Nordre Aker Budstikke

Bli vintersyklist?:

Dette må du vite, og her kan du få hjelp

Arbeidsleder Øyvind Wæraas (nr. to f.v.) med sSykkelreparatør Marius Holstvold og Frank Alexander Solbakken. Syklist Karl Wik sykler om høsten, men har ennå ikke blitt vintersyklist, forteller han. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Terskelen for å bli en vintersyklist er ikke så høy som du kanskje tror, bedyrer Bydel Nordre Akers sykkelteam, som tilbyr gratis verkstedhjelp – og noen gode råd på veien.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

NORDRE AKER: Oslo kommune har som mål å øke sykkelandelen målt i daglige reiser til 25 prosent innen 2025. I en pressemelding tidligere i høst skriver Statens vegvesen at sykkeltrafikken i Oslo økte med 41,6 prosent i september. Den tilsvarende økningen i august var 26 prosent. Koronatiltak og oppfordringer om ikke å reise kollektivt for å redusere smitterisikoen trekkes frem som en viktig faktor til økningen.

Også den store økningen i antallet med elsykkel vil gi en sykkelboost på veiene i vinter, hevder en undersøkelse utført av Norsk Elbilforening. 44 prosent av de spurte i undersøkelsen sier de bruker elsykkelen hele året, skriver NTB.

Gratis sykkelverksted på Tåsen

Men terskelen for å sette seg på sykkelen når temperaturen synker, og det kan være snø, slaps og is på veiene, oppleves nok høy for mange. Det vil Bydel Nordre Aker gjøre noe med.

I september åpnet Bydel Nordre Aker et gratis sykkelverksted-tilbud i tilknytning til det nye fellesskapshuset Rachel Grepp i Maridalsveien 292. Det ble raskt populært, forteller arbeidsleder Øyvind Wæraas.


Ettersom høsten har kommet, har antallet sykler inn til verkstedet blitt færre, mens de som kommer inn har større ting som må gjøres på deres sykler, forklarer han.

Onsdag morgen denne uka hadde Wæraas og sykkelmekanikerne hans en liten pop up-stand i Nydalen for å synliggjøre tilbudet, og å snakke om vintersykling, i tråd med kommunens målsetning om flere syklende året rundt og slagordet «gjør det for Oslo – et tråkk av gangen».

Høy terskel

Men terskelen for å ta i bruk sykkelen også når det er minusgrader, is, og snø og slaps oppleves nok høy for mange. Hva skal til for å bli en vintersyklist, spurte vi.

– Det er egentlig todelt, svarer Wæraas.

Det første er sykkeltilrettelegging. Det krever at Oslo kommune gjør sykling mulig – både gjennom sykkelveier og traseer, og at disse er tilgjengelige og trygge å bruke hele året. Oslo kommune har 120 kilometer med prioriterte sykkelveier, sykkelfelt og gang- og sykkelveier som skal brøytes og feies ekstra godt om vinteren. Det brukes 18 millioner kroner årlig på dette, ifølge kommunens 2020-budsjett.


– Det andre er hvordan du kler deg, og vedlikeholder og renholder sykkelen din, sier Wæraas.

Salting på veiene er en påkjenning for sykkelen, og krever hyppigere renhold av sykkelen enn ellers i året. Her inngår både vask av sykkel, og regelmessig smøring av kjedet.

– Man vasker jo bilen oftere om vinteren enn ellers i året, og det samme gjelder for sykkelen, påpeker han.

Han legger til at noen sverger til teflonspray, som kan sprayes på en ren sykkel, slik at skitt fra vei og vær ikke setter seg like godt. Salt og skitt kan forøvrig vaskes av med lunkent vann.

Piggdekk og bekledning.

– Det er viktig med egnede piggdekk for det bruket du skal ha, og da er det viktig at du kjøper riktig utstyr. Skal du sykle på is og i marka, anbefaler vi dekk med 600 pigger. Sykler du bare på asfalt og der det er litt is, holder det med 200-300 pigger.


Piggdekk koster fra 300 kroner og oppover viser et Google-søk, og finnes i sportsbutikker, og steder som Biltema og Clas Ohlson. Også smøremiddel kan man få relativt billig, til 60-70 kroner. Det anbefales også skjermer på sykkelen, slik at man unngår å bli skitten oppover beina og ryggen.

– Nå som det er mørkere er det også viktig at sykkelen har gode lykter og reflekser i riktige vinkler. Også pedaler og andre komponenter finnes i generiske varianter som er relativt rimelige, sier han.

Sykkelhjelm og ekstra bekledning er også viktig. Vindtett tøy og hansker er et must.

– Gjerne et ekstra skjerf for å beskytte mot vind og kulde, sier Wæraas.

Det går an å være syklist, selv når vinteren komme med snø og is, forsikrer bydelens sykkelverksted på Tåsen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Trygt?

– Men er det trygt å sykle når det blir glatt?

– Når man sitter på to hjul er det en større risiko for å falle. Men et godt råd er å senke farten i forhold til hvordan man sykler når det er bart. Om du har dårlig tid og ikke kan det, kan det være en idé å stå opp litt tidligere om morgenen, smiler Wæraas.

Han understreker at det hjelper veldig godt på festet med piggdekk på sykkelen.

– Bruker du dekk med 300 pigger, kjenner du forskjellen kjempegodt. Piggdekk er bra er på tettpakket snø og is. På bar asfalt er det litt som med pigger på bilen, det kjennes litt dårligere ut. Blir det en mild vinter, og det er god brøyting, kan det være at du klarer deg fint med piggfrie vinterdekk på sykkelen, dersom du bare sykler på asfalt.

Trenger du hjelp til å skifte dekk, pedaler, hjelp til smøring av kjedet eller bare tips og råd til vintersykling, er sykkelverkstedet i Rachel Grepp-huset i Maridalsveien 292 åpent to dager i uka, mandager kl. 10-13 og torsdager kl. 15-19.

– Ta med sykkelen og dekk og annet utstyr, så hjelper vi deg, oppfordrer Wæraas. Service og hjelp er gratis.

Sykkelverkstedet holder åpent ut november. Deretter regner bydelen med at de som trenger hjelp til omlegging til vintersykling har fått det. Sykkelverkstedet åpner igjen til våren, med hjelp til avmontering av vinterdekkene, og ellers ordinært verkstedtilbud.

Mange har fått hjelp på bydelens sykkelverksted i Maridalsveien 292. Her fra tidligere i høst. Foto: Tiril Haga

Piggdekkstøtte

I høst lanserte også Oslo kommune en støtteordning for innkjøp av piggdekk til sykkel. Det var så populært at ordningen måtte utvides, etter at 4114 hadde søkt i løpet av én uke.

Nå opplyser imidlertid Oslo kommune at ordningen er avsluttet, etter at det nye taket på 5000 er nådd.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...