Nordre Aker Budstikke

Dette møter elevene:

Har jobbet natt og dag før gjenåpning

Klasserommene har stått tomme i hele landet siden 13. mars. Mandag 27. april åpnes skolene igjen for 1. til 4. trinn. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

– Vi har jobbet natt og dag for å sette oss godt inn i veilederen og lage egne rutiner for alt fra organisering til vaskerutiner og oppsett av uteområder, sier rektor Are Enger, som mandag tar imot 420 1.-4. klassinger på Grefsen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 26.04.2020 kl 14:36

NORDRE AKER: Etter å ha vært stengt i over en måned på grunn av smittefare, åpner skolene igjen for 1. til 4. trinn på mandag. Men det er ikke den samme skolen som de forlot som nå møter dem. Vi har spurt rektorene Ved Grefsen og Berg skoler om hvordan skolehverdagen blir fremover nå, og hva de tror blir de største utfordringene med tanke på situasjonen vi er i med koronaviruset.

– Ta imot ute

Utdanningsetaten i Oslo kommune skriver på sine nettsider at skolene skal prøve å ta imot barna ute. Foreldrene skal ikke bli med inn på skolen eller i garderoben.

I friminuttene skal skolene tilrettelegge for at smittevernrådene følges. Det kan innebære at ulike grupper har friminutt til ulike tidspunkt.

I tillegg til å ha spist frokost før de kommer på skolen må elevene ha med egen matpakke både til lunsj og AKS. Alle servering av felles mat vil utgå.

Grefsen: – Jobbet natt og dag

På Grefsen går det rundt 750 elever fordelt på syv årstrinn. Rundt 420 av elevene går i 1. til 4. klasse og kommer tilbake til skolen på mandag.


– Vi har jobbet natt og dag for å sette oss godt inn i veilederen og lage egne rutiner for alt fra organisering til vaskerutiner og oppsett av uteområder, sier rektor Are Enger.

Grefsen-rektor Are Enger. Foto: Kristin Tufte Haga / Nordre Aker Budstikke

Han forteller at det er mye logistikk som er på plass når elevene møter opp mandag. På Grefsen har de delt klassene i to grupper. Dagen er stort sett delt opp i to økter med et større friminutt mellom, om det ikke er tur eller uteaktiviteter på planen.

– Alle grupper har et eget rom på skolen. Vi tar i bruk alle skolens lokaler. Alle klasser har sitt eget område ute. Vi deler skolegården inn i 20 ulike områder. Det er også ulik oppstartstid for de ulike gruppene for å hindre at det blir så tett. Vi har også ulike friminutt, forklarer rektoren.

Hver gruppe har egne tilholdssteder inne og ute, egne toaletter, inngangspartier, oppmøte- og hentesteder. For å få alt til å gå opp, har de gått systematisk til verks.


– Vi har selvfølgelig også vasket og laget egne team med ansatte som skal vaske. Vi har ansatte som vil gå rundt og spraye håndtak, gelendre og toalettseter. Renholdet er styrket ganske radikalt.

– Kjempespent

– Fredag hadde vi plandag for ansatte som skal tilbake. Da sto vi ute i skolegården, og - på avstand - hadde jeg mikrofon og pratet oss gjennom rutiner, regler og det som er viktig å tenke på.

– Hvordan er stemningen og reaksjonene blant lærerne?

– Jeg er kjempespent, men har tolket det i løpet av hele uka at de aller, aller fleste gleder seg massivt til å komme tilbake. Det er positive og glade ansatte. Man er nesten "relasjonsunderernært", for man blir så glad av å se folk, men så må man holde avstand. Det var litt "elektrisk" stemning blant de voksne i skolegården, så jeg sa "tenk hvordan det blir for barna," sier en engasjert rektor.

– Hva tror du blir de største utfordringene?


– At man til enhver tid skal overholde avstandsregler, vil jeg tro. For noen vil det nok bli rart å være et annet sted enn sitt eget klasserom og at man har et dedikert område ute som er sitt. Foruten det tror jeg systemet vi har laget nå vil fungere veldig godt, svarer Enger.

Bemanningssituasjonen

Skolens elever fra 1. til 4. trinn er delt i 38 grupper.

