Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Vinnerne av skolevalget:

– Dette er kanonbra og fortjent!

En kanonfornøyd Unge Venstre-politiker fra Ullevål, Per Roppestad Christensen. Foto: Privat

Venstre har gjort et brakvalg blant Nordre Aker-ungdommen, Høyre seirer på Blindern, og SV puster Arbeiderpartiet i nakken – mange av lederne i lokallagene feirer.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

BLINDERN/NYDALEN: Resultatet fra årets skolevalg tikket inn tirsdag kveld, og nå har ungdomspolitikerne latt informasjonen synke inn. Flertallet av Oslo-elevene har stemt for et rødgrønt skifte, mens nesten én av tre har stemt Høyre på Blindern.

Venstre

Per Roppestad Christensen bor på Ullevål og sitter i Unge Venstres sentralstyre. Han er veldig fornøyd. Partiet fikk 28 prosents oppslutning på Nydalen vgs. og 20 prosent på Blindern vgs. På landsbasis fikk Venstre 10,7 prosent og 12,9 prosent i Oslo.

– Dette er det beste Venstre og Unge Venstre har gjort det i et skolevalg noensinne! Det er, på alle mulige måter, en kjempeseier for oss. Vi er ufattelig, ufattelig fornøyde!

Han peker ut de dyktige tillitsvalgte som har jobbet hardt hele valgkampen.


– Dette er kanonbra! Dette er fortjent!

Hos Nydalen tok Venstre en soleklar seier, med nesten åtte prosentpoeng foran andreplassen, som er delt mellom SV og Ap på 20,5 prosent hver.

– Dette viser at ungdommen er sultne etter en grønn og liberal politikk. De er enige med oss om en grønn framtid med frihet for alle. Det er vi kanonfornøyde med! Skolevalget er jo gjerne en pekepinn på hvordan politikken blir fremover, så vi har forhåpentligvis noen gode år i vente.

Per forteller at Unge Venstre ikke har gjort noe annerledes på Nydalen enn i resten av landet, så det er vanskelig å si akkurat hvorfor det ble sånn.

– Men folk har tatt imot budskapet, det er tydelig.


Den unge politikeren er glad, men kanskje ikke overrasket over at de appellerer såpass til ungdommen.

– Vi driver en politikk som ungdommen er opptatt av, særlig om klima, hvor vi er opptatt av å takle hindringene vi står ovenfor, og rusreformen – det å gå fra straff til hjelp. Også har vi en skolepolitikk som skal sette elevene i sentrum.

– Så da kan vi egentlig konkludere med at dere er veldig fornøyde?

– Ja, absolutt! Hæla sto i taket i går.

SV

Maja Elise Winger. Foto: Privat


Det var ikke bare de borgerlige partiene som gjorde det bra i skolevalget – også SV satt igjen med noen gode tall. I Oslo ligger SV kun 17 stemmer bak Arbeiderpartiet, og fikk 19,5 prosent av stemmene, og på landsbasis har de gått opp 2,7 prosentpoeng til 12,7 prosent. På Nydalen ligger de på en delt andreplass med Ap, men hos Blindern overskygges SV av de blå, selv om de har gått opp litt siden 2019.

Maja Elise Winge er leder for Oslo Sosialistisk Ungdom, og er begeistret for resultatene.

– Ja, vi er fornøyde. Dette er det beste skolevalget vi har gjort på 16 år! Alle i SV har stått på som helter for å få til dette resultatet.

Men samtidig som SV har gjort et strålende skolevalg, har Rødt mistet noen viktige prosentpoeng. Maja har en teori.

– Jeg tror vi er veldig klare på klimasaken, og det er veldig viktig for ungdommen, selv om MDG ikke har gjort noe brakvalg. Jeg tror den kombinasjonen av en progressiv klimapolitikk, og at vi tar tak i forskjeller i samfunnet, funker. Vi ser på det som en helhet, og er et mer samlende parti på den måten.


SU er alt i alt veldig fornøyde, og det er ikke bare bare å være (nesten) like store som Ap i hovedstaden.

– Det er en veldig liten margin [17 stemmer] mellom oss og Ap, og det er viktig. Vi tar ungdommens ønsker på alvor.

Høyre

Celine Sommerfeldt Brantzen. Foto: Privat

Det er åpenbart flere som har gjort det bra i år, men på Blindern vgs. er det Høyre som har stukket av med en virkelig stor seier, med 30,3 prosent av stemmene. De har gått opp nesten 6 prosentpoeng fra 2017, og troner på pallen sammen med Venstre og Fremskrittspartiet. På landsbasis har de sunket noe, mens de har gått litt opp i Oslo. Celine Sommerfeldt Bentzen er leder av Unge Høyre Vestre Aker (som også dekker Nordre Aker), og hun er både glad og overrasket.

