ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Budsjett 2018:

– Dette har vi kjempet for i mange år

Rehabiliteres: Torshov kirke bevilges 55 millioner til total rehabilitering. Foto: Chell Hill

Kirkelig fellesråd i Oslo er fornøyde med å endelig bli hørt, og får millioner til å rehabilitere Torshov kirke.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 28.09.2017 kl 15:17

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

TORSHOV: Byrådet foreslår i sitt budsjettforslag for 2018 å bevilge totalt 55 millioner til rehabilitering av Torshov kirke.

I tillegg får de 14 millioner i mva-kompensasjon fra staten, fordi de er byggherre.

Det er Kirkelig fellesråd i Oslo (KfiO) som har ansvar for bygging, drift og vedlikehold av totalt 64 kirker og kapell. Videre sørger Fellesrådet for at kirkebyggene unngår forfall og at det er trygge forhold for brukerne av byggene.

– KfiO viser til et stort vedlikeholdsetterslep i kirkene. Prioritering og valg av rehabiliteringsprosjekter foretas av Kirkelig fellesråd etter føringer gitt i bystyrets vedtak om budsjettramme for kirkeinvesteringer, ifølge byrådet budsjettforslag.

Torshov kirke trekkes frem av KfiO som den kirken med størst behov for rehabilitering. Utvendig må både tak og fasade rehabiliteres, og innvendig må oljefyr og ventilasjonsanlegg skiftes ut. Kirken skal også få universell utforming og et nytt orgel.

ANNONSE

–Torshov kirke er i veldig dårlig stand og har stått øverst på prioriteringslista. Det er en kirke som er i mye bruk og som sårt trenger oppussing. Kirka er en viktig møteplass i nærmiljøet, det er mer enn et religiøst rom, det er også et hjem for frivillige organisasjoner og kulturaktiviteter. Derfor er jeg veldig glad for at vi har funnet penger til å rehabilitere Torhov i 2018 og 2019, sier Rina Mariann Hansen, kulturbyråd.

Utvendig først

Kirkelig fellesråd bevilges først 30 millioner til utvendig rehabilitering i 2018, og 25 millioner til innvendig rehabilitering i 2019, til sammen 55 millioner.

Som byggherre får fellesrådet mva-kompensasjon, slik at den foreslåtte bevilgningen er på totalt 68,8 milioner. 37,5 million i 2018 og totalt 31,3 millioner i 2019, ifølge budsjettet.

– Kirkebyggene er viktig for manges trosutøvelse og er samtidig en sentral del av vår kulturarv. Oslo er en livssynsåpen by, og kirkene er åpne for alle. Kirkene er for mange et naturlig samlingspunkt i lokalmiljøet, og brukes også til kulturarrangementer og andre
aktiviteter, står det i byrådets budsjettforslag.

Jubler av glede

– Vi er veldig glad og fornøyde med å få denne bevilgningen. Det er jo kjent at det er enorme etterslep på kirker i Oslo, og at rehabilitering av disse ikke har vært prioritert de siste årene. Så etter å ha kjempet, både vi og menigheten lokalt, er det veldig morsomt å bli hørt, sier Finn Folke Thorp, kommunikasjonsrådgiver i KfiO.

ANNONSE

Han forteller at kirken lenge har hatt stillas rundt seg, og at folk som har gått forbi har trodd rehabiliteringen allerede har begynt, men at de har tatt feil:

– Stillaset rundt kirken har blitt satt opp som et rent sikkerhetstiltak. Kirkens fasade har vært så falleferdig at mursteiner rett og slett faller ut av veggen, forteller Thorp.

Planleggingen og gjennomføringen vil ta tid, og Thorp vil ikke spekulere i hvor lang tid det vil ta til rehabiliteringen er ferdig.

– Ser vi på den forrige kirken som ble totalrehabilitert, Paulus kirke, tok det noen år før den stod ferdig, avslutter Thorp.

Mer om budsjettfremleggelsen her!

ANNONSE

LES OGSÅ:

Budsjett 2018: Slik vil han bruke 71 milliarder kroner

– Bare till at det ikke går an å si nei!

Andrine (19) ofrer utdannelse og jobb

ANNONSE

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE