Dette møter elevene:
Har jobbet natt og dag før gjenåpning
– Vi har jobbet natt og dag for å sette oss godt inn i veilederen og lage egne rutiner for alt fra organisering til vaskerutiner og oppsett av uteområder, sier rektor Are Enger, som mandag tar imot 420 1.-4. klassinger på Grefsen.
Publisert: 26.04.2020 kl 12:50
Sist oppdatert: 26.04.2020 kl 14:36
NORDRE AKER: Etter å ha vært stengt i over en måned på grunn av smittefare, åpner skolene igjen for 1. til 4. trinn på mandag. Men det er ikke den samme skolen som de forlot som nå møter dem. Vi har spurt rektorene Ved Grefsen og Berg skoler om hvordan skolehverdagen blir fremover nå, og hva de tror blir de største utfordringene med tanke på situasjonen vi er i med koronaviruset.
– Ta imot ute
Utdanningsetaten i Oslo kommune skriver på sine nettsider at skolene skal prøve å ta imot barna ute. Foreldrene skal ikke bli med inn på skolen eller i garderoben.
I friminuttene skal skolene tilrettelegge for at smittevernrådene følges. Det kan innebære at ulike grupper har friminutt til ulike tidspunkt.
I tillegg til å ha spist frokost før de kommer på skolen må elevene ha med egen matpakke både til lunsj og AKS. Alle servering av felles mat vil utgå.
Grefsen: – Jobbet natt og dag
På Grefsen går det rundt 750 elever fordelt på syv årstrinn. Rundt 420 av elevene går i 1. til 4. klasse og kommer tilbake til skolen på mandag.
– Vi har jobbet natt og dag for å sette oss godt inn i veilederen og lage egne rutiner for alt fra organisering til vaskerutiner og oppsett av uteområder, sier rektor Are Enger.
Han forteller at det er mye logistikk som er på plass når elevene møter opp mandag. På Grefsen har de delt klassene i to grupper. Dagen er stort sett delt opp i to økter med et større friminutt mellom, om det ikke er tur eller uteaktiviteter på planen.
– Alle grupper har et eget rom på skolen. Vi tar i bruk alle skolens lokaler. Alle klasser har sitt eget område ute. Vi deler skolegården inn i 20 ulike områder. Det er også ulik oppstartstid for de ulike gruppene for å hindre at det blir så tett. Vi har også ulike friminutt, forklarer rektoren.
Hver gruppe har egne tilholdssteder inne og ute, egne toaletter, inngangspartier, oppmøte- og hentesteder. For å få alt til å gå opp, har de gått systematisk til verks.
– Vi har selvfølgelig også vasket og laget egne team med ansatte som skal vaske. Vi har ansatte som vil gå rundt og spraye håndtak, gelendre og toalettseter. Renholdet er styrket ganske radikalt.
– Kjempespent
– Fredag hadde vi plandag for ansatte som skal tilbake. Da sto vi ute i skolegården, og - på avstand - hadde jeg mikrofon og pratet oss gjennom rutiner, regler og det som er viktig å tenke på.
– Hvordan er stemningen og reaksjonene blant lærerne?
– Jeg er kjempespent, men har tolket det i løpet av hele uka at de aller, aller fleste gleder seg massivt til å komme tilbake. Det er positive og glade ansatte. Man er nesten "relasjonsunderernært", for man blir så glad av å se folk, men så må man holde avstand. Det var litt "elektrisk" stemning blant de voksne i skolegården, så jeg sa "tenk hvordan det blir for barna," sier en engasjert rektor.
– Hva tror du blir de største utfordringene?
– At man til enhver tid skal overholde avstandsregler, vil jeg tro. For noen vil det nok bli rart å være et annet sted enn sitt eget klasserom og at man har et dedikert område ute som er sitt. Foruten det tror jeg systemet vi har laget nå vil fungere veldig godt, svarer Enger.
Bemanningssituasjonen
Skolens elever fra 1. til 4. trinn er delt i 38 grupper.
– Vi bruker selvfølgelig alle lærerne vi har tilgjengelig. Det betyr 38 ansatte: mange lærere, faglærere, noen spesialpedagoger og skoleassistenter. Vi bruker også AKS-ansatte og måtte også ha inn noen vikarer.
