Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

På disse områdene skiller Nordre Aker-ungdom seg fra resten av byen

Foto: Thomas Brun / NTB

Nordre Aker-ungdom er mest engstelige for sentrum, og de savner flere møteplasser.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

NORDRE AKER: Ung i Oslo er Oslo kommunes ungdataundersøkelse, gjennomført på ungdsomtrinnet og i videregående skole, og har blitt gjennomført siden 90-tallet. I år har vi fått tall på hvordan ungdommen har klart seg gjennom pandemien, og en hel del andre ting.

Nordre Aker er bydelen i Oslo med aller flest ungdommer, og de kommer stort sett veldig godt ut av årets undersøkelse. De fleste er fornøyde med livet sitt, skolen, foreldrene sine, vennene sine, og føler seg trygge både hjemme og i lokalmiljøet. Likevel er det noen ting man kan pirke på.

Lokalavisa har også fått kommentarer på resultatene fra bydelens ungdomsråd:

– Ungdomsrådet sier seg enige i at en stor andel av ungdom i Oslo er fornøyde, og vi er glade for at statistikken viser så positive tall. Likevel bekymrer vi oss over de høye tallene omkring seksuell trakassering. Vi ser også en økning hos jenter der flere har vært eksponert for seksuell trakassering. Ungdomsrådet mener at slike undersøkelser er nyttige da det gir innbyggerne innsikt i hvilke behov ungdom har, og hvilken problematikk dagens ungdom står ovenfor.

Pandemi

Ung i Oslo viser at pandemien har påvirket livet til de aller fleste, og hele 62 prosent av byens ungdommer svarer at de er blitt negativt påvirket – det er mye høyere enn i resten av landet, som ligger på 47 prosent. Samtidig er det også en hel del som melder om at pandemien har medført noen positive endringer i livene deres: 47 prosent i Oslo svarer at pandemien har vært litt positiv.


Bydel Nordre Aker skiller seg ikke ut her. Alle bydelene i Oslo har landet på mellom 60 og 66 prosent negativt påvirkede, og Nordre Aker ligger på 63 prosent, altså omtrent på Oslo-snittet. Det er ungdommene på Grünerløkka som har hatt det verst, med 66 prosent. De har hatt det best, med 60 prosent, i bydelene Bjerke og Østensjø.

Nordre Aker-ungdommen har også vært omtrent like ensomme som alle andre, og trives fremdeles godt på skolen, selv om tilfredsheten jevnt har sunket i Oslo gjennom pandemien. Bydelen vår er også fortsatt på idrettstoppen, til tross for reduserte tilbud grunnet korona.

Redde for sentrum

Ungdommen i Nordre Aker skiller seg positivt ut i mange av undersøkelsens poster, og det er få områder hvor bydelen stiller sterkt negativt. Når det kommer til lokalmiljøet, føler 90 prosent at det er trygt å være ute om kvelden, og det er veldig få som er redde for vold på skolen og i hjemmet.

Leder av Ungdomsrådet, Ragna Tunold. Foto: Stella Oter Lindeberg/Arkivfoto


I sentrum derimot, er 59 prosent av Nordre Aker-ungdommen redd for å bli utsatt for vold. Det er mer enn noen andre bydeler. Ungdommen i Stovner er minst nervøse, med 35 prosent. Ungdomsrådet er ikke spesielt overrasket:

– Vi tror dette kan ha en sammenheng med at sentrum ofte assosieres med konflikter og bråk, og at disse stereotypene kan bidra til et distansert forhold til sentrum. Bydel Nordre Aker anses som et roligere strøk der terskelen for utøvelse av vold er høyere. Siden sentrum ofte forbindes med vold, ruspregede miljøer og et høyt konfliktnivå, kan engstelsen for å bli utsatt for vold i sentrum være høyere hos ungdom som er bosatt i andre bydeler.

– Vi mener at en måte å motvirke feilrepresentasjon av sentrum på, er å øke kunnskapen og kompetansen omkring bydelene for å unngå stigmatisering av områder.

Flere fritidsklubber

Nordre Aker-ungdommen er altså på idrettstoppen, både organisert og privat. 57 prosent er med i et idrettslag, og av de som ikke er med, ønsker 22 prosent å delta. 71 prosent, høyest av alle bydelene, er fornøyde med fritidsaktivitet-tilbudene i nærmiljøet. Hele 81 prosent er fornøyde med idrettsanleggene, og de fleste har ikke noe negativt å si om kulturtilbudet.


