Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Dette svarer Sivilombudsmannen om nedre Grefsen

Trond Lunde og Benedicte Bull fra aksjonsgruppa Nedre Grefsen. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Sivilombudsmannen ønsker å vite hvordan kommunen selv stiller seg til klagen fra beboerne.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.07.2016 kl 11:51

GREFSEN: I juni sendte aksjonsgruppa for bevaring av nedre Grefsen klage til Sivilombudsmannen, om prosessen rundt vedtaket om å inkludere Nedre Grefsen som utviklingsområde i Kommuneplanen.

LES OGSÅ: Nordre Aker, Vestre Aker og Ullern - her er kvadratmeteren dyrest!

«I følge klagen har saksbehandlingen vært så udemokratisk og mangelfull og i den grad forhindret en åpen demokratisk debatt, at den innebærer en krenkning av borgernes sivile rettigheter. Klagen er nå offentlig tilgjengelig informasjon hos Sivilombudsmannen», skrev aksjonsgrupa på Facebook-siden Stopp ødelegging av Nedre Grefsen, i starten av uka.

Gruppen har nå over 3000 medlemmer.

LES OGSÅ: 20.000 flere biler i døgnet her

– Aldri hørt om lignende

Trond Werner Lunde, vokst opp i nærområdet og fortsatt boende på Grefsen, har underskrevet klagen på vegne av aksjonsgruppen. Sammen med Haavard Nordlie, som var den som studerte kartvedleggene til Kommuneplan 2015 – Oslo mot 2030.

Og således forsto at også deler av nedre Grefsen med mange eiendommer, var en del av kollektivknutepunkt-politikken til politikerne.

En avsløring som sjokkerte og satte kaffen i halsen på mange tusen beboere i Grefsen-området, og muligens utenfor området også.

– Jeg har aldri hørt om noe lignende, noe sted. Et velfungerende lokalsamfunn som skal ofres for den kommende «millionbyen», sa en engasjert Lunde da Nordre Aker Budstikke møtte ham ved trebordet i krysset Lettvintveien og Grefsenveien i forrige måned. Du kan lese hele saken her.

Granskning

Det ble i klagen også bedt om granskning av hele prosessen i forkant av at bystyret vedtok Kommuneplan 2015 – Oslo mot 2030 i fjor høst.

Trond Lunde sier til Nordre Aker Budstikke at Sivilombudsmannen har gitt uttrykk for at forholdet først må tas opp med Oslo kommune. Eventuelt at det kan sendes en anmodning til Fylkesmannen i Oslo og Akershus om å foreta en lovlighetskontroll av kommunens avgjørelse.

Dokumentasjon

– Sivilombudsmannens kontroll med forvaltningen skal være en etterfølgende kontroll, og derfor må Sivilombudsmannen først ha dokumentasjon på hvordan kommunen selv stiller seg til klagen fra beboerne på nedre Grefsen, oppsummerer Lunde.

Han forteller at det videre er antydet at det i utgangspunktet faller utenfor ombudsmannens arbeidsområde å ta stilling til avgjørelser som etter bestemmelse i lov bare kan treffes av kommunestyret/bystyret selv.

LES OGSÅ: Så mye eiendomsskatt betaler vi i Nordre Aker

Særlige grunner

– Det vises til at det etter Plan- og bygningsloven paragraf 11-15 er kommunestyret selv som vedtar kommuneplanen. Bakgrunnen for dette er hensynet til det kommunale selvstyret. Det medfører at behandlingen forut for slikt vedtak normalt heller ikke behandles av ombudsmannen med mindre denne finner særlige grunner til å ta opp saken av eget tiltak sier Lunde, som selv er advokat.

Aksjonsgruppen må skaffe dokumentasjon

Aksjonsgruppen for bevaring av nedre Grefsen vil således være henvist til å kontakte kommunen for å fremskaffe slik dokumentasjon.

– Sivilombudsmannen har ikke redegjort nærmere for hvor i kommunen en slik henvendelse må rettes. Så vi venter nå på mer informasjon om dette, avslutter Lunde.

Nedre Grefsen vil komme opp til ny politisk behandling i bystyret til høsten. Frps Camilla Wilhelmsen har fremmet et privat forslag for bystyret, der hun ber om at området tas ut som utviklingsområde i Kommuneplanen.

Det er imidlertid foreløpig svært uvisst om hun får støtte blant Oslos politikere. Dette svarte partiene da Nordre Aker Budstikke spurte dem om de vil verne nedre Grefsen hvis det blir en omkamp.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...