Han sier at lærerne fra 5.-7. trinn er i full drift med hjemmeundervisning. I utgangspunktet vil de ikke bruke lærere derfra på de yngre elevene.
– Vi ligger opp mot maks nå. Vi må også opprettholde tilsynsordning for de med foreldre med samfunnskritiske roller og sårbare elever. Vi driver tre-fire paralleller samtidig, understreker Enger.
Det er en krevende periode som er tilbakelagt. Men fortsatt gjenstår mye.
– Foreløpig er bemanningssituasjonen veldig bra. Hvis du kjenner på noe om egen helse, skal du ikke nærme deg jobb. Den dagen gruer jeg meg litt til. Bemanning kan bli en av de største utfordringene.
330 på hjemmeskole
Fortsatt er rundt 330 elever på hjemmeskole. 5.-7. trinn fortsetter hjemmeundervisningen. Sist uke hadde de FAU-møte (foreldrenes arbeidsutvalg) over den digitale plattformen Zoom.
– Ett av punktene var at det skal evalueres. Vi har fått en del tilbakemeldinger underveis. Jeg har hele tiden uttalt og sagt at det er mange ulike hjem og situasjoner også for lærerne.
Digitale hjelpemidler som Teams har blitt viktige, spesielt for de eldste elevene. I småskolen har det blitt sendt ut egne opplegg i form av dags- og ukeplaner. I tillegg har elevene blitt fulgt opp over telefon, forteller rektoren.
– Tilbakemeldingene har til nå stort sett vært veldig bra. Det er alltid et par som vil synes det vil være litt sånn passe.
Hver elev vil sitte med god avstand inne og få to pulter hver. Én til avlastning og én til å sitte på.
Plakater er hengt opp på toaletter og i alle klasserom. Foreldrene vil få kart over hvor elevene skal møtes og hentes.
– Det er mye logistikk. Men jeg mener vi er godt forberedt og gleder oss veldig til å ta imot elevene igjen.
Les også:
Berg: Nye systemer
Også på Berg skole er renholdet økt, nye rutiner og systemer innført, alt for å ivareta hygieniske forhold.
Oppmøtesteder, delte friminutt i nye områder og smågrupper, trekker Berg-rektor Yngvil Hestenes frem som noe av det som vil være endret.
De vil bruke enkelte lærere fra mellomtrinnet og aktivitetsskolen for å få kabalen til å gå opp.
– Får det konsekvenser for elevene som fortsatt har hjemmeundervisning?
– De skal trå til for de klassene også. De faglærerne vi har tatt, er stort sett de som har kroppsøving og kunst og håndverk. Det er opplegg som går an å forenkle ganske mye mot eleven som har hjemmeundervisning. De skal klare å følge opp disse også, og det tror jeg skal gå veldig fint.
Lærerne som har tunge forberedelsesfag med mye vurdering, er ikke flyttet tilbake til skolen.
Kjempekabal
Rektor Hestenes forteller at det vil bli veldig annerledes organisering. Det har vært helt nødvendig å ta i bruk også rommene 5.-7. trinn bruker til vanlig. Alle skolens rom er tatt i bruk.
– Vil dere klare å opprettholde veilederens krav om maks 15 elever per lærer?
– Det er en kjempekabal, men vi har klart det, svarer Hestenes.
– Hva tror du blir de største utfordringene?
– Jeg tror det skal gå kjempefint! Alle er positive, dette skal gå greit, svarer en engasjert rektor.
Som resten av landets elever fra 5. til 7. trinn, må også de eldste Berg-elevene fortsette med hjemmeundervisning på ubestemt tid. Rektoren forteller at hjemmeundervisningen har fungert veldig godt.
– Vi har hatt en spørreundersøkelse blant foreldre om hvordan de opplever situasjonen sett hjemmefra. De har kommet med veldig positive tilbakemeldinger om opplegg og hvordan vi har gjort det, sier Hestenes til Nordre Aker Budstikke.
De har også fått viktige innspill, som de tar med seg videre for elevene som fortsatt har hjemmeundervisning.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!