Dette tjener lokalpolitikerne

Bydelsutvalget i Nordre Aker fotografert på sitt første møte i denne fireårsperioden, 24. oktober 2019. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Rødts representant ville at lokalpolitikerne skulle si fra seg den økonomiske godtgjørelsen, men de 14 øvrige folkevalgte BU-representantene var ikke enige.
Publisert: 06.11.2019 kl 07:25
Sist oppdatert: 06.11.2019 kl 08:54
NYDALEN: 24. oktober ble det nye bydelsutvalget (BU) i Nordre Aker konstituert, og med det skulle også bydelspolitikernes økonomiske godtgjørelse vedtas. Og det er bydelspolitikerne selv som vedtar egen godtgjørelse.
Bakgrunnen for det finner vi i Stortinget, som vedtar godtgjøringssatser for regjeringsmedlemmer og stortingsrepresentanter. At stortingsrepresentantene dermed i praksis setter sin egen lønn, har skapt debatt. Den siste endringen i satsene – en lønnsøkning – ble vedtatt 20. juni 2019, med tilbakeført virkning fra 1. mai i år. En stortingsrepresentant får nå 987.997 kroner i lønn, mens regjeringsmedlemmene får 1.410.073 kroner.
Landets folkevalgte i lavere organer, får lønn og godtgjørelse ut fra en sats basert på stortingslønnen. Det betyr blant annet at ordfører og byrådsleder i Oslo får samme lønn som et regjeringsmedlem, mens byråden får en lønn som tilsvarer 90 prosent av regjeringsmedlemmenes lønn. Vanlige bystyremedlemmer (som ikke er bystyrepolitikere på heltid) får 30.229 kroner. I tillegg kommer godtgjørelser per møte de deltar i. Komiteledere og nestledere (som er heltidspolitikere) får en årslønn som er 91 prosent av det en stortingsrepresentant får.
Bydelsutvalget
Når så bydelsutvalgsmedlemmene setter sin egen godtgjørelse, har de to alternativer å velge mellom. I Nordre Aker valgte man i forrige periode å godtgjøre bydelsutvalget etter alternativ 2, de høyeste satsene.
Etter justeringen fra juni i år, ligger godtgjørelsen for en BU-leder på 20 prosent av lønnen til en komiteleder i bystyret, altså 179.815 kroner i året. Nestleder får 33 prosent av dette igjen, som er 59.339 kroner. I tillegg får lederen 4441 kroner per møte, mens nestlederen og alle øvrige BU-medlemmer godtgjøres med 2065 kroner per møte.
Som eksempel blir da regnestykket for BU-leder i løpet av ett år: 179.815 + (4441 x7 møter) = 210.902 kroner.
Alternativet de valgte bort (alternativ 1) var en ledergodtgjørelse på 99.550 kroner, med 28.398 til nestleder. Godtgjørelsen per møte var lik som i alternativ 2.
Rødt protesterte
Da godtgjørelsen skulle vedtas protesterte imidlertid Rødt-representant Petter Færevaag:
– Alternativ 2 er altfor høyt!
– Jeg vil heller bruke disse pengene på trafikksikring ved Kringsjå enn å lønne BU-leder. Jeg foreslår at vi stryker disse satsene for lønninger for både leder, nestleder, komitéleder og medlemmer. Dette gjør vi på frivillig basis, og kan yte det uten godtgjørelse, sa Færevaag.

Petter Færevaag er Rødts representant i BU i perioden 2019-23. Det er to perioder siden sist partiet var representert lokalt. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Utspillet vakte alt annet enn begeistring i BU-salen, og nykommeren Færevaag fikk en leksjon i det å være bydelspolitiker, fra dem som har noen år på baken i utvalget:
BU-veteran Hanne Lyssand fra SV poengterte at avlønningen sikrer en balanse mellom et administrativt embedsstyre, og en politisk påvirkning.
– BU-leder har delvis sittet her i administrasjonen – da er godtgjørelsen en mulighet til å kjøpe seg fri fra jobb for å være BU-leder og delta i daglig styring av bydelen. Det er årsaken til avlønningen, sa Lyssand, som understreket at SV støtter at man følger den fremlagte stigen for godtgjøring.
