Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Christiania Spigerverk:

– Dette var en av de viktigste bygningene

Bygningen skal bevares, men det foreligger store planer for det gamle mursteinsbygget i Nydalen. Foto: ILLUSTRASJON/PLAN/BYGNINGSETATEN

Ikke bare skal dette mursteinsbygget bli et forbilde for fremtiden, men i tillegg er veggene proppfulle av gammel historie.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 01.12.2015 kl 13:45

NYDALEN:For kort tid siden skrev Nordre Aker Budstikke om fremtidige nydalenbygg som skal være forbilder for andre bygg i Oslo og omegn.

Forbildeprosjekter

– Målet er 50 forbildeprosjekter som reduserer klimagass-utslippene med 50 prosent, innen transport, energibruk og materialbruk, skriver futurebuilt.no - les hele saken her.

To av byggene skal på plass i Nydalen.

Ett på Gullhaug Torg, og ett i Nydalsveien 32B. Fra pressemeldingen til futurebuilt.no går det frem at eier av bygget, Avantor AS, ønsker å renovere det bevaringsverdige industribygget som bedriften Fiskars inntil nylig har produsert hageredskaper, samt bygge et boligbygg på toppen av eksisterende bygg.

LES OGSÅ: Presten som tar et rått oppgjør med Kirken

– Christiania Spigerverks bygning

Det gamle mursteinsbygget i Nydalsveien 32B har en lang historie, og et bygg historielaget Grefsen- Kjelsås-Nydalen beskriver som ett av de viktigste byggene i Nydalens historie.

– Det som folk kanskje kjenner som bygningen Fiskars ennå har lager i, var en av de viktigste bygningene til Christiania Spigerverk, forteller Olle Cederbrand i historielaget.

Det ble produsert klippspiker fra 1878 i den da nye bygningen.

Oluf Onsum

– Etter at spikerproduksjonen gikk tilbake startet Spigerverket å produsere redskap. Denne virksomheten fylte etter hvert opp både spikerklipperiet og nye deler av den bygningen som fortsatt står, forteller Cederbrand videre.

I den flotte jubileumsboka til historielaget, Nord i Aker, kan man lese om Oluf Onsum, som i 1853 kom over følgende annonse i Morgenbladet.

«Et Vandfald i Akers Elv med 9 a 10 Fods fald med tilhørende temmelig store Jordstykker på begge sider av Elven, er tilsalgs for billig Pris.»

1500 ansatte på det meste

Onsum slo til, og det ble starten på Christiania Spigerverk. Som i 1860 hadde rundt 55 ansatte, i 1878 hele 200 ansatte. På det meste gjennom hele virksomheten hele 1500 ansatte.

LES OGSÅ: Snart åpner Fangene på Fortet i Nydalen

Jubileumsboka til historielaget skriver videre at i 1912, kjøpte spikerverket Norsk Jernindustris Redskapsfabrikk, som dengangen lå på Bentse Bruk på Sagene, og flyttet fabrikken til Nydalen og plassert i forlengelsen av spikerfabrikken.

Etterhvert overtok redskapsfabrikken hele spikerverk-lokalet. Norge Redskap produserte i hovedsak spader, grep, hakker og river.

Senere Gripit og dagens Fiskars. På det meste hadde redskapsfabrikken 130 ansatte.

LES OGSÅ: 50-70 prosent av alle legebesøk handler om stress

– Åpent og tilgjengelig

Tilbake til fremtidsplanene for det gamle bygget. Bygget skal gjøres tilgjengelig for allmennheten; fra lukket industribygg til åpent og tilgjengelig bygg med aktive fasader. Det gjennomføres nå en konkurranse for å sikre at målene i kvalitetsprogrammet blir oppnådd gjennom innovative løsningsforslag.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...