Nordre Aker Budstikke

Dag drar flere ganger i uka til Maridalen for å fotografere naturen og dyrelivet. Foto: Tiril Haga

Dette gir Dag lykkerus og frihet

«Gaupesjefen» fra Tåsen drar ofte inn i Maridalen. Han glemmer nok ikke kamera, og en veldig stor porsjon tålmodighet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 06.04.2021 kl 10:10

MARIDALEN: Som mange andre ble også Dag Selboskar fra Tåsen permittert fra jobben som grafisk designer, da koronapandemien rammet Norge. I stedet for å gå i kjelleren, så Dag sjansen til å gjøre det han alltid har hatt lyst til å gjøre mye mer av: Nemlig å fotografere.

– Jeg har alltid hatt lyst til å fotografere, men aldri hatt særlig tid. Én ting er å ta en kveld, men nå har jeg hatt muligheten til å dra også andre steder som til Vestlandet og Dovre for å fotografere. Det har vært veldig fint, sier Dag.

Nordre Aker Budstikke møter Dag ved Hammeren i Maridalen. Der er det mye å ta bilder av.

– I Maridalen er det et veldig bra mangfold av fugle- og dyreliv. Og når du ikke vet om det eller ikke er interessert, så ser man det kanskje ikke.

Dag er oppvokst på Tåsen, og bor der fortsatt med familien. Han er også musiker og har gjort flere enn 3000 spillejobber, blant annet med Da Vinci, Trine Rein, Monsterpop og Stuntbandet - Dag er pianist og spiller keyboard.


– Etter hvert som jeg ble eldre og fikk tinitus, så tenkte jeg at dette kan jeg ikke fortsette med på heltid. Så da tok jeg fire års utdannelse innen grafisk web og 3D.

– Det viktigste er at bildet er inne i hodet ditt. Bare fordi man har kjøpt seg et nytt kamera, betyr ikke det at man får bra bilder. Foto: Tiril Haga

– Lykkerus og frihet

Dag har alltid hatt interesse for fotografi, og særlig av natur og dyr.

– Det å være i naturen og få fotografere gir meg alt. Det er lykkerus, frihet og samtidig en fantastisk naturopplevelse. Én ting er å gå i naturen å bare nyte det man ser, men det er noe helt annet når man har med seg et kamera. Med et kamera blir man obs på alt som skjer i naturen rundt seg.

Dag forteller at det er rovfugler, sjeldne småfugler og større rovdyr som han liker best å ta bilder av. I Maridalen, hvor han er flere ganger i uken for å fotografere, sitter han ofte og ser etter hønsehauk, musvåk eller fiskeørn.


– Fiskeørnen kommer to ganger om dagen for å hente fisk i Maridalsvannet. For å få et bra bilde da må man vite når den lander og hva den gjør. Du kan ikke komme til dyrene, de må komme til deg. Også må man være tålmodig og vente. Plutselig får man et blinkskudd.

Bever fra Nordmarka. Foto: Dag Selboskar

Dag mener han er «altetende» for hva han ser, men at han er på jakt etter det han ikke har sett så mye av. Han nevner også at for å få de beste bildene er det mye tilfeldigheter.

– En venn av meg opplevde to bevere som sloss her i Maridalen, to minutter etter at jeg hadde dratt. En annen gang satt jeg og ventet på en fiskeørn, og måtte bytte batteri. Akkurat da jeg byttet, kom ørnen flyvende med en stor ørret i nebbet rett over hodet mitt. Så da rakk jeg ikke å ta bilde, det er sånt som skjer. Men opplevelsen var like fin.

Gaupe i Nordmarka

Dags artistnavn er «Gaupesjefen». Det fikk han etter at han og broen kjøpte seg en bolig på en bakketopp på Tåsen, som de spøkte med at var på en gaupegrav.


– Har du sett noen gauper i området da?

– Nei, men jeg har sett ferske gaupespor og rådyrkadavre ved Movatn og Sinober. Så det er gaupe her, men å finne den er helt umulig. De hører utrolig bra, har fantastisk luktesans og beveger seg bare om natta. Man kan selvfølgelig være veldig heldig hvis man legger seg i marka med et kamuflasjetelt, mener Dag, som tidligere har fått bilde av gaupe, men da i Bjørneparken i Flå.

