ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Heltene fra cupkampen i Kristiansund 1938. Bak f.v.: Yngvar Lauritzen, Guttorm Paulsen, Kåre Thoresen, Ole Oulie og tomålsscorer Hans Fjeldstad. I midten f.v.: Erik Sørensen, Leif Andersen og Åge Paulsen. Foran f.v.: Kåre Johansen, Egil Baltzersen og Oskar Rosén. Foto: Utlånt fra Historielaget Grefsen - Kjelsås - Nydalen

Cupen er avlyst i år, men:

Klubbens første – og største – cupeventyr var i 1938!

Det kanskje største cupeventyret i klubben ble gjengitt i julenummeret av KjelsåsPosten, sju år og en verdenskrig etter den eventyrlige turen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 15.09.2020 kl 12:28

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

KJELSÅS: Denne artikkelen har tidligere vært publisert i På jakt og vakt 2/2020, som er medlemsbladet til Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen. Den gjengis her med forfatterens tillatelse. I mellomtiden, og før denne saken ble publisert i Nordre Aker Budstikke, har det blitt bestemt at det ikke blir noe norgesmesterskap i fotball i år - for første gang siden 1944.

Vi andre kan kose oss med gode minner. Kjelsås' første – og kanskje største – cupeventyr ble fortalt i 1938.

Det vil si, fortalt ble eventyret egentlig først i julenummeret av KjelsåsPosten i 1945, sju år og en verdenskrig etter den eventyrlige turen. Men om det tok tid, så var det en solid dekning. Den var bretta ut på 18 spalter over ni A4-sider. Mye var på - et slags - rim.

Men bare en halv av de 18 spaltene ble brukt på kampen, resten var en reiseskildring med grundig beskrivelse av hva Gudbrandsdalen og nordvestlandet hadde å by på.

Ikke rasende spennende tittel på det sju år gamle referatet.

ANNONSE

Lokalt topplag

Kjelsås IL ble stifta i 1913, men fotball kom først på programmet i 1920. To år seinere kom laget for første gang med i organisert seriespill. På denne tida var det cupen som var det store, den omfatta hele Sør-Norge. Seriespill ble bedrevet kun på kretsnivå.

I 1922 debuterte Kjelsås i C-serien i Aker fotballkrets. Laget måtte spille alle hjemmekampene sine på bortebane fordi de ikke hadde bane som var god nok, før Grefsen Stadion var ferdig til 1931-sesongen. Men allerede i 1927 rykka laget uten hjemmebane opp i B-serien, og i 1933 kvalifiserte det seg for kretsens beste selskap i A-serien. Her etablerte Kjelsås seg utover på 30-tallet.

17,5 spalter med reisereportasje, delvis på rim, og en halv spalte om den historiske kampen kom på trykk i klubbavisa sju og et halvt år etter at kampen var spilt.

Cupen

Med opprykk til A-serien fikk Kjelsås delta i cupen. Det gikk sånn passe, de første fem åra kom laget seg ikke gjennom første runde. Men i 1938 ble det andre cupboller. I kvalifiseringsrundene slo Kjelsås to sterke Fredrikstad-klubber. Greåker ble slått 2-0 og Kongsten 3-2. Dermed var det klart for første rundekamp mot Borg fra et annet distrikt, og hvor fotballen tidlig sto sterkt, i Grenland.

ANNONSE

Ifølge 50-årsberetningen var det ingen på Kjelsås som våget å tru på hjemmeseier mot en så sterk motstander. Men lagets fotballhelter brød seg ikke om det, de nedkjempa Borg på Stadions grus, vant 3-2 og var første gang i klubbhistorien klar for 2. runde.

Lang reise I

Å reise til Kristiansund for å spille fotballkamp var ingen liten operasjon i 1938. 14 spillere, én hadde ikke fått fri fra jobben, gikk på trikken på Ender’n klokka 20 fredag 24. juni sammen med én leder og én poet/ reporter/supporter. 17 timer seinere kunne de gå i land i Kristiansund. Da hadde de tatt trikk til Østbanen, tog til Oppdal, buss til Kvisvik og båt det siste stykke til Kristiansund.

Men nå hadde de god tid, det var et døgn til avspark i cupkampen mot Braatt. Hjemmelaget var kjempefavoritt, spesielt i egen øyne, men Kjelsås hadde slått ut sterke lag før. Og med ett døgns hvile klarte spillerne fint å hente seg inn etter turen.

