Nordre Aker Budstikke

Dette er status på blokkplanene

Dette er en illustrasjon på hvordan det er tenkt at de nye boligene i regi av Boligbygg kan plasseres - her i tre blokker, de brune bygningene i midten i bildet. Maridalsvannet i bakkant. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE/ LINK ARKITEKTUR AS

Boligbygg jobber videre med blokkplaner på Brekke, blant annet har det blitt avholdt dialogmøter med Plan- og bygningsetaten.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 23.01.2019 kl 18:42

BREKKE: Nordre Aker Budstikke har flere ganger omtalt Boligbygg Oslo KFs planer om blokker og omsorgsboliger på tomta ved Brekke, tomta som grenser ned mot Marka, turveien og ikke langt unna Maridalsvannet, sistnevnte er drikkevannet til Oslo.

Det er Eiendoms- og byfornyelsesetaten som i dag eier eiendommen, men Boligbygg er tiltakshaver. Det lå tidligere et krav om barnehage på tomta, men det går frem at dette er fraviket i brev fra Byrådsavdelingen for oppvekst og kunnskap, 14.02.2017. Eiendommen er ikke bebygget i dag.

Nei fra bydelen

Da saken var oppe til behandling hos lokalpolitikerene i Nordre Aker i mai 2018, i miljø-, plan- og samferdselskomitéen, ble det stor ståhei. For ut av veska, foran politikere og mange beboere som hadde møtt opp, dro Boligbyggs representant opp reviderte planer for utbyggingen, planer ingen hadde sett i forkant av møtet. For det det opprinnelige forslaget - med 60 leiligheter - var det som lå til grunn i sakspapirene til nevnte møte.

– Ja det Boligbygg presenterte på møtet i går, de omarbeidede planene, var noe annet enn det som sto i våre sakspapirer. Det har jeg ikke opplevd tidligere. Antall leiligheter er redusert med 15 leiligheter, og antall kvadratmeter er rundt halvert. Komiteen var enstemmig imot bygging inntil markagrensa og anbefaler at bydelsutvalget lander på det samme, sa blant annet Ingeborg Briseid Kraft (V) fra komiteen.

Et komitémøte som da endte med enstemmig vedtak om å si nei til boliger på Brekke-tomta.


Men Boligbygg har ikke gitt opp planene om leiligheter - i september omtalte Nordre Aker Budstikke saken, og at Boligbygg nå hadde levert skissert nytt forslag til Plan- og bygningsetaten.

«Vedlagt oversendes skisse til illustrasjonsplan/utomhusplan for Brekkeveien med referanseprosjekt/illustrasjonsbilder som grunnlag for kommende dialogmøte. Tomten inkl. atkomstvei er på ca. 4,6 dekar inkl. atkomstvei. Foreløpig illustrasjonen viser ca. 4300 m2 BRA med ca. 45 leiligheter i 4-5 etasjer» - altså et redusert forslag fra tidligere 60 leiligheter.

Dialogmøter og status

Vi spurte Plan- og bygningsetaten om hva status nå er, blant annet har det blitt avholdt dialogmøter i sakens anledning:

– Referat fra dialogmøte 1 ble publisert i saksinnsyn den 14. desember 2018. Dialogmøte 2 ble avholdt etter planen den 17. desember. Referatet fra det møtet skal ut på høring til møtedeltakerne, i følge Atle Jan Larsen, senior kommunikasjonsrådgiver i Plan- og bygningsetaten, da Nordre Aker Budstikke var i kontakt med ham 22. januar .

– Videre fremdrift er at vi, i samråd med forslagsstiller, har avtalt et dialogmøte 3 i midten av februar. Forslagsstiller planlegger å holde et informasjons- og veiledningsmøte for naboer og interessenter i forbindelse med offentlig ettersyn. Sannsynligvis over sommeren 2019, i følge Larsen.


Som forteller at det er helt vanlig med to-tre dialogmøter i en slik sak:

– Deltagere er fagkyndig - arkitekt - som noen ganger har med seg forslagstiller. Vi stiller og så kan det være at andre kommunale etater stiller, eksempelvis Bymiljøetaten. Byrådsrepresentanter fra byrådsavdelingen er ikke med i dialogmøtene, svarer Larsen på spørsmål – og at årsaken til at referatet fra 14. desember 2018 i skrivende stund ligger som dokument nummer 73, der dokumenter fra september 2018 ligger, er tilfeldig.

