Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

- Dette er verdens største dugnad

19. oktober kommer bøssebærerne fra TV-aksjonen

H.K.H. Kronprins Haakon er TV-aksjonens høye beskytter. Foto: Foto: Janina Lauritsen

Årets TV-aksjon går til Kirkens Nødhjelp og skal skaffe varig tilgang til rent vann for over en million mennesker. -- Dette er verdens største dugnad hvor vi får lov til å forandre verden, sier årets programleder, Haddy N'jie.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.10.2014 kl 09:43

OSLO/POPSENTERET: 19. oktober skal 100.000 bøssebærere ut og samle inn penger til vannprosjekter i åtte land: Haiti, Afghanistan, Pakistan, Somalia, Sør-Sudan, Etiopia og Tanzania. Tirsdag 07. oktober ble årets TV-aksjon åpnet på Popsenteret på Grünerløkka. 

 

 

- Vi er heldige. Kirkens Nødhjelp er de eneste som har hatt denne aksjonen fire ganger. Vi jobber for å forandre verden, intet mindre. Hver eneste dag bruker kvinner og barn 200 millioner arbeidstimer på å hente vann. Det er det samme som å bygge 28 Empire State-bygninger, sa generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Anne Marie Helland, under åpningen.  

LES OGSÅ: Barnekoret gikk fra dør til dør 

 

Ikke bare en TV-aksjon

 

Haddy N'jie skal være programleder sammen med Jan Petter Saltvedt, og under åpningen fortalte hun om om sitt feltbesøk i Afghanistan. 

 

- Det er en vanlig misforståelse at dette bare er en TV-aksjon. Dette er også verdens største dugnad hvor vi får lov til å forandre verden. 

I Afghanistan traff N'jie en jente som bar 20 kg vann på ryggen hver eneste dag. N'jie sa til jenta at hun måtte være veldig sterk siden hun klarte det. Da svarte hun: «Det er like tungt for meg som for deg. Forskjellen er at jeg ikke har noe valg.» 

LES OGSÅ: Flere tusen i markering for dyrepoliti 

 

Tradisjon i kongefamilien 

Dronning Sonja var med i aksjonskomiteen for den første TV-aksjonen i 1974, og var senest i 2010 beskytter for aksjonen. Siden første gang dronningen var med, har det vært tradisjon for kongefamilien å bidra på en eller annen måte, fortalte H.K.H. Kronprins Haakon, som i år er høy beskytter av aksjonen, under åpningen. 

 

- For oss i Norge er det vanskelig å sette seg inn i hvordan en hverdag uten tilgang til rent vann er. Det å gi vann til en million mennesker er en sterk motivasjon, fortsatte kronprinsen. 

 

Hva betyr det for kronprinsen å være høy beskytter av TV-aksjonen?

- Det er veldig fint, dette er jo verdens største dugnad. Og vann, årets tema, er veldig viktig. Det er viktig med både rent og nok vann. Det er et likestillingsaspekt, og det at mennesker får rent vann skaper også mange viktige ringvirkninger, sier kronprinsen til dittOslo.

LES OGSÅ: Takk helt fra Tanzania!

 

Feirer 40 år 

 

TV-aksjonen feirer 40-årsjubileum i år, og de kan skryte på seg å ha samlet inn totalt syv milliarder kroner siden de startet.

 

- TV-aksjonen er en av NRKs stolteste dager i året. Det er tre ord som faller meg inn når jeg tenker på aksjonen, og det er fellesskap, kunnskap og engasjement. Vi setter søkelyset på noe som er viktig i samfunnet, og når vi har kunnskap blir vi klokere, og da engasjerer vi oss mer, sa kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. 

 

Aksel Hennie har regissert årets kampanjefilm, hvor vi møter tolv år gamle Agnes fra Tanzania. Hun går fem timer hver eneste dag for å hente vann. 

 

- Klokken seks om morgenen går hun hjemmefra for å finne vann. Vannet hun drikker er så dårlig at hvis vi hadde drukket det, hadde vi havnet på sykehuset. Tusen takk for at Agnes nå får vann. Hun setter veldig stor pris på det, sa Hennie. 

Les også: Slik skal Oslo sentrum utvides til Groruddalen 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...