Vi siterer alt klubbavisa sju år seinere – nyhetstrykket var ikke voldsomt! - skrev om kampen:

«Så kjørte man i vei, og rundt i søla sklei, jeg skal hilse deg og si at gutta svarte blei. Alle sto i trutt, og i det 10de minutt fikk «Hammar’n» ballen, driblet litt og fikk så skutt. 1 mot 0 for Kjelsås var for publikum en dusj, og Braatt dom svarte straks med noen hårde, raske rush. Vårt forsvar og halfrekke de spilte nå med futt, Så ledelsen var 1 mot 0 da omgangen var slutt.

ANNONSE

Pipa den gik! I hele våres leir, var det ingen tvil om seir, Alle sammen lovte at her skal det bli greier. Dommer’n blåste klar, og pausen ferdig var, alle 22 ned på banen drar. 2nen omgang var vel kanskje enda mere hård, den sterke vestavind og regn vi midt i mot oss får. Kjelsås lå litt over nå, og fikk på spillet skikk, «Hammar’n» scoret så igjen og bal’n fra center gikk. 2 mål mot 0!

Spillet ble nå hardt, og Braatt de satt’ opp fart. Frithjoff ropte: Mur igjen måle, så er allting klart. Dommer’n blåste slutt, hver enda Kjelsåsgutt smilte bare, skjønt de jo var helt kaputt.»

Ytre venstre Hans Fjellstad scora ett mål i hver omgang. Braatt og hele Kristiansund var rysta. Det som skulle være lett match, glapp fullstendig. Lokalavisen mener «det var en elendig innsats av Braatt». Og nevner også det som er glemt i referatet i klubbavisa, i tillegg til de to målene fikk Kjelsås en straffe i hver omgang. Begge ble redda av keeper!

Mens skuffelsen var stor i Kristiansund, tok kjelsåsspillerne fatt på middagen, steken var utmerket og gutta lot seg den smake. Og så var det klart for den laaaange veien hjem.

Lang reise II

For om oppturen var lang, så var hjemturen lenger. Med et tap i bagasjen hadde den vært skikkelig drøy, men med seier og cupavansement gikk det greit å se enda mer av nordvestlandet.

ANNONSE

Klokken 20.30 gikk dampskipet fra Kristiansund til en plass som heter Gjemnes. Derfra var det buss til Molde, ankomst klokken 23.00 og overnatting på Hotell Romdalsheimen. Der var det frokost klokken 05.30 – det var visst noen som prioriterte de lokale pikene framfor søvn den korte midtsommernatta – og dampskipsavgang klokka 06.00 mandag morgen.

Skipet gikk til Åfarnes, og derfra var det bare en time med buss til Åndalsnes. Der var det å vente på toget som brakte cupheltene hjem igjen i løpet av ti og en halv time. Seint mandag kveld var de tilbake på Kjelsås etter drøyt tre døgns tur for å spille halvannen time cupfotball.

Kjelsås cupbragder:

  • 1938: 3. runde (0-2 mot Mjøndalen)
  • 1946: 3. runde (1-2 mot Voss)
  • 1987: 4. runde (3-5 mot Bodø/Glimt)
  • 1988: 3. runde (0-10 mot Moss)
  • 1995: 3. runde (2-4 mot Kongsvinger)
  • 1998: 3. runde (0-2 mot Haugesund)
  • 1999: 4. runde (2-3 mot Molde)
  • 2011: 3. runde (1-2 mot Sarpsborg 08).

Møtte topplaget Mjøndalen

3. runde skulle spilles på hjemlig grus. Motstander var selveste Mjøndalen. Et topplag i Norge på den tida. Interessen var stor, over tusen tilskuere var på plass og så «det hårde oppgjøret». Bruntrøyene var best og slo Kjelsås 2-0.

Det gjorde ikke så mye, Kjelsås hadde allerede opplevd sitt første cupeventyr.

PS: Mjøndalen avslutta sesongen med å spille sin femte cupfinale på seks år. Der ble det tap for Fredrikstad etter ekstraomganger.

Ikke for å være vemmelig, men nabo og Kjelsås erkerival Skeid, har spilt 11 cupfinaler og vunnet åtte av dem.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE