Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Dette frykter «Sommerskuta»-programlederen i TV-debuten

Karen Marie Berg og Amir Horori leder denne uka «Sommerskuta». Programlederduoen er den første for årets sommersatsning på NRK. Foto: Silje Katrine Robinson / NRK

SOMMERPRATEN: Tirsdag kveld var Karen Marie Berg programleder på TV for første gang.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.07.2021 kl 08:10

I sommer slår Nordre Aker Budstikke av en prat med ulike lokale profiler. I «Sommerpraten» blir du bedre kjent med de lokale profilene og hva de skal i sommer. De kommer også med sine anbefalinger for en litt bedre sommer.

TÅSEN: Første sending for årets sommersatsing på NRK, «Sommerskuta», ble sendt tirsdag kveld. Det blir også Tåsen-bosatte Karen Marie Bergs programlederdebut på TV. Vi snakket med henne før premieren.

– Det skal bli interessant. Jeg er både kjemperedd og kjempeglad på samme tid. Det er et veldig mikset følelsesregister akkurat nå, sier hun til Nordre Aker Budstikke.

Statsraad Lehmkuhl, som er Norges største og eldste skværriggete seilskip, skal seile fra Nordkapp til Arendal. Berg og medprogramleder Amir Horori er først ut og er med til Senja. I løpet av seks uker skal programmet besøke 29 norske havner og Shetland.

Programledermatrosene for Sommerskuta 2021. Fra venstre: Emil Gukild, Selma Ibrahim, Linda Eide, Ronald Pulk, Tamanna Agnihotri, Silje Nordnes, Adelina Ibishi, Tete Lidbom, Karen Marie Berg, Amir Horori, Mari Garås Monsson og Rune Nilson. Foto: Silje Katrine Robinson / NRK


I tillegg til kveldssendinger på NRK1 flere ganger i uka, vil 400 timer TV fra hav og sjø kingkastes direkte.

Redd for sjøsyke

– Jeg er veldig spent og nervøs. Det jeg er mest nervøs for, er om det blir mye sjø og om jeg kommer til å bli kvalm. Jeg tror det blir en opplevelse for livet, jeg er sikker på det. Det er derfor jeg vil være med på det selv om jeg ikke er så god til å sette sjøbein.

– Hvordan forbereder du deg?

– Jeg jobber journalistisk med alt vi skal presentere. Få inn gjester, bli kjent med plassene vi skal til og oppdatere oss.

Karen Marie Berg er en av tolv programledere som ønsker TV-seere velkommen om bord på Norges største seilskip, Statsraad Lehmkuhl. Foto: Privat


Mannskapet ombord teller 30 mennesker.

– Det skal bli interessant å bli kjent med dem.

Denne uken skal hun gjøre ting for første gang.

– Jeg må lære meg å være programleder live. Jeg tror vi må erfare og kjenne etter hva som fungerer. Det blir sikkert skikkelig gøy, men jeg har litt angst før det går i gang.

Snakker om døden

Denne vinteren har NRK-journalisten gjort suksess med podkasten «Sorgens kapittel». Podkasten ble til etter at hun mistet mannen Hans Kristian Amundsen i 2018. Amundsen døde etter at hjertet stanset under en løpetur.


– Hva er det beste med å lage podkast om døden – og det som følger med den?

– Å snakke om det verste som har skjedd i livet og høre andre fortelle om deres opplevelser rundt det. Det gir en næring til både meg som lager det og lytterne. De som har opplevd sorg, har en verdi av å høre på. De kjenner seg igjen i mye av det vi snakker om, svarer Berg.

Andre mener hun gleder seg over det livet vi har.

– Det gir dem en livsglede, tror jeg. En påminnelse om at man ikke skal ta livet for gitt. Jeg skal ikke være en mørketidsfyrste, men livet er her og nå.

– Døden er den mest naturlige tingen i verden, men den er veldig tung. Spesielt når det skjer helt plutselig. Det blir sjokk og en forferdelig tid, men det beste er å snakke om det. Det er virkelig en ære å få lov til å lage. Jeg skjønner at det gjør en forskjell, og det er godt å gjøre.


Karen Marie Berg er programleder i radio på NRK. I 2017 slukket hun FM-senderen i Tryvannstårnet med kollega Olav Viksmo Slettan. Foto: Heiko Junge / NTB

Nord-norsk sommer

I sommer skal hun tilbringe mye tid på hjemstedet hennes, Gratangen i Troms. Målet er å tilbringe tid med familien og «gjøre minst mulig». Barna Jørgen (8) og Agnes (9) er med.

– Jeg gleder meg til å oppleve sommeren i barndomshjemmet mitt. Det er så deilig, sier hun og tenker blant annet på midnattssol.

– Vi skal være der en god stund og egentlig ikke gjøre noe som helst. Bare la humla suse, lese bok, drikke kaffe i to timer på terrassen og prate med familie og venner, smiler Berg.

Feiring av morens 80-årsdag er også på programmet.

– Vi skal samle hele storfamilien og ta en fest. Det er det lenge siden vi har hatt! Jeg kan ikke huske sist vi hadde en så stor familiefest, og det gleder jeg meg veldig til!

Vet hvor hun skal bli gammel

I 2012 flyttet familien til Tåsen.