Likevel er det en post hvor Nordre Aker, og resten av vestkanten, skiller seg ut: Lokaler å treffe andre unge på fritida. Kun 37 prosent er fornøyde, mens i Grorud, for eksempel, ligger tallet på 62 prosent.

Nordre Aker Ungdomsråd er enig i at dette er et problem:

– Ungdomsrådet opplever at behovet for flere møteplasser er stort. Vi har erfart at ungdom i Nordre Aker er misfornøyde med antall møteplasser som tilbys. Når det er sagt, er ungdomsrådet fornøyde med at bydelen er i prosessen av å etablere flere møteplasser, eksempelvis Rachel Grepp.

I tillegg er det kun 7 prosent av ungdommen i bydelen som jevnlig tilbringer tid på fritidsklubber. Tallet var over det dobbelte i 2018, men det kan tenkes at det er en effekt av korona. I bydel Alna, hadde 27 prosent oppsøkt en fritidsklubb den siste måneden. Ungdomsrådet tror at det kan henge sammen med at ungdommen i bydelen driver med organiserte aktiviteter og idrett i stedet, men mener fremdeles at vi har behov for flere klubber og bedre kommunikasjon.


– Et annet argument som ungdomsrådet fremlegger er at behovet for å oppsøke fritidsklubber på de østlige bydelene kan oppleves som større. Dette kan skyldes av sosioøkonomiske forskjeller mellom bydelene. Vi forstår det slik at kostnadskrevende aktiviteter kan være et hinder for barn og ungdom som kommer fra husholdninger med lavere inntekter. En annen forklaring på hvorfor fritidsklubbene blir benyttet mindre kan ha en sammenheng med at det er altfor få som vet om tilbudene i bydelen, og at markedsføringen bør bedres. Det blir derfor viktig å informere ungdom om at fritidsklubbene er et tilbud som gjelder for alle og ikke kun for dem som har særegne utfordringer. Ungdomsrådet ønsker økt kommunikasjon mellom ungdommene og bydelen.

I bydelsutvalgsmøtet i november, ble undersøkelsen og resultatene om fritid behandlet. Bydelsutvalget kom med følgende vedtak:

«Bydelsutvalget ber bydelsadministrasjonen legge til rette for et lavterskeltilbud for ungdom der de møtes.»

Det er ungdomsrådet glade for.

– Vi er fornøyde med at bydelsutvalget har vedtatt et lavterskeltilbud for ungdom da vi ser et økende behov for dette i bydelen. Vi mener at det er bra at bydelen tar ungdommenes stemme på alvor.

Rus

Det er ingen nyhet at ungdommene på vestkanten drikker mest alkohol, og det gjelder også Nordre Aker. Likevel blir ligger bydelen bak Vestre Aker, som ligger øverst, Frogner og Ullern. I Grorud, har 16 prosent vært beruset det siste året, mot 40 prosent i Nordre Aker. I 2018 var tallet 37 prosent.

Ifølge ungdomsrådet, er ikke årsaken helt tydelig:

– Ungdomsrådet mener at dette er et komplisert bilde å avklare, men at konsumet av alkohol kan ha en sammenheng med den kulturen vi lever i. Kultur kan oppfattes på denne måten at ungdom drikker fordi foreldrene drikker. Det betyr at ungdom viderefører foreldrenes drikkekultur. I noen ungdomskulturer er det også sosialt akseptert å drikke og ruse seg, og derfor kan bruk av rusmidler (alkohol) bli en del av ungdommenes atferdsmønster.

De mener at flere møteplasser, som forhåpentligvis er på vei, kan bidra til å redusere problemet.

– Ungdomsrådet mener at et forebyggende tiltak vil være å etablere flere møteplasser med rusfrie arrangementer. I tillegg, kan informasjonsflyten om konsekvensene av alkoholbruk være bedre. Vi føler det finnes en misoppfatning om at ungdom i de østlige bydelene ruser seg mest, når realiteten er at det er unge på vestkanten som gjør dette.

Både røyking og snusing er på vei ned her i byen, men i Nordre Aker har det vært en liten økning siden 2018. I år er det 3 prosent som røyker daglig, og 8 prosent som snuser. I 2018, var det kun 1 prosent røykere og 7 prosent snusere. Likevel er vi ikke toppsnuserne – det er St. Hanshaugen og Frogner, med 11 og 12 prosent.

Her kan du se hele undersøkelsen.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...