– Et bilde av en gaupe er flott uansett hvor man har tatt det, bare man er ærlig med hvor man har tatt det.

Foto: Dag Selboskar

Det viktigste redskapet

Frem til for et halvannet år siden har Dag brukt kamera av merket Canon. Nå bruker han et kamera fra Fuji.


– Både Canon og Nikon er bra kameraer, men de er litt tungvinte å stille inn. Med Fuji så er det mye lettere, og litt mer lekent, mener han.

Men han synes ikke man trenger å blakke seg helt for å få et bra bilde.

– Det kommer an på hva en trenger. Men det som er viktig, er at bildet er inne i hodet ditt. Bare fordi man kjøper seg et nytt kamera så betyr ikke det at du får bra bilder. Og så er litt av hemmeligheten å bruke kameraet manuelt. Du bestemmer over bildet, ikke kameraet.

Kunnskapen Dag ellers har innen foto og dyr har han fått fra nettet, eller fra folk han har truffet og som driver med det samme.

– Man må ha litt kontakter. Det handler også om at en har interessen for det visuelle og er glad i natur, også får man mer kunnskap ved erfaring. Man treffer folk med mer peiling enn seg selv, og blir kjent. Jeg har fått gode venner som driver med det samme, og som jeg har lært masse av. Youtube har jeg også brukt.

– Hvordan får man et veldig bra bilde?

– For å få et bra bilde så trenger du øynene dine som ser det bra bildet. Øyne er det viktigste redskapet. Det er også lurt å ha riktig innstilling på kamerat, blender og lukketid. Også må man ha tålmodighet. Det kan ta tid, og jeg har selv sittet i et fugletårn i syv timer, både med og uten belønning.

– Drømmen

– Å selge foto i storformat er drømmen. Jeg jobber med uttrykket mitt, men har ikke kommet ordentlig i gang ennå. Jeg er ikke så flink til å selge, jeg er jo kunstner. Men jeg jobber med det og, sier Dag.

Han forteller at han har solgt en del bilder som er trykket på tre, i tillegg til noen på aluminium. Det er mest forespørsel etter naturlandskapsbildene han har tatt, og mindre på småfuglbildene.

– Jeg synes personlig at natur og dyrefoto er best på litt teksturert fotopapir. Da får du den matte teksturerte «finishen» i bildet. Svart/hvitt-bilder liker jeg også, og det er kanskje det folk med moderne hjem synes er mest lekkert å ha på veggen.

Men Dag har også andre ting å gjøre om dagen. Akkurat nå har han en deltidsstilling som fotograf og grafisk designer i et teknologifirma, i tillegg til at han fortsatt driver med musikk. Til sommeren skal han gi ut et soloalbum som han akkurat har blitt ferdig med.

– Selv om situasjonen vi er i nå er kjip, så er det viktig å gjøre det beste ut av det. Jeg tror at hvis man har anledning og kjøper seg et kamera, så kan det være med på å forbedre helsa di. Fordi da kommer du deg i hvert fall ut, og får rørt litt på deg.

Foto: Dag Selboskar

– Favorittbilde?

– Jeg har et par bilder av ørn fra Vestlandet som jeg er veldig glad i. Men det perfekte bildet, er det blitt tatt noen gang?

Svalbard øverst på lista

– Hvis det er ett sted jeg vil reise for å ta bilder, så er det til Svalbard. Det er på grunn av lyset der, som er spesielt magisk i maimåneden. I tillegg til dyrelivet der med blant annet isbjørn. Så er det også noen gamle byer der som er nedlagte, og som hadde vært kule å fotografere.

Dag forteller at han er vokst opp med de gamle eventyrene til Asbjørnsen og Mo, og tegningene av Kittelsen, og er stor fan av den norske faunaen.

– Jeg er så veldig glad i det lille uberørte Norge og den norske naturen. Det er det som gir meg et kick. Det er jo ikke folk her, og dyrene er ikke vant til mennesker, sier Dag, og at det er litt annerledes i Maridalen.

– For eksempel så pleier det å være en del skarv her i Maridalen som ikke er skvetne. Men drar du til Vestlandet så er de borte med én gang.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...