– Det var ikke tilfeldig. Jeg ble veldig fort forelsket. Jeg elsker å gå tur og gikk mye tur fra St.Hanshaugen, der vi bodde, og oppover. Jeg kjent at her hadde det vært godt å være, erindrer Berg.

Tross rask forelskelse, er det mer tilfeldig at det var Tåsen-boligen som ble hjemmet deres.

– Vi må bare takke tilfeldighetene for at vi havnet akkurat her. For vi kunne havnet et helt annet sted. Det var bare at vi fikk tilslag på budet vårt. Livet vårt ble her, og det er jeg sinnsykt glad for, sier hun.

Savnet i nabolaget

Menneskene, beliggenheten, nærheten til marka og byen gjør området så fint, mener hun.

– Jeg elsker virkelig dette stedet. Det er her jeg skal bli til jeg blir gammel. Jeg vil ikke dra og tenker med gru på hvis jeg må flytte herfra.

– Du savner ingen ting?

– Jo, virkelig, svarer hun kjapt.

– Jeg savner nabolagskafé så sinnsykt mye at jeg nesten lurer på om jeg skal starte det selv. Jeg har alt for mye lån, jobb og er alenemamma.

Berg drømmer om en kafe som gjør at naboene kan møtes og naturlig komme innom.

– Da blir man nærmere hverandre. Man skal aldri undervurdere en nabolagskafé. Det er noe magisk over det.

Om Tåsensenteret nesten er en forlengelse av nabolaget, slår hun seg ikke til ro med det.

– Det er ikke et møtested for noen og inviterer ikke til interaksjon mellom folk, mener Berg.

Tåsen Nærsenter får ikke toppkarakter av Berg. Foto: Christian Fredrik Borg

– Nødvendig

For henne har pandemien roet ned tempoet i livet. Det har vært det beste.

– Vi kan være hjemme og slappe av under middagen, ikke har noe å gjøre i det sekundet middagen er ferdig.

Småbarnsmoren har fått mer tid med barna.

– Vi er en familie som trenger å være mye sammen. Hvis vi ikke er sammen, får vi det ikke så bra, fortsetter Berg.

Og samler trådene:

– Det gjør at vi rett og slett har hatt det bedre. Det har roet ned livene våre, sier hun åpnerhjertig.

Livsnyter

Karen Marie Bergs sommeranbefalinger

Bok:
– I og med at det er ti år etter 22. juli vil jeg si Tonje Brenna sin bok «22. juli og alle dager etter». Det minner oss på alt vi faktisk må huske på for det som skjedde for ti år siden. Det er veldig viktig for alle å få med seg.

Serie:
– Da sier jeg «Pørni» på Viaplay. Det er det beste jeg har sett fra en norsk produksjon på evigheter. Det var helt fanatisk, jeg ble blåst av banen. Jeg fikk alle følelser i en episode. Det passet helt perfekt!

Podkast:
– «Sorgens kapittel» må vi høre på. Den har jeg hørt veldig mye på selv. «Sommar & Vinter i P1» på svensk radio er jeg veldig glad i. «Hvordan har du det mann» med Erik Follestad, jeg elsker å høre menn som snakker om følelser.

Sted i bydelen:
– Benken på toppen av Havnabakken. Jeg er innom hver dag, ser utover byen og tenker «Herregud, jeg elsker deg, Oslo!»

Utservering:
– Damplassen og Lofthus. Sitte ute der og ta seg et glass og gjerne en pizza. Det er helt optimalt. Jeg trenger ikke så mange plasser, jeg har alt i min bydel. Jeg er veldig hjemmekjær.

Favoritt-is om sommeren:
– Yoghurtisen på 7/11.

– Hva er ditt beste sommerminne?

– Et ferskt er å sykle på sommerkvelden og bade med ungene. Spise middag på en restaurant, sykle gjennom sommerkvelden, kjøpe is på kiosken og sakte sykle hjem.

Familien legger gjerne turen innom en lekeplass. Vel hjemme lager de gjerne smoothie på verandaen i det dag blir til kveld.

– Vi bare koser oss fra morgen til kveld, smiler hun.

– Vi gjorde det på lørdag (for en uke siden, journ. anm.), og det var så deilig. Da tenkte jeg «dette er lykke».

Hver dag tilbringer hun tid i toppen av Havnabakken. Foto: Christian Fredrik Borg

Nytt kapittel

I september kommer en ny sesong av podkastserien «Sorgens kapittel».

Selv om temaet kan være tungt, påpeker hun at det også gir mye.

– Grunnen til at du har sorg, er at du har en enorm kjærlighet for et menneske som er gått bort. Podkasten er fylt med kjærlighet, håp og livsglede. Det er tuftet på død. Alle de jeg har med, har en enorm livsglede. Jeg vet ikke om det er en rød tråd for de som har opplevd en krise i livet. De skjønner verdien av livet. Jeg blir ruset på livet etter at jeg har møtt hver og en av de som har vært med i podkasten. Jeg tenker «Fy flate, nå skal i hvert fall jeg leve».

– Føler du at du blir assosiert med podkasten og sorg, men også kjærlighet?

– Det kan godt være. Mest sannsynlig er det en kombinasjon, og det gjør meg ingen ting. Jeg skal ikke skjule at jeg har mistet mannen min. Foreløpig er jeg komfortabel med det. Det å dele sorg gjør at du kommer nærmere et annet menneske. Det kan vi alle huske.

Her kan du lese alle Sommerpratene!

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...