– Slik kan politisk valgte også være med på dagtid for å styre uten å overlate det helt til dem som er ansatte i administrasjonen.
SV fikk helhjertet støtte fra Høyres gruppeleder Erik K. Normann.
– Jeg støtter det synspunktet, det tar tid å være BU-leder. Jeg skjønner at man trenger penger til mange forhold, men med arbeidsinnsatsen man som folkevalgt, og spesielt BU-leder, legger for dagen, synes jeg ikke det er urimelig at det blir kompensert for.
Rødts Færevaag lot seg ikke overtale, hverken av SV eller Høyre, og svarte at godgjørelsesstigen, som er regnet ut fra satser på 1,4 millioner, som er lønnen for regjeringsmedlemmer og byrådsleder, er «grasalt høy».
– Jeg underkjenner ikke jobben som er gjort, men den er betalt altfor mye, la han til.
– Det er veldig mye jobb å være BU-leder. Men halvannen million for ordfører og byrådsleder er jeg enig i at kunne vært kuttet mye, sa Ingeborg Briseid Kraft (V), som var BU-nestleder i forrige periode.
Hennes arvtaker i nestledervervet, Aase Marie Olafsen (MDG), mente at skal man ha et velfungerende lederskap i bydelen, så får man det gjennom frikjøp, og godgjøring som dette.
Færevaag merket godt at forslaget ikke ville få flertall, men holdt fast på vedtaksforslaget: «Det gis ikke godtgjørelse til folkevalgte i Bydel Nordre Aker i perioden 2019-2023». Det fikk altså kun hans egen stemmet.
Godtgjøring av komiteer og råd
BU vedtok videre å godtgjøre bydelens komiteer etter kategori 1 og brukerråd etter kategori 3.
Det betyr at lederne i Miljø-, plan- og samferdselskomiteen (MPS), Helse- og sosialkomiteen (HS) og Kultur- og oppvekstkomiteen (KO) får 14.224 kroner i året, mens både leder og medlemmer får 1545 kroner per møte.
Brukerutvalgene – Ungdomsrådet, Eldrerådet og Råd for personer med nedsatt funksjonsevne – godgjøres med 1059 kroner per møte for lederne, og 798 per møte for øvrige medlemmer.
Bydelsutvalget og Arbeidsutvalget vil i 2020 ha 7 møter hver, det samme har MPS-komiteen, mens komiteene KO og HS har 4 møter hver. De tre rådene har 4 møter hver i 2020.
Du kan se alle godtgjøringssatsene, og alternativene i dette dokumentet (pdf-fil på Oslo kommunes nettsider).
Disse sitter i råd og utvalg
Bydelsutvalgets 15 representanter har vi presentert i denne saken.
Arbeidsutvalget består av: Bente M. Larsen (Ap - leder), Aase Olafsen (MDG - nestleder), Yngvar Andersen (SV), Erik Kreyberg Normann (H) og Elisabeth Børve Riksfjord (H).
Miljø-, plan- og samferdselskomiteen (MPS) består av: Julie Barkenæs (MDG - leder), Johanne Thunes (Ap - nestleder), Aase Olafsen (MDG), Kai Erik Jensen (Ap), Rolf Barlindhaug (SV), Sidsel Kjeldaas Salte (H), Stig Eide Sivertsen (H) og Ingeborg Briseid Kraft (V).
Kultur – og oppvekstkomiteen (KO) består av: Emil Kverneland Mogstad (Ap - leder), Yngvar Andersen (SV - nestleder), Hannah Gitmark (Ap), Nora Heyerdahl (MDG), May-Brith Døssland (V), Torkil Saxebøl (H), Knut Tore Meiner (H) og Håvard Fossmo (Rødt).
Helse- og sosialkomiteen (HS) består av: Hanne Lyssand (SV - leder), Erik Kreyberg Normann (H - nestleder), Tonje Meinich (Ap), Lars Erik Kjekshus (MDG), Linnea Dahr (MDG), Elisabeth Børve Riksfjord (H) og Hans A. Kielland Aanesen (Frp).
LES OGSÅ: «Er det dette skattepenga våre går til?»
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!