– Vi har gått opp siden 2017, og jeg synes at det er kjempegøy! Det er ikke lett å drive valgkamp når man har sittet åtte år i regjering, og jeg må ærlig innrømme at jeg var veldig skeptisk nå etter koronaen. Solbergs regjering har måttet ta noen tunge valg som har påvirket de unge. Det at vi har gått opp etter en så tøff tid, viser at de unge stoler på Erna Solberg. Jeg er veldig stolt.

Når det gjelder kjempe-tallene fra Blindern, hadde Celine forventet et godt resultat, men forventingene ble definitivt overgått.

– Alle skolene i Nordre Aker er egentlig gode Høyre-skoler, men det at det har gått såpass opp, det er veldig, veldig gøy. Det viser at vi gjør noe riktig, og at vi klarer å nå frem til ungdommen på en god måte.

Det er vanskelig å si helt hvorfor elevene på Blindern er så glade i Høyre, men Celine peker ut at Unge Høyre-gjengen er veldig flinke på stands.

– Også er det alltid kjempegod stemning når vi driver valgkamp i Nordre Aker. Det er smil, godt humør og gode tilbakemeldinger. Det er veldig kjipt å bare møte sure ansikter, og at folk roper at vi er rasister, homofober eller kvinnehatere. Det skjer ikke her.

Celine og resten av partifellene er glade, og veldig spente på det kommende valget.

Arbeiderpartiet

Dunia Zeinalzadeh. Foto: Privat

Arbeiderpartiet er partiet som har gått mest ned i skolevalget, 9 prosentpoeng ned i Oslo og 4,4 på landsbasis, sammenliknet med 2017, men er fortsatt størst i landet, og (så vidt) også i Oslo. På Nydalen, deler partiet andreplassen med SV, men hos Blindern har de endt opp på en fjerdeplass, under Frp. Dunia Zeinalzadeh er styremedlem i Tåsen Arbeiderpartilag, og er slett ikke skuffet.

– Det er utrolig stort å kunne vinne skolevalget for fjerde gang. Det er ikke noe vi kunne forutsett. AUFere over hele landet har stått på dag og natt, og vi er utrolig stolte av resultatene. Vi setter stor pris på tilliten elevene har gitt oss.

Og Dunia er rask med å gratulere SV med det gode valget, selv om de ligger veldig jevnt i hovedstaden.

– AUF ble størst, selv om det ikke var med stor margin. Vi samarbeider godt med SV, og håper på å gå i regjering med dem. Vi er glade for et solid rødgrønt flertall, også blant elever.

Selv om resultatene er gode, er det noen nederlag lokalt. Partiet har falt kraftig hos Nydalen-elevene, og har mistet førsteplassen sin til Venstre, og på Blindern er de forbigått av Frp. Dunia mener at det henger sammen med korona.

– Som et resultat av koronasituasjonen i Oslo, var det flere ungdomspartier som mente at man måtte avlyse skolevalgkampen. Dessverre ble skolevalgkampen hybrid, og valgtorget ble avlyst. Vi håper at til neste gang, kan vi gjøre et bedre valg når vi har muligheten til å møte folk face to face og ha de gode dialogene.

Men, selv med noen dårlige nyheter, har valget vært godt totalt.

– Vi er utrolig stolte over resultatet. For første gang i historien har et parti vunnet skolevalgkampen fire ganger på rad. Vi tok seieren i går, og i dag er vi tilbake for å stå på og vinne stortingsvalget.

Senterpartiet

Dorthea Enger. Foto: Privat

Senterpartiet er et parti som har fått mye medvind frem til innspurten av valgkampen, men skolevalget brakte ikke med seg noen massive opp- eller nedturer. De har gått opp ett prosentpoeng fra 2017, men holder seg relativt lavt og stabilt hos Oslo-elevene. På Blindern endte de på 0,8 prosent, og 1,6 prosent hos Nydalen. Dorthea Enger er fylkesleder hos Senterungdommen Oslo, og er slett ikke misfornøyd.

– Vi er strålende fornøyde med resultatet. Vi har gjort vårt beste stortingsskolevalg på 28 år. Folk er lei av sentralisering, og ungdommen ønsker en klimapolitikk som fungerer, og en skolepolitikk hvor det er mer tillit til lærere og elever, og en større satsning på psykisk helse.

Dorthea kimser heller ikke av oppgangen de har fått i Oslo.

– Vi har gått opp 0,2 prosentpoeng, og det er en relativt stor økning. Det går fremover, og det er vi veldig fornøyde med. Og vi går opp på nesten samtlige skoler. Her er det ingen grunn til å være misfornøyd.

Dorthea tror og håper at den positive utviklingen vil fortsette inn i stortingsvalget.

Se alle resultatene her!

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...