– Vi bruker selvfølgelig alle lærerne vi har tilgjengelig. Det betyr 38 ansatte: mange lærere, faglærere, noen spesialpedagoger og skoleassistenter. Vi bruker også AKS-ansatte og måtte også ha inn noen vikarer.

Han sier at lærerne fra 5.-7. trinn er i full drift med hjemmeundervisning. I utgangspunktet vil de ikke bruke lærere derfra på de yngre elevene.

– Vi ligger opp mot maks nå. Vi må også opprettholde tilsynsordning for de med foreldre med samfunnskritiske roller og sårbare elever. Vi driver tre-fire paralleller samtidig, understreker Enger.


Det er en krevende periode som er tilbakelagt. Men fortsatt gjenstår mye.

– Foreløpig er bemanningssituasjonen veldig bra. Hvis du kjenner på noe om egen helse, skal du ikke nærme deg jobb. Den dagen gruer jeg meg litt til. Bemanning kan bli en av de største utfordringene.

330 på hjemmeskole

Fortsatt er rundt 330 elever på hjemmeskole. 5.-7. trinn fortsetter hjemmeundervisningen. Sist uke hadde de FAU-møte (foreldrenes arbeidsutvalg) over den digitale plattformen Zoom.

– Ett av punktene var at det skal evalueres. Vi har fått en del tilbakemeldinger underveis. Jeg har hele tiden uttalt og sagt at det er mange ulike hjem og situasjoner også for lærerne.

Digitale hjelpemidler som Teams har blitt viktige, spesielt for de eldste elevene. I småskolen har det blitt sendt ut egne opplegg i form av dags- og ukeplaner. I tillegg har elevene blitt fulgt opp over telefon, forteller rektoren.

– Tilbakemeldingene har til nå stort sett vært veldig bra. Det er alltid et par som vil synes det vil være litt sånn passe.

Hver elev vil sitte med god avstand inne og få to pulter hver. Én til avlastning og én til å sitte på.

Plakater er hengt opp på toaletter og i alle klasserom. Foreldrene vil få kart over hvor elevene skal møtes og hentes.

– Det er mye logistikk. Men jeg mener vi er godt forberedt og gleder oss veldig til å ta imot elevene igjen.

Berg: Nye systemer

Også på Berg skole er renholdet økt, nye rutiner og systemer innført, alt for å ivareta hygieniske forhold.

Oppmøtesteder, delte friminutt i nye områder og smågrupper, trekker Berg-rektor Yngvil Hestenes frem som noe av det som vil være endret.

Yngvil Hestenes, rektor på Berg skole. Foto: Karl Andreas Kjelstrup / Nordre Aker Budstikke

De vil bruke enkelte lærere fra mellomtrinnet og aktivitetsskolen for å få kabalen til å gå opp.

– Får det konsekvenser for elevene som fortsatt har hjemmeundervisning?

– De skal trå til for de klassene også. De faglærerne vi har tatt, er stort sett de som har kroppsøving og kunst og håndverk. Det er opplegg som går an å forenkle ganske mye mot eleven som har hjemmeundervisning. De skal klare å følge opp disse også, og det tror jeg skal gå veldig fint.

Lærerne som har tunge forberedelsesfag med mye vurdering, er ikke flyttet tilbake til skolen.

Kjempekabal

Rektor Hestenes forteller at det vil bli veldig annerledes organisering. Det har vært helt nødvendig å ta i bruk også rommene 5.-7. trinn bruker til vanlig. Alle skolens rom er tatt i bruk.

– Vil dere klare å opprettholde veilederens krav om maks 15 elever per lærer?

– Det er en kjempekabal, men vi har klart det, svarer Hestenes.

– Hva tror du blir de største utfordringene?

– Jeg tror det skal gå kjempefint! Alle er positive, dette skal gå greit, svarer en engasjert rektor.

Som resten av landets elever fra 5. til 7. trinn, må også de eldste Berg-elevene fortsette med hjemmeundervisning på ubestemt tid. Rektoren forteller at hjemmeundervisningen har fungert veldig godt.

– Vi har hatt en spørreundersøkelse blant foreldre om hvordan de opplever situasjonen sett hjemmefra. De har kommet med veldig positive tilbakemeldinger om opplegg og hvordan vi har gjort det, sier Hestenes til Nordre Aker Budstikke.

De har også fått viktige innspill, som de tar med seg videre for elevene som fortsatt har hjemmeundervisning.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...