Nordre Aker Budstikke

Advarer mot «megafortetting»:

– Dette gjør Tåsen mørk, tett og farlig

Henning Iversen viste illustrasjoner fra vellet, som han mener harmonerer dårlig med kommuneplanen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Henning Iversen, leder i Berg, Nordberg, Sogn, Tåsen vel, snakket for en fullsatt BU-sal, da han hevdet at de store utbyggingsplanene på Tåsen krasjer fullstendig med intensjonen i kommuneplanen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.11.2018 kl 15:47

NYDALEN/TÅSEN: – Kommuneplanen heter «Smart trygg og grønn». Forslagene som foreligger for Tåsen er ikke det: Her blir det mørkt tett og farlig, sa Iversen, da han tok ordet i åpen halvtime under bydelsutvalgsmøtet (BU) 1. november.

BU-salen i Nydalsveien 21 var fyllt til randen med tilhørere, de fleste kom for én sak som skulle behandles: Tåsenveien 71 - Blåsbortveien 18-31, Innspill til oppstartsmøte. Mange av dem har samlet seg i grupperingen Tåsenaksjonen, som jobber for «å sikre trygge skoleveier, et grønt nærmiljø og et moderne næresenter».

Det var "stinn brakke" under BU-møtet 1. november. De fleste kom for utbyggingssaken på Tåsen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Bygg på opptil fem etasjer

Det er Solon Eiendom som kjøpte opp flere av husene som ligger i grøntområdet rundt Søndre Tåsen gård. Gjennom selskapet Tåsen Boligutvikling AS, som også eier selve gårdsbygget, har selskapet bedt om oppstartsmøte for å få transformere småhusområdet til blokkbebyggelse.

I beskrivelsen av prosjektet viser tiltakshaver blant annet en mulig bebyggelsesstruktur som inkluderer en blanding av bygg, totalt 13, med opptil 5 etasjer.


Søndre Tåsen gård midt i bildet, med den omsøkte bebyggelsen rundt. Lunden til høyre i bildet. De grå byggene til venstre er en illustrasjon av utbyggingsplanene på Tåsen senter. Denne illustrasjonen stemmer imidlertid ikke med tiltakshavers bilder, som du kan se her. Foto: Inby AS/Tåsen Boligutvikling AS

Boligutvikleren mener dette er i tråd med kommuneplanen 2015, som definerer Tåsen som et prioritert stasjonsnært område med følgende strategi: «Ved stasjonsnære områder langs banenettet som er egnet for stedsutvikling med et betydelig antall boliger skal høyere arealutnyttelse vurderes.»

Les mer om planforslaget i denne saken.

Må se på Tåsen under ett

Vel-leder Henning Iversen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Iversen viste imidlertid til at det innenfor et begrenset område nå foreligger tre store byggesaker, som hver for seg ikke utløser krav om konsekvensanalyse. Han mente derfor hele området må sees under ett.

– Det er snakk om nesten 50.000 kvadratmeter på et lite område – med de tre byggesakene. Dette blir en megafortetting, sa Iversen.


Ved siden av planene for Søndre Tåsen gård, har Tåsen Utvikling AS (Norgesgruppen) nettopp lagt frem sine justerte planer for utbygging av Tåsen senter, samt et område på østsiden av T-banelinja, med både kjøpesenter og boliger – og Stolt Utvikling AS planlegger bygging av et leilighetsbygg i Nordbergveien 10.

– Ingen steder i Oslo bygger man ned småhusområder, det er ikke slik man gjør det – bortett fra ett sted, og det er Smestad, sa Iversen, og la til:

– Vi samlet inn 750 underskrifter i 2014 for å bevare det grønne området øst for T-banen. Jeg vil tro vi står her om et par måneder med enda flere underskrifter mot disse planene.

LES OGSÅ: Småhusområdet på Nedre Grefsen, som ble utpekt til utviklingsområde i kommuneplanen 2015, er tatt ut i byrådets forslag til ny og oppdatert kommuneplan

Avviser saken

Da saken ble behandlet i Miljø-, plan- og samferdselskomiteen (MPS) tidligere denne måneden, anbefalte de bydelsutvalget å avvise planforslaget slik det nå foreligger. De sa sågar at de har vanskelig for å realitetsbehandle forslaget.


MPS mente fortetting må skje innenfor Småhusplanens bestemmelser, at gårdsbygget, som er oppført på Byantikvarens gule liste, legger en naturlig begrensning på de tilgrensende arealene, og at bebyggelsen vil være negativ for vekstforholdene i Lunden, som ifølge Sogn kultur- og historielag er en av Nord-Europas best bevarte eikeskoger. Planområdet omfatter dessuten eiendommer som Solon Eiendom/Tåsen Boligutviking ikke har ervervet, og således vil «En uttalelse vedrørende området (…) fremstå som et utilbørlig press på andre eiere i området som vil bli omfattet av en eventuell regulering.»

Bydelsutvalget stilte seg fullt og helt bak MPS' uttalelser.

