og kanskje man havner på hjem, eller ikke overlever i det hele tatt. Og så tror jeg man blir redd av å falle. Det ville jeg blitt! legger hun til.

Med strøsand pakket av Lions og levert av Frivillighetssentralen, kan Elsa sørge for at det er trygt å ferdes utenfor hjemmet på Korsvoll. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP
67 pluss
I fjor ble det anslagsvis delt ut 150-200 grussekker à 20 kg. i Nordre Aker.
Kriteriene for å få gratis strøsand er enkle: Du må være 67 år eller eldre, ha egen inngangsdør – og ikke være tilknyttet en vaktmesterordning eller være del av et boretttslag som har det.
– Men her er vi fleksible. Vi har for eksempel delt ut strøsand til folk som bor i ytterkanten av et boretttslag, sier Nordal.
Også pårørende kan ta kontakt med en av de nevnte utleveringsstedene for å bestille til noen som trenger det.
Etter at Nordre Aker startet med ordnignen om gratis strøsand i fjor, som del av pilotprosjektet for alders- og demensvennlig by, er det i år utvidet også til bydelene Vestre Aker, Alna, Frogner, Nordstrand og Østensjø.
– Disse bydelene er valgt fordi statistikken viser at det er der det er flest hoftebrudd og bruddskader blant eldre i eller i nærheten av hjemmet. De drar nå nytte av erfaringene i Nordre Aker, og tanken er at disse skal være mentorer når ordningen senere utvides til resten av Oslos 15 bydeler, sier Nordal.
Men det stopper ikke med strøsand. Bydel Nordre Aker deler også ut gratis brodder til eldre som trenger det. Det deles ut ett par per person over 67 år, og alt du trenger å gjøre er å ringe seniorveileder Kirsten. Her finner du telfonnummer og mer informasjon om hvordan du får tak i brodder.
Fikk nytt liv på Frivillighetsentralen
Nordre Aker Budstikke møtte Elsa Gulbrandsen også i 2016. Da fortalte hun om hvordan ensomheten tok overhånd etterhvert som venner og nettverk forsvant.
– Når du når en viss alder har du plutselig ingen å ringe til lenger. Ingen ringer deg, og du har ingen å gå ut med for å ta en kaffe, sa Elsa den gangen.
Da hun kom i kontakt med Sogn Frivillighetsentral og Mona Magnussen fikk hun et helt nytt nettverk – og ny mening i livet. Blant annet fikk hun venninnen Teres, som er 60 år yngre enn henne!
Elsa forteller om det hun kaller sin «90-årskrise»:
– Man må ikke sette seg ned og begynne å kjenne. Innstillingen du har er veldig viktig. Jeg tok meg sammen og sa til meg selv: «Du er jo bare på vei til 100!»
Les hele intervjuet med Elsa her!
Les også:
Det nye Seniorhuset på Tåsen: I dette huset snakker leiligheten til beboerne
Meld deg på nyhetsbrev!
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!