Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Dette må du gjøre hvis du lot deg lure til å trykke

Facebook kan hjelpe deg hvis du frykter at noen har stjålet passordet ditt.

Søndag kveld fikk mange i Nordre Aker en melding på Facebook med det som så ut som en video. Deretter ble man bedt om å registrere seg for å få et gavekort. Bak lureriet står noen som prøver å få kontroll over Facebook-kontoen din.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 15.03.2017 kl 15:00

NORDRE AKER: Tilfellet er nemlig en form for «phishing, på norsk også kalt nettfiske eller phiske, en betegnelse på digital snoking eller «fisking» etter sensitiv informasjon, som passord eller kredittkortnummer.

HER ER SAKEN: Ikke åpne messenger med video

Datahjelperne.no forteller deg hva du må gjøre hvis du har åpnet meldingen.

Lenken som ble spredd via messenger på Facebook, så ut som en video med ditt profilbilde på, og kom i en melding fra noen du har på kontaktlisten din.

– Phishing

Som ellers i livet er det også på Facebook en fordel å utvise kritisk sans. Ikke åpne vedlegget dersom du får eller har fått det! Lenken er en form for spam, der noen i verste fall kan få kontroll over kontoinformasjonen din.

Kom du i skade for å trykke på lenken i messenger, kan du her lese hva du bør gjøre:

– Det som er standard er at du alltid blir sendt igjennom mange sider før du kommer til selve svindelen - eller spam, forteller Jørund Heimholt i datahjelperne.no.

De som fulgte linken opplevde å komme til en side som utga seg for å være et gavekort fra Expert. Her ble du bedt om å fylle inn informasjon om deg selv, før du deretter ble sendt til en side med påloggingsfelter til Facebook.

Begge sidene er bare lureri.

– Dette er ikke noe virus. De som sprer dette har fått kontoen overtatt. Spammerne tar så og sender dette videre til alle vennenen dine. Her må de som er rammet slette enheter koblet til kontoen og bytte passord, forteller Heimholt.

LES OGSÅ: Her lærer de unge bort dataferdigheter til de "evigunge"

Få kontroll over kontoen

– Har du registert deg på den falske siden, må du gå til www.facebook.com/hacked for å få kontoen tilbake. Du må være kritisk på alt som er på Facebook i dag. Denne spammen er et godt eksempel på det, sier Heimholt.

Les mer om hvordan du kan være sikker på at du har gjort det riktig, hvis du først har klikket på meldingen og blitt utsatt for phishing, hos datahjelperne.no.

LES OGSÅ: En som neppe hadde latt seg lure: Telenor skulle hyre inn en ekspert, og valget falt på Einar (12)!

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...