Bydelsutvalget lyttet til motstanderne mot utbyggingen på Søndre Tåsen gård. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Viste til strengere regulering

I tillegg gikk BU-politikerne enda lenger i å bremse utbyggingsplanene rundt Søndre Tåsen gård.

– Vi ønsker å legge til et nytt punkt om at dette området faktisk er regulert enda strengere enn det småhusplanen tilsider, sa lederen for MPS-komiteen, Terje Olav Moen (Ap), til applaus fra salen.


Reguleringen han viste til er S-1568, vedtatt 23.09.1969, som er eldre enn småhusplanen. Den gjelder, etter det Nordre Aker Budstikke erfarer, Blåsbortveien 24, 26, 28, 30 og 32, og legger begrensninger for byggehøyde på kun 1 etasje. I følge saksinnsynet hos Plan- og bygningsetaten har noe av dagens bebyggelse ikke overholdt denne reguleringen.

MPS-lederen og BU-leder Per H. Christiansen (H) fikk i oppgave å utforme denne delen av vedtaksteksten, og det er derfor foreløpig uklart hvordan ordlyden som omhandler S-1568 i vedtaket vil bli.

Ingeborg Briseid Kraft fremmet på vegne av Venstre tillegg i to av vedtakspunktene (3 og 4), for å forsterke vedtaket ytterligere når det gjelder at Søndre Tåsen gård og Lunden må ses på som en enhet, samt at utbyggingen vil kunne redusere eikenes biologiske verdi. Dette ble enstemmig vedtatt.

Slik ble vedtaket

Etter dette er bydelsutvalgets vedtak som følger:

Bydel Nordre Aker avviser forslaget i sin nåværende form av følgende grunner:

1. Tiltakshaver disponerer ikke alle eiendommer innenfor reguleringsområdet. En uttalelse vedrørende området vil da fremstå som et utilbørlig press på andre eiere i området som vil bli omfattet av en eventuell regulering.

2. Store deler av planområdet omfattes av reguleringsplan S-4220 «Reguleringsplan for småhusområder i Oslos ytre by (Småhusplanen)». Bydelsutvalget ønsker ikke å åpne for omregulering av eiendommer som omfattes av reguleringsplan S-4220. Høyere arealutnyttelse må innordne seg de bestemmelser som gis i eksisterende reguleringsplan.

(NB! Dette punktet vil i etterkant bli endret til å omfatte også reguleringsplan S-1568. Ordlyden vil bli utarbeidet etter møtet, og kan leses når protokollen fra BU er klar. Den blir lagt ut her).

3. Søndre Tåsen gård er uregulert, men hovedbygningen er oppført på Gul liste. Bygningens verneverdi legger en naturlig begrensning på de tilgrensende arealene ettersom et slikt hus krever lys og luft rundt seg. Søndre Tåsen gård og Lunden er en enhet som samlet må bevares.

4. Den tilgrensende skogen er et av de best bevarte eksemplene på tradisjonen med anleggelse av lunder i nærheten av hage og hus som var vanlig på 1800-tallet. Lunden er i tillegg en av de nordligste eikeskogene i Norge. Forslaget fortoner seg som en vegg mot skogen og vil kaste skygge over grøntområdet, noe som vil gå negativt utover vekstforholdene for trærne. Eikenes biologiske verdi reduseres dersom de ikke står soleksponert og det bør gjennomføres en konsekvensanalyse av tiltakets virkning på trærne i tråd med naturmangfoldloven § 53.

5. Flere forhold som beskrives i bestillingen til oppstartsmøtet er uklare. Tiltakshaver hevder blant annet at planområdet ligger skjermet fra støy- og luftforurensning selv om området ligger i gul støysone og rød sone for luftforurensning og svevestøv. Byggenes maksimale høyde (22 m) samsvarer dårlig med antall etasjer (5,5 etasjer) over terreng og med vedlagte tegninger.

Et eventuelt nytt forslag må ta vesentlig bedre hensyn til eksisterende reguleringer, tilgrensende grøntområder, verneinteresser og eierforhold. Bydelsutvalget mener også at forslaget må ses i sammenheng med planene for nytt Tåsen senter og utbygging i Nordbergveien 10. Ved omforming av et område av en slik størrelse bør det gjennomføres en konsekvensutredning.

Bydel Nordre Aker ber derfor om at forslaget som skal til behandling i oppstartsmøte avvises i sin nåværende form. Planer for området må ta vesentlig bedre hensyn til eksisterende reguleringer, eierforhold og verneinteresser før det kan realitetsbehandles.

Bydelsutvalget er høringsinnstans, og uttalelsen sendes videre til Plan- og bygningsetaten. Et oppstartsmøte, slik Tåsen Boligutvikling/Solon Eiendom nå har bedt om, er et første møte mellom en utbygger, som ønsker å bygge eller omregulere et område, og kommunen.

Nordre Aker Budstikke har kontaktet Solon Eiendom og spurt hvordan de forholder seg til den lokale motstanden mot planene. Her kan du lese hele tilsvaret fra Solon Eiendom.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...