Referatet

Det er et omfattende referat fra nevnte dialogmøte 1, fra 14. desember, hvor mange av innspillene til planene og svar fra forslagsstiller er listet opp.

Blant annet er boligsameier i området ved Boligbyggs planer, referert hva gjelder meninger om planene:

«Innspillet fra boligsameiene forholder seg primært til planforslaget som ble varslet ved oppstart. Midt i varslingsperioden presenterte Boligbygg et endret planforslag for bydelen som naboene ikke har fått se. Prosessen har til nå vært uryddig/uklar, som gjør det vanskelig for naboene å uttale seg. Forslagsstiller trekker utsikten til Marka frem som en viktig kvalitet for den planlagte bebyggelsen, men tar ikke hensyn til eksisterende beboeres kontakt med/utsikt til Marka.»


Det vises også til planene for utbygging langs Frysjaveien og i Brekkeveien:

«Prosjektet bryter med satsninger i kommuneplanen ved å:
– Bygge ned eksisterende vegetasjon og grøntområder, som også vil kunne påvirke overvannshåndteringen og hensynssone H110. – Forringe Maridalen landskapsvernområde, og det biologiske mangfoldet (…) Utbyggingen kan medføre endringer i overvannssituasjonen og for erosjon. Engelsrudbekken ligger ca. 60 meter fra planområdet, og renner ned til Maridalsvannet. Avrenning fra prosjektet både over og under bakken kan derfor gå rett ut i Maridalsvannet (…) Innenfor hensynssonen for drikkevannskilde (H110) er det ikke tillatt tiltak som medfører fare for forurensning av drikkevannskilde. Planforslaget medfører forurensningsfare både under og etter bygging, og bør derfor avvises (…) Sameiet går sterkt imot planforslaget, og forslår at området heller reguleres til aktivitetspark.»

I tillegg listes opp at sameiene mener at behovene til barn og unge i dagens bomiljø ikke er ivaretatt i saken, og at planene vil innskrenke det som i dag brukes som lekearealer.

Forslagsstiller

Bolibygg (BBY) - forslagsstillers – svar på ovennevnte er følgende i referatet:

«Ved varsling om oppstart av planarbeid er det bedt om kommentarer/innspill til det varslete planområdet, det foreløpig prosjekt illustrerer mulig utnyttelse. Forslaget er behandlet i Plan- og bygningsetaten, og kan sees i etatens nettsider, - som det er henvist i varslings-/kunngjøringsdokumentasjon. Selv om BBY har antydet i møtet at utnyttelse vil tas ned, samt at sokkel fjernes, er dette ikke et tidspunkt å komme med kommentarer til et videreutviklet forslag, ettersom forslaget ikke er behandlet av planmyndigheter, eller lagt fram til andre kommunale etater.»


Videre står det at forslaget vil bli bearbeidet gjennom dialogfasen fram til utleggelse til offentlig ettersyn.

«Ved offentlig ettersyn vil det bearbeidet forslag finnes i PBEs sider for en formell gjennomgang for alle interesserte. I møtet i Miljø-, plan og samferdselskomitéen i Nordre Aker bydel den 28. 05.2018, var hensikten med å vise et prosjekt med redusert utnyttelse og høyder, uten sokkel, at det er påstartet justeringer, - selv om disse ikke er klare for uttalelser enda. BBY hadde et ønske å vise fram, at man hadde allerede nå tatt signalene gitt fra planmyndigheter, og er i gang med bearbeiding av forslaget - i samarbeid med de aktuelle kommunale etater – fram til utleggelse til offentlig ettersyn.»

HER KAN DU LESE HELE REFERATET FRA DIALOGMØTE 1

Det er også sendt inn materiale til neste dialogmøte - her kan du se mer fra planene.

HER KAN DU FØLGE SAKEN VIDERE I PLAN- OG BYGNINGSETATENS SAKSINNSYN

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...